Ο αιγυπτιακός στρατός βρήκε 290 χλμ. βόρεια της Αλεξάνδρειας κομμάτια από συντρίμμια του αεροσκάφους Α320 της Egyptair που εξαφανίστηκε χθες, μετέδωσε η κρατική αιγυπτιακή τηλεόραση. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στο σημείο έχουν βρεθεί και αντικείμενα των επιβατών. Ο αιγυπτιακός στόλος αναζητά στην περιοχή το μαύρο κουτί.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι εξέφρασε σήμερα τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων που επέβαιναν στην πτήση Α320 της Egyptair, μετά τον εντοπισμό συντριμμιών του αεροπλάνου στη θάλασσα, 290 χλμ. (180 μίλια) βόρεια της παράκτιας πόλης της Αλεξάνδρειας.

«Η προεδρία με βαθύτατη θλίψη πενθεί τα θύματα που επέβαιναν στην πτήση της Egyptair και σκοτώθηκαν μετά την συντριβή του αεροπλάνου στη Μεσόγειο ενώ κατευθυνόταν στο Κάιρο», από το Παρίσι όπου είχε αναχωρήσει, αναφέρεται στην ανακοίνωση του προέδρου Σίσι.

«Δεν υπάρχει κανένα στοχείο» για τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους της EgyptAir, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό νωρίτερα το πρωί της Παρασκευή.

«Εξετάζονται όλες οι υποθέσεις, αλλά καμία δεν υπερισχύει, διότι δεν έχουμε κανένα στοιχείο για τα αίτια», δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2, προσθέτοντας ότι θα συναντηθεί αύριο Σάββατο με τις οικογένειες των επιβατών και αξιωματούχους «για να τους μεταφέρει τις περισσότερες δυνατές πληροφορίες με απόλυτη διαφάνεια».

Στο Κάιρο τρεις γάλλοι ερευνητές και ένας τεχνικός εμπειρογνώμονας της Airbus

Τρεις γάλλοι ερευνητές και ένας τεχνικός εμεπιρογνώμονας της εταιρείας Airbus έφθασαν στο διεθνές αεροδρόμιο του Καΐρου σήμερα το πρωί για να συμμετάσχουν στις έρευνες για το αεροσκάφος της EgyptAir που εξαφανίσθηκε χθες, σύμφωνα με πηγές του αεροδρομίου της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.

Η Γαλλία συμμετέχει στην επιτροπή έρευνας που έχει συστήσει η Αίγυπτος, ως η χώρα κατασκευής του αεροσκάφους και προέλευσης των 15 από τους 66 επιβαίνοντες στο αεροσκάφος.

Διευρύνεται η έρευνα για τον εντοπισμό του αεροσκάφους

Δυνάμεις από πέντε χώρες συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό του αεροσκάφους της EgyptAir που έπεσε μεταξύ Κρήτης και Αιγύπτου, με το χώρο της έρευνας να διευρύνεται χωρίς ακόμη να έχει βρεθεί κανένα επιβεβαιωμένο ίχνος ή επιπλέον στοιχείο, παρά τη σύγχυση που είχε επικρατήσει περί υποτιθέμενου εντοπισμού συντριμμιών.

Το σενάριο τρομοκρατικής πράξης δεν μπορεί ακόμη να αποκλειστεί -ενώ στην έλλειψη στοιχείων προστίθενται διάφορες λανθασμένες και ανυπόστατες αναφορές που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο. Δεν κατέγραψαν σημάδια έκρηξης οι δορυφόροι.

Μετά τις αναφορές και από την Αθήνα πως τα «συντρίμμια» που είχαν βρεθεί στη θάλασσα δεν ανήκουν στο αγνοούμενο Airbus, και ο αντιπρόεδρος της EgyptAir Αχμέντ Αντέλ αναγνώρισε τη νύχτα προς Παρασκευή ότι «δεν έχουν βρεθεί συντρίμμια». «Κάναμε λάθος» είπε, αποσύροντας την προηγούμενη θέση που είχε εκφράσει η εταιρεία περί εντοπισμού σωσιβίων.

H μοναδική νέα πληροφορία που έχει προκύψει προέρχεται από «συγκλίνουσε αναφορές» αμερικανών αξιωματούχων που επικαλείται το Reuters, σύμφωνα με τις οποίες η εξέταση εικόνων από δορυφόρους δεν έχει δώσει στοιχεία για έκρηξη στον αέρα.

Παρ’ όλα αυτά, το σενάριο τρομοκρατίας παραμένει πιθανό ενδεχόμενο. Ελλείψει στοιχείων, καμία πλευρά δεν μπορεί να το αποκλείσει: Η ευρωπαϊκή πλευρά περιορίζεται στο ότι όλα είναι ανοικτά, από την αιγυπτιακή πλευρά ο υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας αναγκάστηκε να δηλώσει ότι το Κάιρο θεωρεί «πιθανότερο» το σενάριο τρομοκρατίας από εκείνο του τεχνικού προβλήματος ενώ η ρωσική πλευρά πιθανολογεί ότι πρόκειται για τρομοκρατική πράξη.

Στις έρευνες συμμετέχουν μέσα από την Αίγυπτο, την Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Βρετανία, ενώ μέσα πρόκειται να στείλουν και οι ΗΠΑ. Επιπλέον, εμπορικά πλοία που βρίσκονται στην περιοχή συνδράμουν τις έρευνες.

Ο αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντελφατάχ αλ Σίσι διέταξε την εντατικοποίηση των ερευνών για τον εντοπισμό και την διερεύνηση των αιτίων της εξαφάνισης.