Ο νεο-εκλεγείς πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε υποσχέθηκε να εισαγάγει δημόσιες εκτελέσεις δι ‘απαγχονισμού, και να δώσει στην αστυνομία εξουσίες να πυροβολεί για να σκοτώνει.

Στα πρώτα σχόλιά του προς τους δημοσιογράφους μετά την σαρωτική νίκη του στις εκλογές της 9ης Μαΐου, ο 71χρονος Ντουτέρτε δήλωσε: «Αυτό που θα κάνουμε είναι να παροτρύνουμε το Κογκρέσο να αποκαταστήσει την θανατική ποινή δι ‘απαγχονισμού».

Είπε ότι προτιμάει την θανατική ποινή δι ‘απαγχονισμού αντί για τα εκτελεστικά αποσπάσματα, γιατί δεν θέλει να «σπαταλάει σφαίρες», και θεωρεί ότι ο θάνατος στην αγχόνη είναι «πιο ανθρώπινος».

Εκτελέσεις θα εισαχθούν για μια σειρά εγκλημάτων, ιδίως εκείνων που αφορούν τα ναρκωτικά, αλλά και για φόνο, βιασμό και ληστεία, πρόσθεσε.

Η θανατική ποινή καταργήθηκε στις Φιλιππίνες το 2006 από την τότε πρόεδρο Γκλόρια Αρόγιο.

Ο Ντουτέρτι, ο οποίος είχε το παρατσούκλι «Ο τιμωρός» για τη σκληρή στάση του σχετικά με την εγκληματικότητα, όταν ήταν δήμαρχος της πόλης Νταβάο, δεσμεύθηκε επίσης να δώσει στις δυνάμεις ασφαλείας την άδεια να πυροβολούν για να σκοτώνουν.

«Αν αντισταθείτε, αν δείξετε βίαιη αντίσταση, η εντολή μου στην αστυνομία [θα είναι] να πυροβολεί για να σκοτώσει», είπε. «Οι αστυνομικοί θα πυροβολούν για να σκοτώσουν το οργανωμένο έγκλημα. Το ακούσατε αυτό; Θα πυροβολούν για να σκοτώνουν, για κάθε οργανωμένο έγκλημα», πρόσθεσε.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι σκοτώθηκαν από τάγματα θανάτου που συνδέονται με τον Ντουτέρτε κατά τη διάρκεια της δημαρχίας του στο Νταβάο.

Η Human Rights Watch τον χαρακτήρισε «Δήμαρχο των Ταγμάτων Θανάτου» το 2015 και είπε ότι υπάρχουν πιθανές αιτίες για να του απαγγελθούν κατηγορίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Ντουτέρτε είναι επίσης γνωστός με το ψευδώνυμο «Ντουτέρτε Χάρι», μια αναφορά στον «Βρώμικο Χάρι», τον χαρακτήρα που έπαιζε ο Κλιντ Ιστγουντ σε ταινίες δράσης, ενώ οι εμπρηστικές δηλώσεις του έχουν οδηγήσει άλλους να τον αποκαλούν «Ντόναλντ Τραμπ της Ανατολής».

Ο Ντουτέρτε θα ορκιστεί πρόεδρος για θητεία έξι ετών στις 30 Ιουνίου.