Στο πεδίο της διπλωματικής διαμάχης πέρασε το πολύνεκρο πλήγμα στο νοσοκομείο στο Χαλέπι, με τις ΗΠΑ να καλούν τη Ρωσία να ασκήσει πίεση στο συριακό καθεστώς, το οποίο θεωρεί «σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις» πιθανότατα υπεύθυνο για το χτύπημα. Την ίδια στιγμή, η Ρωσία απορρίπτει ως παράνομη την εμπλοκή αμερικανών ενστολων στη Συρία και αναφέρει πως ο συριακός στρατός σχεδιάζει επίθεση σε Ντέιρ αλ Ζορ και Ράκκα με την υποστήριξη της ρωσικής αεροπορίας.

Από τη Γενεύη, ο ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ επιβεβαιώσε πως ο συριακός στρατός ετοιμάζει στρατιωτικές επιχειρήσεις με την στήριξη των ρωσικών δυνάμεων και στόχο τις ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις.

«Σχεδιάζονται επιθέσεις στο Ντέιρ αλ Ζορ και τη Ράκκα, μετά την απελευθέρωση της Παλμύρας» είπε ο Ριάμπκοφ την Παρασκευή, επισημαίνοντας πως στην συμφωνία για εκεχερία προβλέπεται ρητά ότι εξαιρούνται οι επιχειρήσεις εναντίον της ISIS και άλλων τρομοκρατικών ομάδων.

Νωρίτερα, οι ΗΠΑ είχαν στρέψει τα βέλη τους και εναντίον της Ρωσίας με φόντο το πλήγμα στο νοσοκομείο στο Χαλέπι, καλώντας τη Μόσχα να φερθεί «υπεύθυνα» και να ασκήσει πίεση στο καθεστώς του Άσαντ.

«Η Ρωσία έχει επείγουσα ευθύνη να πιέσει την κυβέρνηση του Άσαντ να σταματήσει τις επιθέσεις σε αμάχους και να τηρήσει την παύση εχθροπραξιών» ανέφερε ο αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι.

Ξεχωριστά, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Τζον Κίρμπι είχε αναφέρει ότι «κάθε ένδειξη» για το χτύπημα στο νοσοκομείο δείχνει προς την κατεύθυνση του συριακού στρατού ως υπεύθυνου για το πλήγμα.

Από την πλευρά της Μόσχας, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας περιορίστηκε, διά του εκπροσώπου του Ιγκόρ Κονασένκοφ, στην αναφορά ότι «αεροσκάφος του λεγόμενου συνασπισμού εναντίον της ISIS» (των δυτικών δυνάμεων που επιχειρούν σε Συρία και Ιράκ κατά των τζιχαντιστών) πετούσε πάνω από το Χαλέπι το βράδυ του πλήγματος.

Ο ρώσος εκπρόσωπος δεν έκανε καμία περαιτέρω διευκρίνιση, ούτε και ανέφερε αν υπάρχει ένδειξη συσχετισμού με το πλήγμα. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει καμία ένδειξη για εμπλοκή του συνασπισμού με οποιονδήποτε τρόπο».