Αμερικανός δημοσιογράφος που έχει τη βάση του στην Τουρκία κατήγγειλε τη Δευτέρα ότι του αρνήθηκαν την είσοδο στην Τουρκία όταν έφτασε στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης. Ο ίδιος δήλωσε ότι επιστρέφει στις ΗΠΑ.

Ο Ντέιβιντ Λεπέσκα είναι ένας από τους δημοσιογράφους που πέφτουν θύμα της εκστρατείας κατά της ελευθερίας του λόγου στην Τουρκία.

«Δεν είχα δώσει αφορμή για αυτή την απαγόρευση εισόδου ή επιβεβαίωση εάν αυτή η κατάσταση είναι διαρκής ή μόνιμη είπε ο Λεπέσκα στο Associated Press. Ο δημοσιογράφος αρθρογραφεί για το Foreign Affairs και το Al Jazeera America.

Ο δημοσιογράφος ταξίδεψε από την Ιταλία στην Τουρκία. Φτάνοντας στην Ιταλία τον ενημέρωσαν ότι υπήρχε απαγόρευση εισόδου και ότι θα έπρεπε να πάρει το «πράσινο φως» από την Άγκυρα, προκειμένου να εισέλθει ξανά στη χώρα.

Μετά από 20 ώρες αναμονής στο αεροδρόμιο, ο Λεπέσκα αποφάσισε ότι πιθανότατα η ανανέωση της βίζας δεν επρόκειτο να έρθει και αποφάσισε να επιστρέψει στην πατρίδα του, το Σικάγο.

Έγραψε στον λογαριασμό του στο Instagram: «Αυτή δεν θα είναι η τελευταία φορά που θα σε δω Τουρκία».

Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από το υπουργείο Εσωτερικών ή Εξωτερικών της Τουρκίας. Το αμερικανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.

Η Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων κάλεσε τις τουρκικές αρχές να επιτρέψουν άμεσα την είσοδο στη χώρα στον Λεπέσκα.

Η κυβέρνηση θα πρέπει «να σταματήσει να θέτει σε αυτόν και σε άλλους δημοσιογράφους εμπόδια για να κάνουν ρεπορτάζ στη χώρα. Μία Τουρκία που ευελπιστεί να γίνει μέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να αναγνωριστεί παγκοσμίως ως αξιόπιστος εταίρος δεν έχει καμία δουλειά να απαγορεύει την είσοδο σε ξένους δημοσιογράφους» είπε η Νίνα Ονιάνοβα, υπεύθυνη του CPJ για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Το περιστατικό αυτό είναι το τελευταίο μιας εκστρατείας που έχει θέσει στο στόχαστρό της τούρκους και ξένους δημοσιογράφους και έρχεται λίγο μετά τη σύλληψη ολλανδής δημοσιογράφου στην Τουρκία.