Αίσθηση προκάλεσε η πρόταση Σόιμπλε για σταδιακή αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης. Η νεολαία των Xριστιανοδημοκρατών στηρίζει την πρόταση, η αντιπολίτευση αντιδρά.

Ριζoσπαστική η πρόταση της νεολαίας (JU) από το κυβερνών κόμμα της Άγκελα Μέρκελ: το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα πρέπει να αυξηθεί από τα 67 στα 70 χρόνια, σταδιακά και μέχρι το 2100, υποστηρίζουν οι νεολαίοι. «Αν θέλουμε να αποτρέψουμε τη μείωση των συντάξεων, ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι να μπορούν να ζουν αξιοπρεπώς στην τρίτη ηλικία, θα πρέπει να συνδέσουμε το όριο συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής» δηλώνει ο πρόεδρος της χριστιανοδημοκρατικής νεολαίας Πάουλ Τσιέμιακ στην εφημερίδα Rheinische Post. Ο ίδιος θεωρεί ότι πρόκειται για μία ιδιαίτερα μετριοπαθή πρόταση: «Οι γεννηθέντες το 1985, στους οποίους ανήκω και εγώ, θα έβγαιναν στη σύνταξη σε ηλικία 67,5 ετών. Το όριο των 70 ετών θα καθιερωνόταν μόλις το έτος 2100», εξηγεί ο Τσιέμιακ.

Σήμερα οι ασφαλισμένοι στον πυλώνα της υποχρεωτικής ασφάλισης συνταξιοδοτούνται στα 65 έτη, εφόσον είναι γεννημένοι πριν από το 1946. Για τις επόμενες γενιές το όριο ηλικίας αυξάνεται σταδιακά και φτάνει τα 67 έτη για όσους έχουν γεννηθεί το 1964, και για τους νεότερους φυσικά. Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προτείνει την αύξηση του ορίου ηλικίας και την προσαρμογή του στη συνολική διάρκεια του εργασιακού βίου και στο προσδόκιμο ζωής. «Πρέπει να προσαρμοστούμε στις δημογραφικές εξελίξεις», υποστηρίζει. Άλλωστε και ΟΟΣΑ έχει απευθύνει προειδοποίηση στη Γερμανία ότι θα πρέπει να αυξήσει το όριο ηλικίας, γιατί σε διαφορετική περίπτωση οι δαπάνες για το συνταξιοδοτικό σύστημα θα εκτιναχθούν κατά 2,5 μονάδες του ΑΕΠ.

Αντιδράσεις από συνδικάτα και SPD

Οι προτάσεις του 73χρονου Σόιμπλε προκάλεσαν την αντίδραση των συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών (SPD), αλλά και του Συνδέσμου Γερμανικών Συνδικάτων (DGB). «Απαιτείται ρεαλισμός σε αυτό το ζήτημα» προειδοποιεί η αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των Σοσιαλδημοκρατών Καρόλα Ράιμαν, υπενθυμίζοντας ότι δεν μπορούν όλοι να εργάζονται ακμαίοι μέχρι αυτήν την ηλικία. Από την πλευρά της, η Ανελί Μπούντενμπαχ, στέλεχος του DGB, δηλώνει: «Πρέπει όλοι να ζουν αξιοπρεπώς. Αυτό σημαίνει καλύτερες συντάξεις για τους ηλικιωμένους, αλλά και αξιόπιστες παροχές για τους νεότερους. Η αύξηση του ορίου ηλικίας δεν ειναι τίποτε άλλο από μία έμμεση μείωση σύνταξης». Σύμφωνα μάλιστα με την Μπούντενμπαχ, η αύξηση του ορίου ηλικίας θα επιφέρει και ένα πρόσθετο πρόβλημα: «Είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί ο αριθμός εκείνων που υφίστανται μείωση, προκειμένου να περάσουν σε καθεστώς πρόωρης συνταξιοδότησης. Και αυτό γιατί απλούστατα δεν θα μπορούν όλοι να παραμείνουν υγιείς και να απασχολούνται σε θέσεις εργασίας με πλήρη συνταξιοδοτική κάλυψη μέχρι τα 70».

Προ ημερών πάντως, οι γερμανοί συνταξιούχοι άκουσαν ιδιαίτερα ευχάριστα νέα, καθώς η γερμανική κυβέρνηση εξήγγειλε τη μεγαλύτερη αύξηση συντάξεων τα τελευταία 23 χρόνια: στη δυτική Γερμανία οι συντάξεις αυξάνονται από την 1η Ιουλίου κατά 4,25%, ενώ στα ανατολικά κρατίδια της Γερμανίας η αύξηση φτάνει το 5,95%. Η υπουργός Εργασίας Αντρέα Νάλες, που ανήκει στο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, δηλώνει ότι και οι συνταξιούχοι επωφελούνται από την καλή εικόνα που εμφανίζει η αγορά εργασίας, την οικονομική ανάπτυξη, αλλά και τις μισθολογικές αυξήσεις, σε συνδυασμό μάλιστα με την καθιέρωση ελάχιστου ωρομισθίου. «Η σύνταξη βάσει εισφορών του εργασιακού βίου παραμένει κεντρικός πυλώνας του ασφαλιστικού μας συστήματος» διαβεβαιώνει η Αντρέα Νάλες.

Το συνταξιοδοτικό στην προεκλογικό αγώνα

Πάντως ο Κοινωνικός Σύνδεσμος Γερμανίας (SoVD), οργάνωση που προασπίζεται τα κοινωνικά δικαιώματα των συνταξιούχων, προειδοποιεί ότι το χαρμόσυνο μήνυμα των αυξήσεων δεν αλλάζει την ουσία του προβλήματος: πολλοί μελλοντικοί συνταξιούχοι απειλούνται από την αποκαλούμενη «φτώχεια της τρίτης ηλικίας». Ήδη, τονίζει ο πρόεδρος της οργάνωσης Άντολφ Μπάουερ, 536.000 συνταξιούχοι ζουν με κοινωνικά επιδόματα. Και ενώ σήμερα η μέση σύνταξη είναι μόλις το 47% του μέσου εισοδήματος για τη διάρκεια του εργασιακού βίου, μέχρι το 2030 το ποσοστό αυτό θα έχει μειωθεί στο 43%, με βάση σχετική απόφαση του συνασπισμού σοσιαλδημοκρατών-πρασίνων από το 2004. Σε κάθε περίπτωση, το συνταξιοδοτικό σύστημα αναμένεται να αποτελέσει κεντρικό θέμα του προεκλογικού αγώνα για τις εκλογές του 2017. Ο πρόεδρος του συνδικάτου IG Metall Χέριμπερτ Καρχ καλεί από τώρα την κυβέρνηση να παρέμβει. Όπως επισημαίνει «οι νέοι εργαζόμενοι γίνονται οι πτωχοί του συνταξιοδοτικού μας συστήματος. Μόλις το 35% των νέων μεταξύ 17 και 27 ετών αποταμιεύει για τη σύνταξή του. Οι περισσότεροι δεν το κάνουν, είτε γιατί δεν διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα, είτε γιατί δεν έχουν εμπιστοσύνη στα σημερινά μοντέλα επικουρικής ασφάλισης με κρατική υποστήριξη».

Deutschlandradio / Γιάννης Παπαδημητρίου