Χαρακτήρα πολιτικού αποχαιρετισμού είχε η ομιλία του εμβληματικού κουβανού ηγέτη Φιντέλ Κάστρο στο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας (PCC), στην οποία μίλησε για το θάνατο αλλά διατράνωσε την πίστη του στην παρακαταθήκη της Αβάνας.

H εμφάνιση του Φιντέλ Κάστρο στο βήμα του συνεδρίου του PCC ήταν η μεγαλύτερης διάρκειας δημόσια εμφάνισή του τα τελευταία χρόνια. Μεταδόθηκε ολόκληρη στην κουβανική τηλεόραση, όχι σε ζωντανή σύνδεση, και ο Κάστρο (που είχε μείνει καθιστός) φαινόταν σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι προηγουμένως.

«Γίνομαι 90 σύντομα, και σύντομα θα είμαι όπως όλοι οι άλλοι» είπε. «Η ώρα έρχεται για όλους και ίσως είναι μία από τις τελευταίες φορές που θα μιλήσω σε αυτήν την αίθουσα» συνέχισει, τονίζοντας: «οι ιδέες όμως των κουβανών κομμουνιστών θα μείνουν ως απόδειξη για τον πλανήτη πως αν τις δουλέψουμε με ζήλο και αξιοπρέπεια, μπορούν να παράξουν τα υλικά και πολιτιστικά αγαθά που χρειάζονται οι άνθρωποι».

Στο ίδιο το συνέδριο του PCC, επανεπιβεβαιώθηκε η ηγεσία του «διδύμου» Ραούλ Κάστρο και Χοσέ Ραμόν Ματσάδο Βεντούρα, δεύτερη γενικού γραμματέα για τουλάχιστον ένα τμήμα της υπόλοιπης πενταετούς τους θητείας.

Αυτό σημαίνει ότι ο Ραούλ Κάστρο, ακόμη και μετά την προαναγγελθείσα αποχώρησή του από την κουβανική ηγεσία το 2018, θα μπορεί ενδεχομένως να μείνει στην κεφαλή του PCC.

Εκτός από την επανεπιβεβαίωση του Βεντούρα -που για αρκετούς δεν ήταν δεδομένη, καθώς η σκληρή του γραμμή δεν ταιριάζει με την πορεία που έχει αρχίσει να παίρνει η Αβάνα- το συνέδριο απέφυγε επίσης να φέρει σημαντικές τομές στο 15μελές Πολιτικό Γραφείο του.