Τους 413 έχει φτάνει ο μέχρι στιγμής απολογισμός από τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 βαθμών στο Εκουαδόρ, με την αναζήτηση επιζώντων κάτω από τα ερείπια να συνεχίζεται ενώ πολλοί κάτοικοι ακόμη κοιμούνται έξω. Φτάνουν στη χώρα οι πρώτες αποστολές από το εξωτερικό, με τις ΗΠΑ να στέλνουν συνεργεία και την ΕΕ να δεσμεύεται για κινητοποίηση ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Η κυβέρνηση του Ισημερινού έχει αποδεχθεί την προσφορά των Ηνωμένων Πολιτειών για βοήθεια στις προσπάθειες ανακούφισης της καταστροφής» είπε αξιωματούχος της εθνικής υπηρεσίας οικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας των ΗΠΑ σε ξένες χώρες (USAID). Οι ειδικοί θα βοηθήσουν την κυβέρνηση του Ισημερινού να εκτιμήσει τις ζημιές και τις ανθρωπιστικές ανάγκες, καθώς και να δώσει αναλυτικές πληροφορίες από τις πληγείσες περιοχές, πρόσθεσε.

Η υπηρεσία θα συνεργαστεί επίσης και με την ανάλογη υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών (UNDAC), είπε, η οποία βοηθάει τη χώρα να συντονίσει τα διεθνή σωστικά συνεργεία.

Από το Πορτοβιέχο, απ’ όπου ανακοίνωσε τον απολογισμό των ζημιών την Κυριακή, ο πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα εξέφρασε τον φόβο ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί κι άλλο. Προέβλεψε μάλιστα ότι η ανοικοδόμηση της χώρας θα στοιχίσει «δισεκατομμύρια δολάρια».

Η ανάπτυξη στη χώρα των 16 εκατομμυρίων, η οποία βασίζεται κυρίως σε πετρέλαιο και εξαγωγές, είχε ήδη προβλεφθεί ότι θα φτάσει το μηδέν φέτος λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου. Ο κλάδος της ενέργειας φαίνεται να μην επηρεάστηκε πολύ από τον σεισμό και τους εκατοντάδες μετασεισμούς, αν και το μεγαλύτερο διυλιστήριο στο Εσμεράλντας ανέστειλε τη λειτουργία του για προληπτικούς λόγους.

Οι εξαγωγές όμως σε μπανάνες, άνθη, σπόρους κακάο και ψάρια μπορεί να επηρεαστούν από τη δυσκολία μεταφορών λόγω κατεστραμένων δρόμων και πιθανών καθυστερήσεων στα λιμάνια.

Ο αριθμός των τραυματιών έχει ξεπεράσει τους 2.600, ενώ οι επιζώντες, εκτός από τον φόβο για μετασεισμικές δονήσεις, αντιμετωπίζουν και το ενδεχόμενο λεηλασιών, καθώς στο Πορτοβιέχο υπήρξαν κλοπές ρούχων και παπουτσιών από κατεστραμμένα κτίρια ενώ η αστυνομία προσπαθεί να ελέγξει τις μάζες.

Κτίριο υπηρεσιών κοινωνικής ασφάλισης λεηλατήθηκε για τα αλουμινένια πλαίσια παραθύρων του και για καλώδια από άτομα που ήλπιζαν να τα πουλήσουν. Σε άλλη περιοχή, ένοπλοι άντρες λήστεψαν δύο φορτηγά με νερό, ρούχα και άλλα είδη ανάγκης τα οποία προορίζονταν για την παραθαλάσσια περιοχή Πεδερνάλες, την οποία κατέστρεψε ο σεισμός.

Η κυβέρνηση έχει επιστρατεύσει περίπου 13.500 προσωπικό ασφαλείας για να βοηθήσει τις πληγείσες περιοχές, ενώ περίπου 400 ειδικοί στις διασώσεις έχουν έρθει από χώρες της Λατινικής Αμερικής, μαζί με 83 ειδικούς από την Ελβετία και την Ισπανία. Η Κούβα θα έστελνε μια ομάδα γιατρών.

Μεταξύ των νεκρών ξένης υπηκοότητας είναι η Τζένιφερ Μον, 38, από τον Καναδά, με τον γιό της Άρθουρ, 12, που σκοτώθηκαν όταν έπεσε η στέγη της παραθαλάσσιας κατοικίας τους, ένας Αμερικανός πολίτης, και μια καλόγρια-ιεραπόστολος από την Ιρλανδία, 33 χρονών, Κλερ Τερέζα Κρόκετ.

Η κυβέρνηση είπε ότι περίπου 600 εκατ. δολάρια (530,4 εκατ. ευρώ) σε πιστώσεις από πολλαπλούς δανειστές ενεργοποιήθηκαν άμεσα. Σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Eurasia, ο πρόεδρος Κορέα μπορεί να αντιμετωπίσει την ανάγκη να καταφύγει σε δανεισμό από το ΔΝΤ, επιλογή στην οποία έχει αντισταθεί προς το παρόν.