Με τη συμπλήρωση ακριβώς 100 ημερών από τη βραδιά της εκλογής του, στις 10 Ιανουαρίου, στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε μια κίνηση με ιδιαίτερο πολιτικό συμβολισμό, στέλνοντας ταυτόχρονα μηνύματα σε πολλές πλευρές εντός της κεντροδεξιάς: διέλυσε την ΟΝΝΕΔ και οδήγησε στην έξοδο τον Ανδρέα Παπαμιμίκο, γραμματέα της Ν.Δ. έως χθες το βράδυ.

Συγχρόνως με τα προβλήματα της κοινωνίας και τα διλήμματα της πολιτικής, ο πρόεδρος της Ν.Δ. υποχρεώθηκε να αντιμετωπίσει, σε πρώτη φάση μια από τις πολλές παθογένειες που υπάρχουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: Αποφάσισε την διάλυση και επανίδρυση της ΟΝΝΕΔ, εξουδετέρωσε πολιτικά τον κ. Παπαμιμίκο με την αποχώρησή του από τη Ν.Δ. και παρέπεμψε προς διαγραφή, όπως και έγινε τον Βασίλη Γεωργιάδη, μόλις ενός μηνός πρόεδρο της νεολαίας της Ν.Δ., ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο το μήνυμά του ότι είναι βασικός του στόχος η αντιμετώπιση των παθογενειών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Υπό την παραδοχή ότι έχει υποκατασταθεί εδώ και χρόνια η ιδεολογικοπολιτική αντιπαράθεση από την χωρίς αρχές πάλη φατριών για τον έλεγχο της μηχανισμών και τη διεύρυνση του μεριδίου εξουσίας σε όλα τα επίπεδα της Ν.Δ., από την κορυφή έως τις κομματικές οργανώσεις, δημοτικές και νομαρχιακές, η κίνηση του κ. Μητσοτάκη θεωρήθηκε επιβεβλημένη.

Ο ίδιος, θέλησε παραμονές της έναρξης του 10ου συνεδρίου της Ν.Δ. να δώσει το στίγμα του και να καταστήσει σαφές σε κάθε πλευρά, είτε σε ανώτερο επίπεδο που αφορά πρωτοκλασσάτους παράγοντες και βουλευτές, είτε σε μεσαίο επίπεδο των περιφερειακών στελεχών, ότι δεν θα ανεχθεί να νοθευτεί το μήνυμά του για τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει θέσει βασικό στόχο να μετατρέψει τη Ν.Δ. σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή παράταξη και αυτό που έγινε στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ κατά τον ίδιο προσέβαλλε τον ίδιο και τους νεοδημοκράτες, αλλά και ήταν και αρνητικό σήμα προς τμήμα της κοινωνίας που προσβλέπει στην αξιωματική αντιπολίτευση για να αναλάβει τα ηνία της διακυβέρνησης της χώρας.

Πάντως, η ιστορία της ΟΝΝΕΔ, έδειξε ότι οι μηχανισμοί ζουν και… βασιλεύουν στη Ν.Δ. και το θέμα δεν αφορά μόνο τη νεολαία, αλλά τις βαρονίες του κόμματος που χρησιμοποιούσαν πάντα την οργάνωση για να ελέγχουν και τμήμα του κόμματος.

Πολιτική και όχι φατρίες

Η κίνησή του να διαλυθεί η ΟΝΝΕΔ, μετά το φιάσκο του συνεδρίου και την μη αναγνώριση από μέρους του των αποτελεσμάτων που εξέδωσε η ηγεσία της νεολαίας για τους συνέδρους νεολαίους και τη νέα Κεντρική Επιτροπή, κρίθηκε ως αναγκαία συνθήκη για να προχωρήσει από εδώ και πέρα ο ίδιος και να είναι πειστικός στην κοινωνία και συνεπής με όσα έλεγε και προεκλογικά, πριν κερδίσει την ηγεσία.

Και αυτό διότι τέτοιες λειτουργίες όπως σε μεγάλο τμήμα της ΟΝΝΕΔ, αλλά και σε άλλα πεδία της Ν.Δ. ευνοούν τον καιροσκοπισμό και τους φορείς του, ενώ είναι γνωστό ότι κυριαρχούν οι φατρίες και όχι τα ιδεολογικά ρεύματα με αποτέλεσμα εδώ και χρόνια να υπάρχει το στοιχείο της «προστασίας» και της πολιτικής αντιπαροχής σε βάρος του πολιτικού στίγματος.

Με δεδομένη την πεποίθησή του ότι πρέπει να εξαλειφθεί το φαινόμενο να υποκαθίσταται η πολιτική λειτουργία από τις μηχανορραφίες, τα παζάρια για αξιώματα και το παιχνίδι των μηχανισμών, ο κ. Μητσοτάκης θεώρησε ότι η υπόθεση της ΟΝΝΕΔ ήταν η «χρυσή ευκαιρία» για να δείξει σε τμήμα της κοινωνίας και στο ίδιο του το κόμμα, ότι αποτελεί βαθιά του πεποίθηση η πραγματοποίηση εκσυγχρονισμών και βαθμιαίων μετασχηματισμών στη Ν.Δ. και σε αυτό το πλαίσιο θα κινηθεί.

Ως εκ τούτου, εξ αρχής ο κ. Μητσοτάκης έκρινε ότι δεν μπορούσε να ανεχθεί άλλο την κατάσταση στην ΟΝΝΕΔ και όσα έγιναν στο συνέδριο ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ήθελε να στείλει ηχηρό μήνυμα και στα διάφορα «γαλάζια» συστήματα που έχουν ως κεντρικό άξονα της πορείας τους, τη νομή της εξουσίας.

Το μήνυμα Κυριάκου

«Οι εικόνες απαξίωσης της ΟΝΝΕΔ στο Συνέδριο της ιστορικής νεολαίας της παράταξης εκπέμπουν παρακμή και τέλος εποχής. Όλα όσα έγιναν σε μια τόσο νοσηρή ατμόσφαιρα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά»δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και ανέφερε ότι στην ομιλία του στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ την Παρασκευή, ξεκαθάρισε πως δεν θα ανεχθεί μια ΟΝΝΕΔ μηχανισμών που θα αναπαράγει τις παθογένειες του χθες.

«Στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ δεν πραγματοποιήθηκε καμία εκλογική διαδικασία. Κατά συνέπεια δεν θα συμμετέχουν στο Συνέδριο του Κόμματος αντιπρόσωποι από το Συνέδριο της Νεολαίας. Οι ευθύνες για αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση θα αποδοθούν άμεσα, όπως ορίζει το καταστατικό»υπογράμμισε, δείχνοντας το δρόμο και των διαγραφών.

Για να καθησυχάσει πολλές πλευρές, αναφέρει ότι τιμά την ιστορία της ΟΝΝΕΔ και επειδή τόσο ο ίδιος όσο και το κόμμα δίνει ισχυρή προοπτική στη σχέση με τους νέους, ανακοίνωσε ότι αμέσως μετά το συνέδριο της Ν.Δ. θα επανιδρυθεί η ΟΝΝΕΔ.

«Αφήνουμε στο χθες τις αρνητικές νοοτροπίες και πρακτικές, τους μηχανισμούς εξυπηρετήσεων και διανομής προνομίων, που διάβρωναν τη νεολαία του Κόμματος και την απήχησή της στους νέους» υποστήριξε και συμπλήρωσε:«Η ΟΝΝΕΔ μετά την επανίδρυσή της θα είναι μια σύγχρονη, δημιουργική πολιτική νεολαία. Ανοιχτή σε όλους τους νέους. Συλλογική χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, ομάδες και ομαδάρχες. Μια νεολαία που θα προβάλλει και θα υπηρετεί ιδέες και πολιτικές υπέρ των νέων, της κοινωνίας και της πατρίδας μας».

Τα ίδια συστήματα, μόλις πληροφορήθηκαν τις αποφάσεις του, έπραξαν αυτό που κάνουν όλοι όταν θέλουν να είναι αρεστοί στον εκάστοτε πρόεδρο, ακολουθώντας πολιτικάντικη τακτική: υπερθεμάτιζαν για την απόφασή του, άσχετα εάν από το Σάββατο το βράδυ που έγινε γνωστό τι συνέβη στην ΟΝΝΕΔ έως το μεσημέρι της Δευτέρας, οπότε και η δήλωση του κ. Μητσοτάκη ουδείς είχε αντιδράσει, πλην δυο-τριών νεολαίων και του πρώην προέδρου της νεολαίας, Σάκη Ιωαννίδη. Ακόμα και στελέχη της νεολαίας που στηρίζουν τον κ. Μητσοτάκη, παρά το γεγονός ότι ήταν στον κατάλογο των συνέδρων και της Κ.Ε. της ΟΝΝΕΔ, και μάλιστα στις πρώτες θέσεις, με βάση τα αποτελέσματα που έδωσε η οργάνωση και δεν αναγνώρισε η ηγεσία της Ν.Δ. δεν είχαν μιλήσει δημόσια.

Αρχηγική κίνηση

Για τον κ. Μητσοτάκη όμως ήταν μονόδρομος, αφού στην έναρξη του συνεδρίου της ΟΝΝΕΔ είχε μιλήσει για το τέλος των μηχανισμών.

Άρα, δεν μπορούσε να δεχθεί όσα έγιναν στο παρασκήνιο του συνεδρίου, όπου έδρασαν οι μηχανισμοί που έχουν αναφορές και σε κεντρικά πρόσωπα της Ν.Δ. και δεν εξαντλούνται μόνο στο πρόσωπο του 35χρονου κ. Παπαμιμίκου που αποτέλεσε τον «σάκο του μποξ» για όλες τις κακοδαιμονίες του κόμματος με αποτέλεσμα κάποιοι με αναγνωρισμένες ευθύνες να μένουν στο απυρόβλητο και να ξεπερνούν τις κρίσεις αλώβητοι.

Ο κ. Μητσοτάκης έδειξε πυγμή που δεν επέδειξαν οι προκάτοχοί του στο θέμα της σύγκρουσης με τη νεολαία και η απόφαση του να διαλύσει και να επανιδρυθεί η ΟΝΝΕΔ, θεωρήθηκε μια κομβική κίνηση στην προσπάθειά του να τονώσει το αρχηγικό του προφίλ, τόσο εντός όσο και εκτός Ν.Δ.

«Αρχηγός της Ν.Δ. χωρίς να κάνει διαγραφές δεν γίνεται» σχολίαζε ο βουλευτής του κόμματος και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης που στήριξε την απόφαση του κ. Μητσοτάκη, όπως και σειρά άλλων στελεχών, όπως π.χ. Άδωνις Γεωργιάδης, Κωστής Χατζηδάκης, Λευτέρης Αυγενάκης (την Μεγάλη Τετάρτη θα εκλεγεί νέος γραμματέας), Βασίλης Κικίλιας, Νικήτας Κακλαμάνης, Όλγα Κεφαλογιάννη, κ.α. Αποστάσεις από τα όσα έγιναν στην ΟΝΝΕΔ κράτησε και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας που έχει φιλική και πολιτική σχέση με τον παραιτηθέντα γραμματέα, αν και διαχωρίζει την πολιτική και τη φιλία.

Μια αντίστοιχη κίνηση με τη νεολαία ΠαΣοΚ είχε κάνει και ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, όταν το 2005, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διέλυσε την οργάνωση και την επανίδρυσε.

Μηνύματα και σε βαρόνους

Ο αρχηγός της Ν.Δ. ήθελε να δείξει ότι δεν θα ανεχθεί από εδώ και πέρα καμία κίνηση που θα αμαυρώνει την εικόνα του κόμματος και θα το απαξιώνει στα μάτια των πολιτών, πολλοί εκ των οποίων προσβλέπουν στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Παράλληλα, αυτή η κίνηση θεωρείται και ως μια ξεκάθαρη αυστηρή προειδοποίηση προς όλες τις βαρονίες του κόμματος και τους διάφορους εσωτερικούς μηχανισμούς ότι ο ίδιος δεν θα μπει από εδώ και πέρα σε μια διαδικασία συμβιβασμού και δεν θα ανεχθεί συμπεριφορές που θολώνουν το μήνυμα της Ν.Δ.

Επίσης ήταν και ένα μήνυμα ενόψει του συνεδρίου, καθώς αρκετοί αντιδρούν στις ριζικές αλλαγές που θα εγκριθούν από τους συνέδρους, και οι οποίες θα κάνουν πράξη το σύνθημά του για μια «νέα ΝΔ από την αρχή».

«Αφήνουμε πίσω το παρελθόν. Δίνουμε οξυγόνο στην παράταξη» λένε συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη και θυμίζουν και την πρόσφατη διαγραφή και του Φαήλου Κρανιδιώτη, ενώ τονίζουν ότι εκ των πραγμάτων, καθώς το απαιτεί η ίδια η ζωή και η κοινωνία, κάποιοι θα «ξεβολευτούν».

Η σύσκεψη και τα τηλεφωνήματα

Η απόφαση για τη διάλυση της ΟΝΝΕΔ και διαγραφή των κκ. Παπαμιμίκου και Γεωργιάδη ελήφθη σε πολύωρη σύσκεψη στο επιτελείο του με το στενό επιτελείο του. Αν και ο κ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση προγραμματισμένη με τον κ.Παπαμιμίκο δεν τον δέχθηκε, όπως λένε συνεργάτες του, αφού η οργή περίσσευε.

Όμως κάποια στιγμή αργά το απόγευμα της Δευτέρας μίλησαν τηλεφωνικά για ελάχιστα λεπτά και η μόνη διέξοδος ή παραχώρηση που δόθηκε στον κ. Παπαμιμίκο ήταν να παραιτηθεί.

Εάν διέγραφε τον κ. Παπαμιμίκο θα ήταν η πρώτη φορά που πρόεδρος κόμματος έθετε εκτός κόμματος, όχι ένα στέλεχος ή βουλευτή, αλλά τον γραμματέα της παράταξής του.

Τελικά, ο κ. Παπαμιμίκος, η τριετής θητεία του οποίου ολοκληρωνόταν την Κυριακή με τη λήξη του συνεδρίου και δεν είχε καμία διάθεση να θέσει ξανά υποψηφιότητα, καθώς έχει άλλα σχέδια, ενώ σκεπτόταν ακόμα και εάν θα συμμετείχε στη νέα Πολιτική Επιτροπή, παραιτήθηκε όχι μόνο από γραμματέας, αλλά και από μέλος της Ν.Δ. και έτσι δεν έγινε η διαγραφή.

Οι αιχμές Παπαμιμίκου

«Σήμερα 6 χρόνια μετά κάποιοι αποφάσισαν την κατάργηση της οργάνωσης που άνδρωσε γενιές και γενιές πετώντας στον κάλαθο των αχρήστων αγώνες και ιστορία 40 ετών. Ο λόγος βεβαίως είναι προφανής και μπορεί να τον κατανοήσει ο καθένας. Η απόφαση φυσικά αυτή με βρίσκει αντίθετο… Η αλήθεια βεβαίως είναι πως δεν ήμουν αρεστός. Δεν εξαρτιόμουν από μηχανισμούς και έλεγα πάντα ελεύθερα την άποψή μου» έγραψε στην ιστοσελίδα του στο facebook και συνέχισε: «Όπως έκανα και πρόσφατα σχετικά με την θεσμοθέτηση τάσεων στο εσωτερικό της παράταξής μας, πρόταση που όπως γνωρίζετε θα κατέθετα για ψηφοφορία στο συνέδριο της Ν.Δ. Επειδή δεν βρίσκουν κάποια κατηγορία να μου προσάψουν για να με διαγράψουν και επειδή εγώ βάζω πάνω από όλα την ισχυροποίηση και την ενότητα της παράταξης, θα αναλάβω για άλλη μία φορά ευθύνες που μου αποδίδονται και ας μην μου αναλογούν. Υπέβαλα την παραίτησή μου… για να διευκολύνω τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στον οποίο πραγματικά εύχομαι καλή επιτυχία και μακάρι να καταφέρει να ξαναενώσει την μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη. Με αυτή μου την πράξη ελπίζω να μπει ένα τέλος στην εσωστρέφεια και στον άδικο καταλογισμό ευθυνών σε άλλους…Μια φορά Οννεδίτης για πάντα Οννεδίτης».

Η διαγραφή Γεωργιάδη

Η απόφαση για διαγραφή του είχε κυκλοφορήσει από νωρίς το μεσημέρι, αμέσως μετά τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη ότι δεν αναγνωρίζει την εκλογική διαδικασία του συνεδρίου (ανέφερε ότι δεν έγιναν εκλογές) και άρα δεν θα συμμετάσχουν στο συνέδριο της ΝΔ οι νεολαίοι και επεσήμανε την διάλυση της ΟΝΝΕΔ και την επανίδρυσή της άμεσα.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θεωρούσε τον κ. Παπαμιμίκο ηθικό αυτουργό όσων έγιναν στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ και μαζί και τον «πολιτικό του φίλο, τον κ. Γεωργιάδη που δεν συμπλήρωσε ούτε ένα μήνα στην προεδρία της νεολαίας. Για την ιστορία ο κ. Γεωργιάδης δεν εξελέγη πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, καθώς ήταν μόνο ένας υποψήφιος και η νυν ηγεσία αποδέχθηκε να μην στηθούν κάλπες.

Την έξοδο είδε και ο κ. Γεωργιάδης που παραπέμφθηκε από τον πρόεδρο της Ν.Δ. στο Πειθαρχικό του κόμματος όπου προεδρεύει ο πρώην υπουργός Απόστολος Κράτσας. Η διαγραφή ήταν ζήτημα δευτερολέπτων, αφού δεν συνεδρίασε η επιτροπή και απλά επικυρώθηκε η απόφαση της ηγεσίας, χωρίς να υπάρξει έστω και τυπικά κλήση για να πει την άποψή του ο κ. Γεωργιάδης που διαγράφηκε από μέλος της Ν.Δ. και αυτοδικαίως έχασε την προεδρία της ΟΝΝΕΔ.