«Δεν μπορούσαμε να περιμένουμε. Ηταν μια υποχρεωτική κίνηση για να βγούμε από το αδιέξοδο».
Με τα λόγια αυτά κορυφαία κυβερνητική πηγή περιγράφει την απόφαση που πήρε το Μαξίμου, υπό την πίεση του χρόνου και των πολιτικών αναταράξεων που προκαλεί η καθυστέρηση συνολικής συμφωνίας με τους δανειστές, να φέρει στη Βουλή τα δύο νομοσχέδια για Ασφαλιστικό και Φορολογικό.
Ταυτόχρονα, ελπίζει ότι μετά τον κύκλο επαφών του Αλέξη Τσίπρα στο Παρίσι, στις Βρυξέλλες και τις εντατικές διαπραγματεύσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Ουάσιγκτον θα υπάρξει συμφωνία η οποία θα επιτρέψει να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.
Το δεύτερο χαρτί που ρίχνει στο τραπέζι η ελληνική πλευρά, μετά την πολιτική πρωτοβουλία να ψηφίσει τα δύσκολα μέτρα, είναι να ζητήσει επαναπροσδιορισμό του συνολικού πακέτου βοήθειας, δηλαδή της χρηματοδότησης από τον ESM, που υπολογιζόταν σε 87 δισ. ευρώ το περασμένο καλοκαίρι.
Τώρα, οι ανάγκες της τριετίας προσδιορίζονται γύρω στα 60 δισ. ευρώ, γεγονός που επιτρέπει στην κυβέρνηση να διεκδικήσει πιο ήπιους όρους εφαρμογής του Μνημονίου, ειδικά στο σκέλος των εγγυήσεων, μέσω του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Η δημιουργία του νέου υπερταμείου, όπως και η οριστική επίλυση του προβλήματος κόκκινων δανείων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, αποτελούν, πλέον, τα «κλειδιά» για να κλείσει η συμφωνία. Αλλωστε η σύσταση του νέου Ταμείου Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, το οποίο αποτελεί σημείο τριβής εντός της κυβέρνησης, μεγαλύτερο και από την αύξηση του ΦΠΑ στο 24%, αποτελεί προαπαιτούμενο για την αξιολόγηση.
Τι λέει το Ευρωκοινοβούλιο


Από καλύτερη βάση ξεκινά και η συζήτηση για το χρέος. Σύμφωνα με τους τελευταίους επίσημους υπολογισμούς, το χρέος θα ανέλθει φέτος σε 186% του ΑΕΠ, πολύ κάτω από την αρχική πρόβλεψη 199,7% του ΑΕΠ, καθώς χρειάστηκαν λιγότερα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, και αυτό θα αποτελέσει τη βάση της συζήτησης για τη ρύθμιση (διευκολύνσεις) εξυπηρέτησης του χρέους.
Αυτό αναφέρεται στο «κυλιόμενο» έγγραφο του Ευρωκοινοβουλίου το οποίο πλέον παρακολουθεί στενά την πορεία του ελληνικού ζητήματος, την εξέλιξη της αξιολόγησης και του χρέους.
Προ δεκαπενθημέρου βρέθηκε στο επίκεντρο ενημέρωσης που έγινε στην Αθήνα παρουσία και του επικεφαλής της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο. Στο περιθώριο της επαφής, στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έλεγαν στο «Βήμα» ότι «το θέμα του χρέους έχει επί της ουσίας δρομολογηθεί και θα πάει πακέτο με την πρώτη αξιολόγηση».
Αυτά όμως συνέβησαν στην Αθήνα λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την υπόθεση των υποκλοπών και των WikiLeaks, που πάγωσαν την ατμόσφαιρα.
Κοιτώντας προς τα πίσω και τα γεγονότα εκείνων των ημερών, οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι η βάση υπάρχει, έχει συζητηθεί σε ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο και έχει γίνει και η τεχνική προεργασία από στελέχη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Αυτό που μένει, λένε, είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης που θα φέρει η συμφωνία στο Χίλτον. Το έγγραφο του Ευρωκοινοβουλίου σημειώνει ότι:
  • H Ελλάδα έχει χάσει το 26% του ΑΕΠ από το 2008 έως το 2015 και η άρση των capital controls θα φέρει ανάπτυξη 2,7% του ΑΕΠ το 2017, με την ανεργία να υποχωρεί στο 22,8%.
Και υπενθυμίζει τις υποχρεώσεις της Ελλάδας όπως αυτές απορρέουν από τη συμφωνία του 2015. Τον Ιανουάριο έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί η φορομεταρρύθμιση που θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2016, αλλά κυρίως οι αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα που εκκρεμούν από την αξιολόγηση του Μαΐου του 2014.
Ειδικά για το Ασφαλιστικό, οι στόχοι περικοπής δαπανών που έχουν προσδιοριστεί είναι να ανέλθουν σε 2,25 δισ. ευρώ τη διετία και συγκεκριμένα:
  • 2015: 0,25% του ΑΕΠ, ήτοι 450 εκατ. ευρώ.
  • 2016: 1% του ΑΕΠ, ήτοι 1,8 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα όμως με τον υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργο Κατρούγκαλο, στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο «οι περικοπές που προβλέπονται ανέρχονται σε 1,5% του ΑΕΠ, ήτοι 2,7 δισ. ευρώ».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ