Μετά την ανακατάληψη της πόλης της Παλμύρας από το Ισλαμικό Κράτος, έχει ξεκινήσει η δύσκολη δουλειά της εκτίμησης της ζημιάς.

Αναλυτές θεωρούν ότι οι ζημιές είναι «τερατώδεις, αλλά μπορούν να αποκατασταθούν», ενώ υπάρχει άλλος ένας μεγάλος κίνδυνος: οι δεκάδες νάρκες που τζιχαντιστές έχουν κρύψει μέσα στα ερείπια.

Σύροι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ήδη έχουν βρεθεί 150 εκρηκτικοί μηχανισμοί στον αρχαιολογικό χώρο, ενώ σύντομα ρώσοι ναρκαλιευτές θα ξεκινήσουν τη διαδικασία της εξουδετέρωσης των ναρκών που μπορεί να βρίσκονται στην αρχαία πόλη.

Μάλιστα, ο διευθυντής της συριακής αρχαιολογικής υπηρεσίας Μααμούν Αμπντουλκαρίμ, σημειώνει ότι οι αρχαιολόγοι δεν έχουν καταφέρει να φτάσουν σε απομακρυσμένα σημεία της αρχαίας πόλης, φοβούμενοι ότι υπάρχουν «εκατοντάδες νάρκες» στην περιοχή.

Αν και κάποια από τα οικοδομήματα στέκουν ακόμα όρθια, σοκαριστικές είναι οι φωτογραφίες από το εσωτερικό του Μουσείου της Παλμύρας.

Αγάλματα πεταμένα κάτω, σπασμένα, το «ακρωτηριασμένο» σώμα μιας μορφής σε αρχαία στήλη είναι εικόνες που έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου, μάρτυρες του τεράστιου εγκλήματος που συντελέστηκε στην Παλμύρα.

Τον Αύγουστο, τζιχαντιστές αποκεφάλισαν τον Χαλέντ αλ Ασάαντ, γνωστός αρχαιολόγος και τέως διευθυντής του αρχαιολογικού χώρου της Παλμύρας, ο οποίος είχε προσπαθήσει να προστατεύσει τις αρχαιότητες.

Τη βοήθειά του για την αποκατάσταση της ζημιάς έχει προσφέρει και το Μουσείο Ερμιτάζ.