Επανεπιβεβαιώνοντας την υποστήριξη των ΗΠΑ στο Βέλγιο απέναντι στην τρομοκρατία, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε σε στενότερη συνεργασία των δύο πλευρών του Ατλαντικού στην ανταλλαγή πληροφοριών – ενώ απέρριψε τις επικρίσεις σε βάρος των βελγικών Αρχών για την μη αποτροπή του χτυπήματος.

«Είμαι κι εγώ Βρυξελλιώτης» είπε (σε γαλλικά και φλαμανδικά) ο Τζον Κέρι δίπλα από τον βέλγο πρωθυπουργό, Σαρλ Μισέλ σε κοινές τους δηλώσεις την Παρασκευή.

Οι ΗΠΑ προσέφεραν στο Βέλγιο «ό,τι χρειάζονται» για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, είπε ο Κέρι, λέγοντας επίσης πως οι Βρυξέλλες «κινήθηκαν αποφασιστικά στην μάχη κατά της τρομοκρατίας πριν τις πρόσφατες επιθέσεις».

Υπερασπιζόμενος την στάση των βελγικών υπηρεσίων -μπροστά στις κατηγορίες ότι το αυστηρά μέτρα δεν κετάφεραν να αποτρέψουν το χτύπημα- είπε ότι «οι επικρίσεις είναι κάπως φρενήρεις και άκομψες».

Ο ίδιος τόνισε πως Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες θα συνεργαστούν για τον συντονισμό της ροής πληροφοριών, και είπε ότι οι Βέλγοι δεσμεύτηκαν για την ανταλλαγή στοιχείων επιβατών.

Συμβολικά, το αεροσκάφος που είχε φέρετι τον Κέρι στις Βρυξέλλες (από τη Μόσχα) προσγειώθηκε στο κλειστό αεροδρόμιο του Ζάβεντεμ -στόχο της πρώτης επίθεσης, που ακόμη δεν έχει ανοίξει.