Η Συρία στο επίκεντρο της συνάντησης στη Μόσχα του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι δύο άνδρες παραδέχτηκαν ότι η συνεργασία Ρωσίας – ΗΠΑ οδήγησε σε επιτυχίες στη διαμάχη στη Συρία, αλλά ο Κέρι σημείωσε ότι έχει έρθει η ώρα να συζητηθεί το θέμα του ποιος θα ηγηθεί της πολιτικής μετάβασης στη χώρα.

Ο Κέρι είπε ότι οι ΗΠΑ ανυπομονούν να σημειωθεί πρόοδος στις ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη και να ξεκινήσει η «πολύ σοβαρή και δύσκολη δουλειά» για την πολιτική μετάβαση στη Συρία.

«Η σοβαρή προσέγγιση που έχει επιτρέψει τη συνεργασία μάς έχει κάνει τη διαφορά στις ζωές των ανθρώπων στη Συρία και στις πιθανότητες να σημειωθεί πρόοδος για την ειρήνη» είπε ο αμερικανός ΥΠΕΞ στον Πούτιν.

«Ο λαός της Συρίας και οι πολίτες της περιοχής έχουν τη δυνατότητα να γευτούν και να μυρίσουν τις πιθανότητες του τι σημαίνει η τεράστια μείωση της βίας και η λήψη ανθρωπιστικής βοήθειας» πρόσθεσε ο Κέρι.

«Κύριε πρόεδρε, γνωρίζω ότι έχετε ιδέες και ότι έχετε ήδη λάβει μία πολύ κρίσιμης σημασίας απόφαση για την απόσυρση των δυνάμεών σας από τη Συρία και φυσικά έχουμε και εμείς κάποιες ιδέες για το πώς μπορεί να επιτευχθεί αποτελεσματικά πρόοδος στη Γενεύη και να ξεκινήσει η πολύ σοβαρή και δύσκολη δουλειά της μετάβασης» τόνισε.

Από την πλευρά του, ο Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα η επίσκεψη του Κέρι να βοηθήσει στο να συμβιβάσουν ΗΠΑ και Ρωσία τις διαφορές τους για την Ουκρανία και τη Συρία.

Ο ρώσος πρόεδρος είπε: «Αυτά που έχουν επιτευχθεί στη Συρία οφείλονται στη στάση του αμερικανού προέδρου Ομπάμα».

Το κλίμα της συνάντησης ήταν πολύ καλύτερο σε σχέση με εκείνο προηγούμενων συναντήσεων, επισημαίνουν αναλυτές.

Ο Πούτιν έκανε, μάλιστα, μια απόπειρα να αστειευτεί, όταν αναφέρθηκε στην απόφαση του Κέρι να κουβαλήσει μόνος του τις αποσκευές του, κατεβαίνοντας από το αεροπλάνο.

«Υπήρχε κάτι σε εκείνον τον χαρτοφύλακα που δεν μπορούσατε να εμπιστευτείτε σε άλλον. Έχετε φέρει χρήματα μαζί σας;» αναρωτήθηκε ο Πούτιν, προκαλώντας το γέλιο του Κέρι και των αμερικανών αξιωματούχων που τον συνόδευαν.

«Όταν είμαστε οι δυο μας θα σας δείξω τι υπάρχει σε αυτόν τον χαρτοφύλακα και νομίζω ότι θα εκπλαγείτε… ευχάριστα» απάντησε ο Κέρι.

Στόχος να γίνουν στις 9 Απριλίου οι συνομιλίες στη Γενεύη

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία σημείωσε ότι η ημερομηνία – στόχος για να ξεκινήσουν ξανά οι έμμεσες συνομιλίες στη Γενεύη για το Συριακό είναι η 9η Απριλίου.

Ο Σταφάν ντε Μιστούρα ολοκληρώνοντας τον τωρινό γύρο των συνομιλιών, είπε ότι τον ενθαρρύνει το γεγονός ότι «δεν υπήρξαν αποχωρήσεις, δεν υπήρξε δράμα» στις συνομιλίες που διήρκεσαν 10 ημέρες.

Η συριακή κυβέρνηση σχεδιάζει να πραγματοποιήσει βουλευτικές εκλογές στις 13 Απριλίου σε περιοχές που ελέγχει η κυβέρνηση και σημειώνει ότι επιθυμεί οι συνομιλίες να συνεχιστούν μετά τις 13 Απριλίου.

Η αντιπολίτευση, η οποία θεωρεί τις εκλογές φάρσα, απορρίπτει την πρόταση αυτή.

Ο Ντε Μιστούρα επιδιώκει να επιτευχθεί συμβιβασμός. Δηλώνει ότι οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν «το νωρίτερο» στις 9 Απριλίου, αλλά «εάν υπάρξουν κάποιοι που θέλουν να έρθουν στις 13 ή 14, είναι ευπρόσδεκτοι».