Την έκδοση από το Βέλγιο του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, περιμένουν οι γαλλικές Αρχές προκειμένου να τον ανακρίνουν και πιθανώς να φτάσουν στους εγκεφάλους των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι.

Ήδη έχουν γίνει τα σχετικά αιτήματα και όπως είπε και ο Γάλλος Πρόεδρος, αναμένεται η θετική απάντηση των Βρυξελλών. «Σκέπτομαι τα θύματα των επιθέσεων στο Παρίσι και στο Σεν-Ντενί επειδή ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ συνδέεται άμεσα με την προετοιμασία, την οργάνωση και δυστυχώς τη διάπραξη αυτών των επιθέσεων», είπε χαρακτηριστικά ο Φρανσουά Ολάντ αμέσως μετά την είδηση ότι συνελήφθη ο οργανωτής των επιθέσεων.

Οι έρευνες εντατικοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες μετά την επιχείρηση σύλληψη άλλων μουσουλμάνων στο προάστιο Φόρεστ και τον τραυματισμό τεσσάρων Βέλγων και Γάλλων αστυνομικών. Χθες οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας εισέβαλαν σε διαμέρισμα στη συνοικία Μόλενμπεκ όπου κατά πλειοψηφία οι κάτοικοι είναι μουσουλμάνοι και συνέλαβαν τόσο τον Αμπντεσλάμ όσο και τα μέλη της οικογένειας που τον φιλοξενούσε.

Γαλλικά ΜΜΕ πάντως αλλά και βουλευτές επικρίνουν τις βελγικές Αρχές για καθυστερήσεις ως προς τον εντοπισμό του Αμπντεσλάμ ο οποίος κυκλοφορούσε τελικά εντός Βελγίου με πλαστό διαβατήριο Συρίας και ταυτότητα.

Ο δικηγόρος του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, δήλωσε πως ο πελάτης του θα αρνηθεί την έκδοσή του στη Γαλλία. «Συνεργάζεται με τις δικαστικές αρχές του Βελγίου. Η Γαλλία ζητάει την έκδοσή του. Μπορώ να σας πω ότι θα αρνηθούμε την έκδοσή του στη Γαλλία» δήλωσε ο βέλγος δικηγόρος του, Σβεν Μέρι.

Στο μεταξύ, η Interpol ανακοίνωσε ότι έχει ενημερώσει τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη της να ενισχύσουν τα μέτρα επιτήρησης και ελέγχου στα σύνορα τους, καθώς η σύλληψη του Αμπντεσλάμ, μπορεί να ωθήσει τους συνεργούς του, να εγκαταλείψουν την Ευρώπη.

«Παρά το γεγονός ότι είναι νωρίς για να εκτιμήσουμε προς ποια κατεύθυνση θα στραφεί η έρευνα μας, ο οποιοσδήποτε που σχετίζεται με τον Αμπντεσλάμ θα σκεφτεί ότι το μέρος που κρύβεται μπορεί ν’ αποκαλυφθεί. Έτσι, θα θελήσει να διαφύγει προκειμένου να μη συλληφθεί» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του διεθνούς αστυνομικού οργανισμού, Γιούργκεν Στοκ.

«Είναι σημαντικό τώρα οι ευρωπαϊκές χώρες να συνεχίσουν να συνεργάζονται και να κάνουν λεπτομερείς ελέγχους για υπόπτους, αλλά και για τη συλλογή πληροφοριών, προκειμένου να αποφευχθεί κάθε προσπάθεια διαφυγής, μέσω του δικτύου συνεργατών που υπάρχει» τόνισε.

Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ και ένας από τους συνεργούς του έχουν μεταφερθεί το πρωί από το νοσοκομείο Σεν-Πιέρ των Βρυξελλών όπου νοσηλεύονταν.

Οι δύο άνδρες είχαν τραυματισθεί ελαφρά κατά τη σύλληψή τους και πρόκειται να καταθέσουν σύντομα στην αστυνομία και σ’ έναν ανακριτή.

Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ καταζητούνταν εδώ και τέσσερις μήνες για την ανάμιξή του στις αιματηρές επιθέσεις στο Παρίσι και το Σεν-Ντενί που πραγματοποιήθηκαν στις 13 Νοεμβρίου και στοίχισαν τη ζωή σε 130 ανθρώπους.