Τις απαιτήσεις-σοκ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για τη «βύθιση» της εθνικής σύνταξης στα 180 ευρώ (!) και τις περικοπές στις υφιστάμενες συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση αν θέλει να κλείσει την αξιολόγηση. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής Γιώργος Χουλιαράκης, οι οποίοι σηκώνουν πλέον το βάρος του συντονισμού της διαπραγμάτευσης, θέλουν να αξιοποιήσουν την παρουσία του κουαρτέτου στην Αθήνα ως τις 19 Μαρτίου για να κλειδώσουν την τελική μορφή των νομοσχεδίων για το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό.
Οπως πληροφορείται «Το Βήμα» από πηγές των θεσμών αλλά και από κυβερνητικούς παράγοντες, η διαδικασία σπάει σε δύο μέρη με το πρώτο, αμέσως μετά την 25η Μαρτίου, να περιλαμβάνει πολυνομοσχέδιο με το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό. Αν δηλαδή κυβέρνηση και κουαρτέτο συμφωνήσουν στα δύο αυτά μέτωπα, τότε η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου θα μπορούσε να ξεκλειδώσει την επαναφορά του waiver, η οποία θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να «ανασάνουν» καθώς θα μπορούν να λαμβάνουν απευθείας ρευστότητα δίνοντας ως εγγύηση ελληνικά ομόλογα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Παραλλήλως η Αθήνα «ποντάρει» στη σύγκληση ενός έκτακτου Eurogroup πριν από το προκαθορισμένο άτυπο της 22ας Απριλίου προκειμένου να καταγραφεί σε ανακοινωθέν μια επικαιροποιημένη και δεσμευτική αναφορά στη νέα αναδιάρθρωση του χρέους. Πιο δύσκολο θεωρείται αυτή τη στιγμή να υπάρξει εκταμίευση μόνο από την ευρωπαϊκή πλευρά καθώς χώρες όπως η Γερμανία και η Φινλανδία χρειάζεται να περάσουν από τις κοινοβουλευτικές τους διαδικασίες οποιαδήποτε ουσιώδη αλλαγή στο πρόγραμμα, όπως μια νέα εκταμίευση χωρίς το ΔΝΤ.
Τα μεγάλα μαχαίρια


Η ψήφιση του Φορολογικού και του Ασφαλιστικού δεν κλείνει αυτομάτως την αξιολόγηση, αποτελεί ωστόσο τον κρίσιμο κάβο. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχουν υπόψη τους στελέχη των Βρυξελλών, τα μεγάλα μαχαίρια ανάμεσα στην Κομισιόν και το ΔΝΤ αναμένεται να βγουν στο τέλος. Τι σημαίνει αυτό; Οτι στο τέλος Απριλίου ή το αργότερο τον Μάιο ΕΕ και ΔΝΤ θα πρέπει να συμβιβαστούν για το τελικό ύψος του δημοσιονομικού κενού αντιμετωπίζοντας και τη λύση για το χρέος ως μέρος της εξίσωσης. Πρακτικά η κυβέρνηση και το κουαρτέτο θα πρέπει σε πρώτη φάση να καλύψουν μόνο την απαίτηση των Βρυξελλών, δηλαδή μέτρα για δημοσιονομικό κενό 3% του ΑΕΠ ως το 2018 αντί για 4,5% που απαιτεί το ΔΝΤ. Σύμφωνα με το ίδιο σενάριο τα κλιμάκια θα βάλουν σφραγίδα έγκρισης σε άμεσα μέτρα 2% του ΑΕΠ ενώ το υπόλοιπο 1% θα απλωθεί στον χρόνο από το 2017 και μετά.
Τα δύο σενάρια


Αν η Αθήνα συμφωνήσει στα μέτρα που θα λάβει από τη δική της πλευρά τότε Κομισιόν και ΔΝΤ θα υποχρεωθούν να λύσουν τις διαφορές τους πάνω στον καμβά της αναδιάρθρωσης του χρέους, ώστε να γίνει έτσι και το «ταμείο» για το πόσα θα είναι τελικά τα μέτρα λιτότητας που θα μπορέσει να γλιτώσει η Ελλάδα.
«Αυτό είναι το καλό σενάριο» λέει κοινοτικός παράγοντας με γνώση του σχεδιασμού που υπάρχει.
Το κακό σενάριο


«Το κακό σενάριο είναι να εγκλωβιστεί η κυβέρνηση στην εμμονή της πολιτικής διαπραγμάτευσης και να επιδιώξει παράταση των διαπραγματεύσεων με την αυταπάτη ότι η άλλη πλευρά στο τέλος θα υποχωρήσει. Αυτή η εκδοχή συγκεντρώνει πάντως μικρότερες πιθανότητες καθώς η στροφή του κ. Τσακαλώτου στον ρεαλισμό είναι οριστική και η στήριξή του από τον κ. Τσίπρα εμφανής» συμπληρώνει.
Το ερώτημα που παραμένει, λένε διπλωματικές πηγές, είναι αν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διαθέτει την πολιτική βούληση και την ικανότητα να υλοποιήσει με αξιοπιστία, αν όχι όλες, ένα σημαντικό μέρος της μακράς λίστας των μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν, με δεδομένα τα απολύτως απογοητευτικά δείγματα γραφής που έχει δώσει ως τώρα στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Γι’ αυτό και ορισμένοι θεσμικοί παράγοντες εντός της χώρας βλέποντας τον όγκο των θεμάτων που απομένουν, τοποθετούν την ολοκλήρωση διαβουλεύσεων στο τέλος Μαΐου. Κάθε βήμα ως το καλοκαίρι κρύβει παγίδες καθώς πέρα από τις εξωφρενικές «τεχνικές» προτάσεις, όπως η μείωση της εθνικής σύνταξης από τα 384 στα 180 ευρώ, οι δανειστές φέρονται να επιμένουν στη στενότερη διασύνδεση των εισφορών με τις παροχές, άρα σε μεγαλύτερη μείωση των νέων συντάξεων, ενώ το ΔΝΤ αντιδρά και στην ποσοτικοποίηση των ελληνικών προτάσεων ανοίγοντας νέα κενά. Σε κάθε περίπτωση, στα βασικά θέματα της αξιολόγησης παραμένουν κι άλλα «αγκάθια», όπως το υπερ-ταμείο για τις ιδιωτικοποιήσεις και η διαχείριση των «κόκκινων» στεγαστικών και των δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

«ΒΟΜΒΑ» ΣΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ
Μία ακόμη απαίτηση-«βόμβα» περιλαμβάνεται στο πακέτο των αντιπροτάσεων του κουαρτέτου για το φορολογικό και προβλέπει μείωση του έμμεσου αφορολογήτου από τις 9.500 ευρώ. Ετσι ουσιαστικά αντί για το σημερινό σύστημα της έκπτωσης φόρου που αρχίζει και «σβήνει» πάνω από τις 21.000 ευρώ και μηδενίζεται στις 42.000 ευρώ, η τρόικα ζητεί ένα χαμηλό σταθερό αφορολόγητο για όλους στην περιοχή των 5.000 ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ