«Πρέπει να αναλάβουμε περισσότερες ευθύνες σε έναν ανοικτό κόσμο για αυτά που συμβαίνουν πέραν των ευρωπαϊκών μας συνόρων», είπε η Αγκελα Μέρκελ σε προεκλογική εκδήλωση του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος στην πόλη Βίτλιχ, στο ομόσπονδο κρατίδιο Ρηνανία-Παλατινάτο, το ένα από τα τρία όπου θα διεξαχθούν εκλογές.

Η γερμανίδα καγκελάριος τόνισε μεταξύ άλλων ότι η Γερμανία πρέπει να διευρύνει το ρόλο της στις διεθνείς υποθέσεις και δεν αρκεί πλέον να εξάγει προϊόντα στον υπόλοιπο κόσμο.

«Αυτό σημαίνει περισσότερη αναπτυξιακή βοήθεια, περισσότερα κοινά πρότυπα για την προστασία του περιβάλλοντος, αυτό σημαίνει δίκαιο εμπόδιο και πολύ περισσότερα από αυτά που ίσως νιώθει κανείς σε μια κοινωνία κλεισμένη στον εαυτό της», συνέχισε η γερμανίδα καγκελάριος.

Η Μέρκελ συνεχίζει τις προσπάθειές της να υπάρξει ένα ευρωπαϊκό σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης. Αλλά πολλοί ψηφοφόροι μοιάζουν πλέον να μην πιστεύουν ότι μπορεί να τα καταφέρει ή ότι ένα τέτοιο σχέδιο να έχει αποτέλεσμα και καλούν η Γερμανία να κλείσει τα σύνορα.

Ο Χορστ Ζεεχόφερ, ο ηγέτης της Ένωσης Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), του αδελφού κόμματος της CDU στη Βαυαρία, το κρατίδιο που αποτελεί το σημείο εισόδου για τους περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες, είναι ανάμεσα σε εκείνους που ασκούν την ισχυρότερη πίεση στην καγκελάριο.

Ζεεχόφερ και Μέρκελ συναντήθηκαν χθες με κορυφαία στελέχη της συντηρητικής παράταξης, ωστόσο οι διαφωνίες παραμένουν. «Εάν τα διεθνή μέτρα δεν εφαρμοστούν έγκαιρα ή εάν δεν είναι αρκετά αποτελεσματικά, δεν θα μπορέσουμε να αποφύγουμε τη λήψη εθνικών μέτρων», προεξόφλησε ο Ζεεχόφερ σε μια συγκέντρωση στο Χάλε, στην ανατολική Γερμανία.