Τη Γερμανία του Χίτλερ επέλεξε να παρουσιάσει ως παράδειγμα αποτελεσματικού προεδρικού συστήματος ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επιθυμεί διακαώς να αποκτήσει εκτελεστικές εξουσίες.

Έπειτα από την πρόσφατη εκλογική νίκη του, ο Ερντογάν σχεδιάζει να αλλάξει το τουρκικό Σύνταγμα ώστε ο τελετουργικός ρόλος του προέδρου να μετατραπεί σε εκτελεστικός, σε μια τουρκική εκδοχή του συστήματος που ισχύει στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Γαλλία ή στη Ρωσία.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν εκτελεστικό προεδρικό σύστημα είναι συμβατό με τη διατήρηση της ενιαίας δομής του κράτους, ο Ερντογάν είπε: «Υπάρχουν ήδη παραδείγματα στον κόσμο. Μπορείτε να το δείτε αν κοιτάξετε τη Γερμανία του Χίτλερ.

«Υπάρχουν μεταγενέστερα παραδείγματα σε διάφορες άλλες χώρες» είπε στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με την ηχογράφηση που μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

Το κυβερνών κόμμα AK που ίδρυσε ο Ερντογάν έχει θέσει τη σύνταξη ενός νέου Συντάγματος στην κορυφή της ατζέντας μετά την εξασφάλιση απόλυτης πλειοψηφίας στις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Συμφώνησε την Τετάρτη με το αντιπολιτευόμενο CHP να αναβιώσουν τις προσπάθειες για τη σύνταξη ενός νέου Συντάγματος.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφωνούν στην ανάγκη να αλλάξει το Σύνταγμα, το οποίο συντάχθηκε μετά το πραξικόπημα του 1980 και φέρει ακόμη τη σφραγίδα των στρατιωτικών, δεν τάσσονται όμως υπέρ του προεδρικού συστήματος που οραματίζεται ο Ερντογάν, φοβούμενα ότι θα συγκεντρώσει υπερβολικά πολλές εξουσίες στα χέρια ενός αυταρχικού ηγέτη.