Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε την Παρασκευή ομόφωνα απόφαση η οποία επικυρώνει ένα φιλόδοξο ειρηνευτικό σχέδιο για τη Συρία.

Η απόφαση προβλέπει ότι θα διεξαχθούν «στις αρχές Ιανουαρίου» διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση για να τερματιστεί ο πόλεμος που διαρκεί τεσσεράμισι χρόνια και ταυτόχρονα θα τεθεί σε εφαρμογή κατάπαυση του πυρός σε όλη τη συριακή επικράτεια.

Για τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι, ο οποίος προήδρευσε στην συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ, το κείμενο αυτό «στέλνει ένα σαφές μήνυμα σε όλους, ότι είναι καιρός να δοθεί τέλος στους σκοτωμούς στην Συρία».

Ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ πρόσθεσε ότι δεν έχει «ψευδαισθήσεις» όσον αφορά τη δυσκολία για την επίτευξη του στόχου, αλλά χαιρέτισε την «ενότητα σε έναν βαθμό χωρίς προηγούμενο» μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης στην Συρία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν χαιρέτισε από την πλευρά του «την πρώτη απόφαση η οποία επικεντρώνεται στα πολιτικά μέσα για την επίλυση της κρίσης». «Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα που μας επιτρέπει να προχωρήσουμε» προς μια λύση, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ακόμη ο Μπαν σημείωσε ότι τα Ηνωμένα Εθνη «είναι έτοιμα» να διαδραματίσουν τον ρόλο τους, οργανώνοντας τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και φροντίζοντας να τεθεί σε εφαρμογή και να επιτηρείται η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

«Μηχανισμός επιτήρησης και επαλήθευσης»

Η απόφαση καλεί τον ΟΗΕ να προετοιμάσει εντός χρονικής προθεσμίας ενός μήνα «επιλογές» ώστε να εγκατασταθεί επί του πεδίου στην Συρία ένας «μηχανισμός επιτήρησης και επαλήθευσης» της κατάπαυσης του πυρός.

Η απόφαση του ΣΑ καλεί επίσης τον Οργανισμό να φροντίσει να συναντηθούν «αντιπρόσωποι της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης προκειμένου να αρχίσουν επίσημες διαπραγματεύσεις για μια διαδικασία πολιτικής μετάβασης με επείγοντα τρόπο, με στόχο να ξεκινήσουν αυτές οι συνομιλίες στις αρχές του Ιανουαρίου του 2016».

Στην απόφαση αναφέρεται ακόμη ότι το ΣΑ «επιβεβαιώνει την υποστήριξή του στην Ανακοίνωση της Γενεύης» του Ιουνίου του 2012 σχετικά με μια διαδικασία πολιτικής μετάβασης στην Συρία και «επικυρώνει τις διακηρύξεις της Γενεύης».

Το κείμενο επαναλαμβάνει όλα τα στοιχεία του οδικού χάρτη τον οποίο κατήρτισαν οι μεγάλες δυνάμεις στις συναντήσεις του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου στην Βιέννη.

Πέραν των διαπραγματεύσεων αντιπολίτευσης-καθεστώτος και την κήρυξη εκεχειρίας, ο οδικός χάρτης της Βιέννης προβλέπει τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης μέσα σε έξι μήνες, καθώς και τη διεξαγωγή εκλογών μέσα σε 18 μήνες.

Μια τρίτη συνάντηση στο πλαίσιο της λεγόμενης διαδικασίας της Βιέννης έλαβε χώρα την Παρασκευή σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών 17 χωρών.