Με την πλέον αβέβαιη εδώ και 40 χρόνια εκλογική μάχη βρίσκεται αντιμέτωπη την Κυριακή η Ισπανία, όπου νεόκοπα κόμματα αναμένεται να εξασφαλίσουν μεγάλη στήριξη έναντι των παραδοσιακά κυρίαρχων συντηρητικών και σοσιαλιστών σηματοδοτώντας το τέλος του δικομματισμού. Μπροστά αλλά χωρίς αυτοδυναμία εμφανίζουν οι δημοσκοπήσεις το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι, ρόλο ρυθμιστή πιθανώς κρύβει η κάλπη για τον Άλμπερτ Ριβέρα των Ciudadanos.

Η έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης αναμένεται να σηματοδοτήσει το τέλος του δικομματισμού που επικρατεί στη χώρα μετά το θάνατο του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο το 1975, αποτελώντας την απαρχή μίας μη δοκιμασμένης και πιθανώς ασταθούς περιόδου συναινετικής πολιτικής.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κυβερνών συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι θα έλθει πρώτο στις εκλογές της Κυριακής, αλλά δεν θα εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Ο Ραχόι δήλωσε την Τετάρτη ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο διακομματικής συμφωνίας προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερή διακυβέρνηση της χώρας σε βάθος τετραετίας, αλλά τα βασικά κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ταχθεί κατά της συμμετοχής τους σε ένα συνασπισμό μαζί με το Λαϊκό Κόμμα.

Αυτό δείχνει προς την κατεύθυνση ενός αδιεξόδου, που σύμφωνα με τους αναλυτές θα μπορούσε να διαταράξει το πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων, το οποίο έχει βοηθήσει να βγει η Ισπανία από την ύφεση.

Ωστόσο πολλοί Ισπανοί βλέπουν τις εκλογές αυτές ως μια ευκαιρία να ταρακουνηθεί το πολιτικό κατεστημένο, το οποίο θεωρούν ανεπαρκές και διεφθαρμένο.

«Το Λαϊκό Κόμμα και οι Σοσιαλιστές έχουν χάσει τη δυναμική τους. Έχουν υποσχεθεί πράγματα που δεν έκαναν ποτέ και ελπίζω ότι οι Podemos [Μπορούμε] θα είναι μια αλλαγή» δήλωσε ο Κριστιάν Θιουδάδ, που εργάζεται σε ιχθυοπωλείο στη λαϊκή αγορά της Βαλένθια.

Αλλά ακόμα και με έναν στους πέντε ψηφοφόρους να δηλώνει ακόμα αναποφάσιστος, ο,τιδήποτε εκτός από μια νίκη του Λαϊκού Κόμματος θα αποτελούσε μεγάλη έκπληξη.

Οι σοσιαλιστές αναμένεται να βγουν δεύτεροι, με τους Podemos και ένα έτερο νεόκοπο κόμμα, τους φιλελεύθερους Ciudadanos (Πολίτες), να συναγωνίζονται για την τρίτη θέση που θα τους χρίσει ρυθμιστές στις μετεκλογικές διαβουλεύσεις.

Αυτή η πρόβλεψη καθιστά πιθανό μόνο ένα από τα τρία σενάρια: είτε μια δεξιά είτε μια αριστερή κυβέρνηση συνεργασίας ή μια κυβέρνηση μειοψηφίας.

Ο ηγέτης των σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ και ο επικεφαλής των Ciudadanos Άλμπερτ Ριβέρα έχουν αποκλείσει την ιδέα συνεργασίας με το Λαϊκό Κόμμα.

Πιθανή είναι επίσης και μία κυβέρνηση με κορμό τους σοσιαλιστές που θα έχει τη στήριξη των Podemos, αν και ο ηγέτης των τελευταίων Πάμπλο Ιγκλέσιας έχει ζητήσει σημαντικές παραχωρήσεις για να εξετάσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.