Το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) ανέλαβε την ευθύνη για τις πολύνεκρες επιθέσεις στη γαλλική πρωτεύουσα, τις οποίες οι τζιχαντιστές χαρακτηρίζουν ως «θαύματα» σε γραπτή δήλωση που διανεμήθηκε στο Twitter μέσω λογαριασμών γνωστών προπαγανδιστών της οργάνωσης.
Ακριβώς όπως στην παρόμοια ανάληψη ευθύνης, μετά τη συντριβή ενός ρωσικού επιβατηγού αεροσκάφους πάνω από την χερσόνησο του Σινά στην Αίγυπτο πριν από δύο εβδομάδες, η δήλωση του Ισλαμικού Κράτους περιέχει λίγες λεπτομέρειες, γεγονός που καθιστά δύσκολο να εξακριβωθεί η γνησιότητά της.
«Σήμερα, αδελφοί από όλον τον κόσμο πάτησαν το πόδι τους στη Γαλατία και θυμίζουν στους Καφίρ (άπιστους) στην ντουρ Αλ-Κουφρ (στην χώρα των απίστων) ότι ζούμε δίπλα σας», γράφει η ανακοίνωση. «Σας παρακολουθούμε όταν πάτε για ύπνο. Και σήμερα σας φέρνουμε θάνατο. Σήμερα επιβεβαιώνουμε το γεγονός ότι είμαστε το Ισλαμικό Κράτος. Οι αδελφοί μας που πραγματοποίησαν αυτά τα θαύματα στη Γαλατία, την 29η και 30ή ημέρα του Μουχάραμ, του έτους 1437», λέει το ISIS χρησιμοποιώντας ημερομηνίες του ισλαμικού ημερολογίου.
Η μονοσέλιδη γραπτή δήλωση δόθηκε στη δημοσιότητα από το Al Hayat Media Center, έναν από τους σημαντικούς βραχίονες προπαγάνδας των τζιχαντιστών.
Οπως αναφέρουν οι τζιχαντιστές στο κείμενό τους «οι επιθέσεις έγιναν στο όνομα του Αλλάχ από στρατιώτες του Χαλιφάτου που έδωσαν την απάντησή τους σε όλους όσοι κατέστρεψαν τα σπίτια τους, τις ιδιοκτησίες τους».
Στη μακροσκελή δήλωση που κυκλοφόρησε στα γαλλικά, υποστηρίζουν ότι παρακολούθησαν επισταμένως τις τοποθεσίες της επίθεσης που πραγματοποιήθηκαν από μαχητές ζωσμένους με εκρηκτικά και με οπλοπολυβόλα στα χέρια.
«Οι επιθέσεις στο Παρίσι σχεδιάστηκαν με τέτοιο τρόπο για να δείξουν ότι η Γαλλία είναι από τους πρώτους μας στόχους όσο συνεχίζει την ίδια πολιτική», γράφει το κείμενο. Οι τζιχαντιστές χαρακτηρίζουν το Παρίσι ως «πρωτεύουσα της πορνείας και της αισχρότητας» και επιβεβαιώνουν ότι την επίθεση εκτέλεσαν οκτώ μέλη του Ισλαμικού Κράτους.
Κάνουν ειδική αναφορά στην επίθεση στο θέατρο στο Μπατακλάν γράφοντας ότι «εκατοντάδες αποστάτες είχαν συγκεντρωθεί σε ένα ανήθικο πάρτι πορνείας».
Απειλούν «την Γαλλία και όσους περπατούν στο ίδιο μονοπάτι ότι θα παραμείνουν στην κορυφή της λίστας των στόχων του Ισλαμικού Κράτους» προσθέτοντας ότι «η μυρωδιά του θανάτου δεν θα φύγει ποτέ από τις μύτες τους για όσο διάστημα ηγείται η Γαλλία της ομάδας των σταυροφόρων».
«Αυτή η επίθεση είναι η αρχή της θύελλας και αποτελεί προειδοποίηση γι’ αυτούς που θέλουν να διδαχθούν» καταλήγει το κείμενο φρίκης από το Ισλαμικό Κράτος.
Λίγο νωρίτερα η οργάνωση είχε δώσει στη δημοσιότητα ένα βίντεο, το οποίο δεν έχει ημερομηνία εγγραφής και στο οποίο το ISIS προτρέπει τους μουσουλμάνους που δεν μπορούν να ταξιδέψουν στη Συρία για να κάνουν ιερό πόλεμο να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στη Γαλλία.
«Εχετε πάρει εντολή να πολεμήσετε τους απίστους όπου τους βρίσκετε, τι περιμένετε λοιπόν; Υπάρχουν όπλα και αυτοκίνητα που είναι διαθέσιμα και στόχοι που μπορούν να πληγούν», δηλώνει ένας μαχητής του Ισλαμικού Κράτους στο βίντεο αυτό, ενώ βρίσκεται περιτριγυρισμένος από άλλους μαχητές.
«Υπάρχουν όλα τα δηλητήρια, επομένως δηλητηριάστε το νερό και το φαγητό τουλάχιστον ενός από τους εχθρούς του Αλλάχ», προσθέτει.
«Μετά το Παρίσι θα έρθει η σειρά της Ρώμης, του Λονδίνου και της Ουάσινγκτον», λέγεται πως αναφέρει το μήνυμα και συμπληρώνει: «Να θυμάστε, να θυμάστε την 14η Νοεμβρίου. Δε θα ξεχάσουν ποτέ αυτή την ημέρα όπως την 11η Σεπτεμβρίου».
Την ίδια στιγμή, οι συντάκτες του μηνύματος επισημαίνουν: «Η Γαλλία στέλνει μαχητικά στη Συρία, βομβαρδίζει παιδιά και ηλικιωμένους. Σήμερα πίνει από το ίδιο ποτήρι».
Την στιγμή που η Γαλλία ζούσε τον εφιάλτη του τρόμου, υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους πανηγύριζαν για τις πολλαπλές τρομοκρατικές ενέργειες που σκόρπισαν το θάνατο και τον πανικό στο Παρίσι.
Σύμφωνα με διεθνή δίκτυα δεν είναι λίγοι όσοι αναρτούν στο Twitter μηνύματα υποστήριξης σε εκείνους που βρίσκονται πίσω από το μακελειό.
«Το Παρίσι είναι στις φλόγες», «Η Γαλλία φλέγεται», «Να μας περιμένετε», «Σταυροφόροι ερχόμαστε με βόμβες και όπλα», είναι μόνο μερικές από τις αναρτήσεις χρηστών του Διαδικτύου που στηρίζουν το Ισλαμικό Κράτος.
«Ο Αλλάχ είναι Μεγάλος. Ο τρόμος έφτασε στα οχυρά του σταυρού στο Παρίσι. Το Ισλαμικό Κράτος θα πρέπει να λάβει την ευθύνη για την επιχείρηση για να δείξει στον κόσμο ότι οι μουσουλμάνοι έχουν βαριά πόδια», γράφει άλλη μια ανάρτηση.