Κάποια λάθη τακτικής του Αλ. Τσίπρα τα οποία επέδρασαν καθοριστικά στην ροή του ντιμπέιτ της Δευτέρας, φάνηκε πως δημιούργησαν προβληματισμό σε μερίδα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ – καθώς οι περισσότεροι έσπευδαν να δηλώσουν ότι η έκβαση της μετωπικής αντιπαράθεσης ήταν θετική για τον τέως πρωθυπουργό.

Η φράση του «ας πάει και το παλιάμπελο», όταν σχετικά νωρίς έκανε χρήση και του τρίτου δικαιώματος παρέμβασής του (Κόκκινης κάρτας), παρά την προειδοποίηση εκ μέρους του συντονιστή, ήταν μία από τις κινήσεις του κ. Τσίπρα που είχε αρνητική επίπτωση, καθώς δημιούργησε την εντύπωση ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανττιμετώπιζε με διεκπεραιωτική διάθεση την διαδικασία.

Πέραν τούτου, στην επί της ουσίας συζήτηση και αφότου απέφυγε ακόμη και την στοιχειώδη αυτοκριτική, όταν χαρακτήρισε τα λάθη της διακυβέρνησής του εμπειρία, ο κ. Τσίπρας φάνηκε να αντιμετωπίζει με αμηχανία ένα από τα βασικά – όπως αποδείχθηκε – τεχνάσματα του Βαγγ. Μεϊμαράκη: την επανειλημμένη αναφορά του προέδρου της ΝΔ ότι «δεν σε αναγνωρίζω από τότε που έγινες μνημονιακός».

Ο κ. Τσίπρας έδωσε αντιφατικές απαντήσεις ως προς την κυβέρνηση που θα επιδίωκε να σχηματίσει, καθώς περιέλαβε στο σχήμα σχεδόν εξ ορισμού τους ΑΝΕΛ, εφόσον μπουν στην Βουλή, αλλά σημείωσε ότι το δίλημμα θα είναι αν θα υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ – ΠαΣοΚ – Ποτάμι) ή συντηρητική κυβέρνηση, σε περίπτωση νίκης της ΝΔ.
Επιπλέον, η επικράτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο πεδίο του ηθικού προβαδίσματος, η οποία είχε σχεδόν προεξοφληθεί, δεν επιβεβαιώθηκε, καθώς ο κ. Μεϊμαράκης του ζήτησε να αναφέρει μία νομοθετική πρωτοβουλία της προηγούμενης κυβέρνησης στο πεδίο αυτό – κάτι που έμεινε αναπάντητο.

Σχεδόν χωρίς συζήτηση και πάντως χωρίς πειστικές απαντήσεις, τέλος, πέρασε το άλλο θέμα της βασικής ατζέντας του κ. Τσίπρα περί επικράτησης του νέου έναντι του παλαιού.