Το τεράστιο κύμα προσφύγων στην Ευρώπη είναι πολύ μεγάλη πρόκληση και για τη Γερμανία – ακόμη μεγαλύτερη και από την κρίση στην Ελλάδα που επισκίασε οτιδήποτε άλλο τους πρώτους έξι μήνες του έτους. Η Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται πως το έχει πλέον συνειδητοποιήσει, και κανείς δεν διαφωνεί στη Γερμανία. Για την ώρα, προτού μπει ο χειμώνας, η γερμανίδα καγκελάριος έχει επικεντρωθεί στην κατάλληλη στέγαση των περίπου 800.000 προσφύγων που θα δεχθεί η χώρα εντός του 2015. Αποφασισμένη όμως περισσότερο από ποτέ, καλεί την Ευρώπη να αναλάβει της ευθύνες της.

«Εάν υπάρχει αλληλεγγύη στην Ευρώπη, και εμείς την έχουμε δείξει στους υπόλοιπους, τότε τώρα είναι η ώρα που πρέπει να δείξουμε όλοι. Όλα πρέπει να γίνουν γρήγορα», τόνισε η Μέρκελ την Κυριακή, λίγο πριν από τη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), στη καγκελαρία, για το φλέγον ζήτημα των προσφύγων.

«Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή, να υποδέχονται μόνο τρία ή τέσσερα κράτη τους πρόσφυγες, δεν είναι δίκαιο», υπογράμμισε για να προσθέσει ευθύς αμέσως ότι ο ευρωπαϊκός Νότος – Ιταλία, Ελλάδα – αλλά και τα κράτη που κυρίως υποδέχονται τους πρόσφυγες όπως η Γερμανία δεν είναι δυνατόν να σηκώνουν εις το διηνεκές όλο το βάρος της προσφυγικής κρίσης.

Στο ίδιος μήκος κύματος, σαφώς όμως πιο συγκεκριμένος, κινήθηκε και ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ. Αν και διαβεβαίωσε ότι η χώρα θα μπορέσει να χειριστεί τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που θα περάσουν φέτος τα σύνορα της χώρας, ο Ντε Μαζιέρ άφησε να εννοηθεί ότι η Γερμανία δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί τον ίδιο αριθμό ξανά.

Σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τις αυξημένες αντιδράσεις εντός των συνόρων – κυρίως από συντηρητικούς και ακροδεξιούς κύκλους – ο Ντε Μαζιέρ επιχείρησε να εξηγήσει ότι η Γερμανία είναι μία «χώρα μεταναστών». «Τους χρειαζόμαστε διότι έχουμε πολύ λίγα παιδιά», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Κυριακή, επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτό που πρέπει κάθε φορά να εξετάζεται είναι πόσους πρόσφυγες και μετανάστες είναι σε θέση η χώρα να δεχτεί. Από κοινού με τους ομολόγους του στη Γαλλία και τη Βρετανία, ο Ντε Μαζιέρ ζήτησε τη διεξαγωγή έκτακτης συνόδου, η οποία ορίστηκε για τις 14 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να βρεθούν άμεσα λύσεις στο μεταναστευτικό.

Τα πυρά τους εναντίον της ισχύουσας πολιτικής της ΕΕ για την προσφυγική κρίση τόνισε το Σάββατο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. «Δεν έχουμε να κάνουμε με μια αποτυχία της ΕΕ, αλλά μάλλον με μια καταφανή αποτυχία ορισμένων κυβερνήσεων, που δεν θέλουν να αναλάβουν ευθύνες και με αυτό τον τρόπο εμποδίζουν μια κοινή ευρωπαϊκή λύση», δήλωσε ο Σουλτς στη γερμανική εφημερίδα Die Welt κάνοντας παράλληλα λόγο για «κυνισμό» των χωρών αυτών.

«Ντροπή» χαρακτήρισε την πολιτική της Ευρώπης στο συγκεκριμένο ζήτημα και ο γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. «Η Ευρώπη κινδυνεύει να αποτύχει – υπογράμμισε – εξαιτίας αυτού του σκανδαλώδους χειρισμού», στην προσφυγική κρίση.