Να «πατάξει» τους διακινητές προσφύγων και μεταναστών και να βοηθήσει τις πλέον πληγείσες χώρες του Νότου ώστε να διαχειριστούν την κατάσταση «ανθρώπινα», καλεί την Ευρώπη η κυβέρνηση Ομπάμα σημειώνοντας ότι η προσφυγική κρίση είναι η απόδειξη ότι η η βία και η αστάθεια στη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή λειτουργούν πλέον αποσταθεροποιητικά και για την ίδια την Ευρώπη.

«Η μεταναστευτική κρίση είναι μια περίτρανη απόδειξη για τον τρόπο που η βία και η αστάθεια στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή δεν αποσταθεροποιεί μόνο αυτή καθαυτή την περιοχή αλλά αρχίζει να έχει επιπτώσεις αποσταθεροποίησης και σε άλλες περιοχές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ.

«Η μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη καταδεικνύει την ανάγκη η Ευρώπη να διαθέσει περισσότερους πόρους για τη διαχείριση του ζητήματος των προσφύγων που την πλήττει. Η κυβέρνηση Ομπάμα ελπίζει ότι η ΕΕ θα μπορέσει να βοηθήσει τις χώρες που αποτελούν το νότο της, τις πλέον πληγείσες από τη μεταναστευτική κρίση, ώστε να διαχειριστούν την κατάσταση ‘ανθρώπινα’» τόνισε.

Η ΕΕ πρέπει να βρει περισσότερους πόρους για να πατάξει τους παράνομους διακινητές μεταναστών στην Ευρώπη, οι οποίοι εκμεταλλεύονται ανθρώπους που εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους εξαιτίας της βίας. Πρέπει επίσης να διασφαλίσει την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών, επισήμανε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Τα 71 πτώματα προσφύγων που βρέθηκαν στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο σε κατάσταση αποσύνθεσης μέσα σε εγκαταλελειμμένο φορτηγό την Πέμπτη, ένα μακάβριο δράμα ανάμεσα στις αλλεπάλληλες τραγωδίες με θύματα μετανάστες, εντείνει τις ανησυχίες για τις διαστάσεις της μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη.