Αλλάζει τακτική ο Σταύρος Θεοδωράκης και εγκαταλείπει τον μονομέτωπο αγώνα κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα. Στόχος της κριτικής του θα είναι στο εξής και ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, σε μια προσπάθεια να περιχαρακώσει τις δυνητικές διαρροές ψηφοφόρων του Ποταμιού προς τη ΝΔ στην περίπτωση που η πόλωση απειλήσει την υπόσταση των μικρότερων κομμάτων.
Το δίλημμα που αναμένεται να θέσει στους ψηφοφόρους είναι αν θα επιλέξουν ένα κόμμα που εγγυάται τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις ή αν θα εγκλωβιστούν στη λογική του δικομματισμού, ανάμεσα σε δύο κόμματα που μοιάζουν στην ανικανότητα και στη διαφθορά και τα οποία δεν είναι αποφασισμένα να υποστηρίξουν μέχρι τέλους τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις ώστε να πάρει μπρος η οικονομία. «Τους ξέρεις. Τους δοκίμασες» θα επαναλαμβάνει το Ποτάμι προβάλλοντας τη δική του ομάδα, «πρόσωπα καθαρά και ικανά», επισημαίνουν συνεργάτες του κ. Θεοδωράκη, διευκρινίζοντας ότι αυτή η καμπάνια δεν θα είναι προσωποκεντρική γύρω από τον επικεφαλής του κόμματος. Το Ποτάμι δεν θα δείξει μόνο πρόσωπα αλλά και συγκεκριμένες θέσεις με άξονα την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της ανεργίας και του κομματικού κράτους. Επίσης θα προβάλει θέματα όπως το Μεταναστευτικό, η κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου για τις φυλακές και η άρση των αδικιών που επιφέρει το τρίτο Μνημόνιο.
Με τα social media
Στο Ποτάμι εκτιμούν ότι μπορούν να ανατρέψουν το «ψευδές δίλημμα» ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ και να πείσουν τους ψηφοφόρους ότι υπάρχει κι άλλη επιλογή ανάμεσα στη δεξιά συντήρηση και στην αριστερή ιδεοληψία. Ιδίως τους πολίτες εκείνους που αισθάνονται πως έχουν προσφέρει ό,τι μπορούσαν για να σωθεί η Ελλάδα και περιμένουν μια ανταπόδοση των θυσιών τους, δηλαδή τις παραγωγικές ομάδες, τους αγρότες, τους νέους, τους ανέργους, «τα βουβά θύματα της κρίσης που νιώθουν ότι προδόθηκαν από όλους». Σε αυτή την αναμέτρηση το Ποτάμι δεν σχεδιάζει μια εναλλακτική καμπάνια αλλά μια πιο παραδοσιακή με στοιχεία καινοτομίας μέσα από τα social media.
Ο κ. Θεοδωράκης προβάλλει τη συμβολή του Ποταμιού στην προσπάθεια «να διατηρηθεί η Ελλάδα στην καρδιά της Ευρώπης» και ζητεί να είναι το τρίτο κόμμα ώστε «να καθορίσει την επόμενη κυβέρνηση». Επίσης θέτει ένα κομβικό ζήτημα. «Αν ο Τσίπρας δεν προσέξει, η χώρα μπορεί να γίνει ερείπιο μετά τις εκλογές. Δεν έχει εξαφανιστεί ο κίνδυνος» δηλώνει και προσθέτει ότι συνιστά «τεράστια πρόκληση» η θέση του ότι δεν θα κυβερνήσει με ΝΔ, Ποτάμι και ΠαΣοΚ. «Ο λαός είναι εκείνος που επιβάλλει τις συνεργασίες. Και αν αυτό το ένα και μοναδικό κόμμα με το οποίο θέλει να συγκυβερνήσει ο κ. Τσίπρας δεν μπει στη Βουλή, τι θα κάνουμε; Ξανά εκλογές μέχρι να βγουν αυτοί που θέλει για συνεταίρους ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ;» ερωτά.
Κριτική και πυρά
Ο επικεφαλής του Ποταμιού ασκεί κριτική στον κ. Τσίπρα για την άρνησή του να δεχθεί ευρύτερες συναινέσεις αλλά και εκείνος δέχεται πυρά από τον χώρο της Κεντροαριστεράς επειδή αρνείται τη συμπόρευση των κομμάτων του χώρου. «Πολύ σωστά ο Σταύρος Θεοδωράκης δυσφόρησε με τη δήλωση του Τσίπρα ότι δεν θα συνεργαστεί με τα «παλιά ή φιλομνημονιακά κόμματα». Χαρακτήρισε μάλιστα «ύβρι» την τοποθέτηση. Αν τώρα προχωρήσει και στην αυτοκριτική του γιατί με τον μανιχαϊκό διαχωρισμό «νέου – παλιού» συνέβαλε και αυτός στη γένεση της «ύβρεως», όλα θα πάνε καλύτερα στον πολύπαθο μεσαίο μεταρρυθμιστικό χώρο» σχολίασε ο Νίκος Μπίστης.
Θεωρείται δεδομένο ότι αν μετεκλογικά υπάρξει συγκατοίκηση του Ποταμιού και του ΠαΣοΚ – Δημοκρατικής Παράταξης σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, θα τεθεί ως προαπαιτούμενο και από τα δύο κόμματα θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου.
Συμπόρευση ΠαΣοΚ – ΔΗΜΑΡΤο προσκλητήριο της Φώφης Γεννηματά βρήκε αποδέκτες στη Δημοκρατική Αριστερά και σε στελέχη του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών αλλά όχι στον Γιώργο Παπανδρέου. Στο ΚΙΔΗΣΟ παίχτηκε ένα θέατρο του παραλόγου, με κάποια στελέχη να παρακαλούν τον κ. Παπανδρέου να μη δεχθεί να μπει «κάτω από τη Φώφη» και να «μην προδώσει τον κόσμο που τον πίστεψε», ενώ δεν έλειψαν και οι καβγάδες για τις λίστες, και άλλα στελέχη να περιμένουν την αναστολή της λειτουργίας του κόμματος ώστε να απελευθερωθούν. Κάποιοι (π.χ., Κ. Τριαντάφυλλος, Αγγ. Τόλκας, Φρ. Παρασύρης, Συμεών Κεδίκογλου κ.ά.) εντάχθηκαν ήδη στα ψηφοδέλτια του ΠαΣοΚ, άλλοι όπως ο Χρ. Αηδόνης βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις με τη Χαρ. Τρικούπη. Την Πέμπτη οι συζητήσεις της κυρίας Γεννηματά με τον κ. Παπανδρέου οδηγήθηκαν σε ναυάγιο. Ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ είχε θέσει όρους αυτόνομης και ισότιμης συμμετοχής και ζητούσε τοπικά δημοψηφίσματα για την ανάδειξη των υποψηφίων, η πρόεδρος του ΠαΣοΚ του ζήτησε να διαλύσει το Κίνημα και να μην είναι υποψήφιος στις εκλογές επειδή δεν ήθελε να νομιμοποιήσει τη διάσπαση του Ιανουαρίου.
Αντιθέτως, με τη ΔΗΜΑΡ η συμφωνία έκλεισε και αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα. Την Παρασκευή στην Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος έγινε εισήγηση για τη συμπαράταξη της ΔΗΜΑΡ με το ΠαΣοΚ υπό το όνομα Δημοκρατική Συμπαράταξη, η οποία υπερψηφίστηκε από επτά μέλη και καταψηφίστηκε από τέσσερα –ο Φώτης Κουβέλης είναι πολέμιος αυτής της εξέλιξης. Αν δεν εκτροχιαστεί η συμφωνία, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος αναμένεται να τοποθετηθεί επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του νέου σχήματος.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ