Έκθεση της εταιρείας ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων Atradius που δημοσιοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη αναφέρει πως ο αριθμός των επιχειρηματικών πτωχεύσεων στη Ελλάδα αναμένεται να αυξηθεί κατά 9% το 2015 και κατά 6% το 2016.
«Στην Ελλάδα, η κλιμάκωση της κρίσης χρέους έχει αυξήσει την αβεβαιότητα, ιδίως όσον αφορά τους όρους του προγράμματος διάσωσης, εξουθενώνοντας και πάλι το επιχειρηματικό περιβάλλον. Ο αριθμός των επιχειρηματικών πτωχεύσεων αναμένεται να αυξηθεί κατά 9% το 2015 και έτι περαιτέρω – κατά 6% – το 2016», σημειώνει η έκθεση.
Στα συμπεράσματα της ανάλυσης στην οποία εμπεριέχονται προβλέψεις για τα περιστατικά αφερεγγυότητας στην ευρωζώνη αναφέρεται ότι οι προοπτικές για τα περιστατικά αφερεγγυότητας το 2015 έχουν επιδεινωθεί. Συνολικά τα περιστατικά αφερεγγυότητας προβλέπεται να μειωθούν μόνο κατά 7% σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη για ποσοστό 10%. Αυτό οφείλεται στην αύξηση των περιστατικών αφερεγγυότητας σε σύγκριση με την αρχική εκτίμηση σε ένα μεγάλο αριθμό χωρών.
Παρά τη μικρή βελτίωση, τα επίπεδα αφερεγγυότητας της ευρωζώνης εξακολουθούν να είναι κατά 75% υψηλότερα το 2015 σε σχέση με το 2007, και θα παραμείνουν κατά 67% υψηλότερα το 2016.
Σύμφωνα με την Atradius οι συνθήκες υπό τις οποίες προκύπτουν περιστατικά αφερεγγυότητας έχουν βελτιωθεί στην ευρωζώνη, υποβοηθούμενες από την υψηλότερη οικονομική ανάπτυξη και τη βελτίωση των πιστωτικών όρων. Οι προοπτικές περιστατικών αφερεγγυότητας για το 2015 δεν είναι τόσο αισιόδοξες όπως ήταν το Μάιο του 2015. Η θετική εξέλιξη σε πολλές αγορές έχει αναθεωρηθεί προς τα κάτω, γεγονός που δείχνει ότι το επιχειρηματικό περιβάλλον εξακολουθεί να είναι δύσκολο.
Για παράδειγμα, οι προβλέψεις του προηγούμενου τριμήνου για το Βέλγιο ήταν -11% το 2015, αλλά ως αποτέλεσμα της μείωσης της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και της μείωσης της κατανάλωσης, μια πιο μετριοπαθής κατά -4% μεταβολή των περιστατικών αφερεγγυότητας είναι η ισχύουσα πρόβλεψη για το 2015.
Το προηγούμενο τρίμηνο, έγινε φανερό ότι η ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης θα καθιστούσε τελικά ευκολότερη τη λειτουργία σε γαλλικές και ελληνικές επιχειρήσεις – τα περιστατικά αφερεγγυότητας στη Γαλλία είχε προβλεφθεί πως θα μειωθούν στο 2% και, για πρώτη φορά από το 2007, τα ελληνικά περιστατικά αφερεγγυότητας αναμένονταν να παραμείνουν αμετάβλητα. Παρά την ισχυρή οικονομική απόδοση κατά το πρώτο τρίμηνο στη Γαλλία, ο αριθμός των περιστατικών αφερεγγυότητας έχει στην πραγματικότητα αυξηθεί το 2015.
Λιγότερο θετικές προβλέψεις εμφανίζονται και σε χώρες εκτός της ευρωζώνης, κυρίως στην Ελβετία και την Αυστραλία. Στην Ελβετία οι επιχειρήσεις έχουν πληγεί από αρνητικό κύμα έναντι του ελβετικού φράγκου, προκύπτον από την αφαίρεση του καλύμματος του νομίσματος έναντι του ευρώ, γεγονός που έχει καταστήσει τις εξαγωγές της χώρας περισσότερο ακριβές.
Οι επιχειρηματικές πτωχεύσεις αναμένεται να αυξηθούν 12%, 12 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από τις εκτιμήσεις του δεύτερου τριμήνου. Η Αυστραλία, η οικονομία της οποίας είναι σε μεγάλο βαθμό συνυφασμένη με αυτήν της Ασίας και εξαρτάται επίσης από τις εξαγωγές πρώτων υλών, πλέον προβλέπεται να δει τις πτωχεύσεις να αυξάνονται κατά 2%, σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη που έκανε λόγο για μείωση 9%.
Οι χαμηλές τιμές των πρώτων υλών είναι ο καταλυτικός λόγος της ανόδου των επιχειρηματικών πτωχεύσεων στον Καναδά και τη Νορβηγία φέτος και του χρόνου. Ο Καναδάς, ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, έχει εισέλθει σε ύφεση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, πάσχοντας κυρίως από την πτώση των επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας.
Η Νορβηγία, η οικονομία της οποίας υποφέρει λόγω των πολλών επιχειρήσεων στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, περικόπτει επενδυτικά σχέδια και παγώνει τα υπό εξέλιξη έργα.
Το επιχειρηματικό περιβάλλον και στις δύο χώρες μπορεί να δει σταδιακή βελτίωση με την ενδεχόμενη αύξηση των τιμών του πετρελαίου το 2016, αλλά αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω κατά το 2015 σε μικρό βαθμό: -1% στον Καναδά και -4% στη Νορβηγία.