Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίντσο Άμπε εξέφρασε τις «βαθύτατες τύψεις» του και τα «ειλικρινή συλλυπητήριά» του για τα θύματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά δεν εξέφρασε συγγνώμη, λέγοντας ότι οι μελλοντικές γενιές δεν θα έπρεπε να είναι «προορισμένες» να απολογούνται οι ίδιες.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα μία ημέρα πριν τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την ήττα της Ιαπωνίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (στις 15 Αυγούστου 1945), ο Άμπε εξέφρασε τη βαθύτατη θλίψη του για τα θύματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ωστόσο, δήλωσε ότι η Ιαπωνία «έχει εκφράσει πολλές φορές τις τύψεις της και την ειλικρινή συγγνώμη της για τις πράξεις της στη διάρκεια του Πολέμου».

«Δεν πρέπει να αφήσουμε τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας και τις μελλοντικές γενιές, που δεν έχουν να κάνουν τίποτα με τον πόλεμο, να αισθάνονται προορισμένοι να απολογούνται. Ακόμα και έτσι, εμείς οι Ιάπωνες πρέπει να αντιμετωπίσουμε την ιστορία κατά πρόσωπο. Έχουμε ευθύνη να κληρονομήσουμε το παρελθόν, με κάθε ταπεινότητα και να το παραδώσουμε» στις νεότερες γενιές, σημείωσε.

Πάντως, το γεγονός ότι ο Άμπε δεν ζήτησε συγγνώμη έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις.

Η Κίνα είπε την Παρασκευή ότι η Ιαπωνία θα πρέπει να απολογηθεί στις χώρες που υπέφεραν στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Τσανγκ Γέσουι εξέφρασε τις θέσεις της Κίνας στον ιάπωνα πρεσβευτή.

«Η Ιαπωνία πρέπει να δώσει μία ξεκάθαρη εξήγηση και να ζητήσει μία ειλικρινή συγγνώμη στους πολίτες των χωρών που υπέφεραν από την περίοδο της στρατιωτικής βίας» είπε το υπουργείο, καλώντας το Τόκιο να λάβει συγκεκριμένες δράσεις για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των γειτόνων του στην Ασία και της διεθνούς κοινότητας.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας Xinhua κατηγόρησε τον Άμπε για «γλωσσικά τρικ». «Αντί να προσφέρει μία μη αμφιλεγόμενη συγγνώμη, η ανακοίνωση του Άμπε είναι γεμάτη ρητορικές στρεβλώσεις» σημειώνει το πρακτορείο.