Την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές ανακοίνωσε την Τετάρτη από το υπουργείο Υποδομών ο Πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έστειλε μήνυμα ότι παρά τις προσπάθειες ορισμένων να βάλουν εμπόδια στην Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, η Ελλάδα θα τους διαψεύσει. Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός άσκησε δριμεία κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις για την πολιτική που ακολούθησαν στις συμβάσεις παραχώρησης, προαναγγέλοντας αλλαγές.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για «ολοκλήρωση μιας σκληρής, μακράς και επίπονης διαδικασίας διαπραγμάτευσης», η οποία «παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες που είχαμε όλο αυτό το διάστημα, παρά τα εμπόδια και τις τρικλοποδιές που ορισμένοι επιχειρούν ακόμα και στο και πέντε να βάλουν στο δρόμο μας» τον κάνει να είναι να ότι «θα καταφέρουμε να φτάσουμε σ’ αυτή τη συμφωνία και στη δανειακή στήριξη από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό που θα δώσει ένα οριστικό τέλος στην οικονομική αβεβαιότητα».
«Πλέον κανείς δε μπορεί να κρυφτεί, όλες οι προθέσεις έχουν γίνει φανερές και αναφέρομαι στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, ούτε οι αδυναμίες της Ευρώπης μπορούν να κρυφτούν αλλά ούτε και οι προθέσεις των εμπλεκομένων δυνάμεων σ’ αυτή τη διαδικασία, πιστεύω ότι όσοι έχουν τελικά κρυφό πόθο, κρυφό σχέδιο ν’ αναδιατάξουν την Ευρωζώνη παίρνοντας αφορμή από την Ελλάδα, δε θα το καταφέρουν. Η Ελλάδα δε θα τους δώσει αφορμή και σε τελική ανάλυση θα διαψευσθούν», τόνισε ο Πρωθυπουργός.
Το ευρωπαϊκό εγχείρημα, είπε ο κ. Τσίπρας, «είναι ένα εγχείρημα που πρώτα απ’ όλα αφορά τους λαούς όλης της Ευρώπης, τη δυνατότητά τους να ζουν σε καθεστώς κοινωνικής δικαιοσύνης και ευημερίας».
«Αυτό που είδαμε όλο το προηγούμενο διάστημα ως μια σύγκρουση της Ελλάδας και της ελληνικής κυβέρνησης για να διεκδικήσει το δίκαιο του ελληνικού λαού, στην πραγματικότητα κρύβει από πίσω μια πολύ βαθιά τομή ιδεολογική και πολιτική μέσα στην Ευρώπη και μια σύγκρουση μιας συντηρητικής αντίληψης για το μέλλον της Ευρώπης, σε αντίθεση με μια προοδευτική αντίληψη που θέλει την Ευρώπη των λαών απέναντι στην Ευρώπη συγκεκριμένων συμφερόντων, στην Ευρώπη που θα κινείται με μοναδικό γνώμονα μια νεοφιλελεύθερη λογική και αντίληψη» τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Θα διαψεύσουμε τις Κασσάνδρες και από κει και πέρα θα είναι στο χέρι μας να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις μιας μακράς διαδικασίας, αλλά διαδικασίας ανάκαμψης, ανάταξης, ανοικοδόμησης της χώρας», πρόσθεσε.
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε την ανάγκη «να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις εξόδου από την κρίση, αλλάζοντας όμως και εμείς. Δίνοντας τούτη τη φορά τη σκληρή μάχη όχι εκτός, αλλά εντός, δίνοντας τη μάχη και ανατρέποντας όλα όσα έφεραν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση. Δίνοντας τη μάχη ενάντια στην εκτεταμένη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή, τις πελατειακές σχέσεις, τα δίκτυα της διαπλοκής. Διότι αυτή είναι οι πραγματικοί λόγοι που οδήγησαν τη χώρα μας στο σημείο ώστε να χτυπηθεί τόσο σκληρά από την παγκόσμια και την ευρωπαϊκή οικονομική κρίση», είπε.
«Κι όλα αυτά όχι μόνο όλες αυτές οι παθογένειες, οι δυσλειτουργίες, οι χρόνιες, όχι μόνο δεν αντιμετωπίστηκαν τα τελευταία 5 χρόνια ευρωπαϊκών προγραμμάτων διάσωσης στη χώρα μας, τουναντίον διευρύνθηκαν αυτά τα 5 χρόνια. Τα δίκτυα της διαφθοράς επεκτάθηκαν, η φοροδιαφυγή διευρύνθηκε, τα βάρη της κρίσης, φορτώθηκαν σχεδόν εξ ολοκλήρου στους μισθωτούς και στους συνταξιούχους», σημείωσε.
«Η δική μας λοιπόν πολιτική κατεύθυνση είναι ν’ ανατρέψουμε αυτή την πραγματικότητα, αυτή την κατάσταση σταδιακά με σχέδιο και με καθημερινούς αγώνες, με δεδομένους. Δε μπορούμε με δεδομένους τους σημερινούς αρνητικούς συσχετισμούς στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, να τους αγνοήσουμε.
Και νομίζω ότι έχουμε τη δυνατότητα να τα καταφέρουμε. Σήμερα δείχνουμε ότι παρά τις δυσκολίες, εμείς δεν παρεκκλίνουμε από το στρατηγικό μας προσανατολισμό, από τη βασική μας υπόσχεση που ήταν ν’ αντιμετωπίσουμε τις δυσμενείς συνθήκες αλλά να δώσουμε προοπτική διεύρυνσης του δημοσίου συμφέροντος, σε κάθε τομέα», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
«Οι αλλαγές στις δυο παραχωρήσεις που παρουσιάστηκαν προηγουμένως από τον Αναπληρωτή Υπουργό, τον Υπουργό Υποδομών, έγιναν και οι διαπραγματεύσεις αλλά και η συμφωνία αυτή, σε συνθήκες εγκλωβισμού του Ελληνικού Δημοσίου από τις υπάρχουσες συμβάσεις. Πέντε συμβάσεις αυτοκινητοδρόμων, που αρχικά προέβλεπαν ότι σε 6 μήνες θα είχαν ολοκληρωθεί οι απαλλοτριώσεις, οι αρχαιολογικές εργασίες, οι μεταφορές δημόσιων δικτύων, τα σημεία διασταύρωσης του σιδηροδρομικού δικτύου με το οδικό δίκτυο, όροι που εξέθεταν το Δημόσιο εξαρχής, που έκαναν αδύνατη πρακτικά την τήρηση των υποχρεώσεών του και που το μετέτρεπαν σε κάτι το απολύτως ευάλωτο σε ρήτρες, παρατάσεις και εκβιασμούς ιδιωτών και συμφερόντων» δήλωσε.
«Οι 4 από τις 5 συμβάσεις αναθεωρήθηκαν πριν από ενάμισι χρόνο. Σήμερα, έπειτα από 10 χρόνια, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι υποχρεώσεις του Δημοσίου. Κι εδώ γεννάται το εύλογο ερώτημα: Αλήθεια, όλοι οι προηγούμενοι Υπουργοί δεν το είχαν προβλέψει αυτό; Ακόμα και πριν από ενάμιση χρόνο δεν είχαν προβλέψει ότι είναι αδύνατον αυτές οι υποχρεώσεις να εκπληρωθούν; Δε γνώριζαν ότι το Δεκέμβρη του 2015, φέτος που προβλέπεται η ολοκλήρωση των έργων όχι μόνο δε θα είχαν ολοκληρωθεί τα έργα, αλλά ότι το Ελληνικό Δημόσιο δε θα είχε εκπληρώσει τις δικές του υποχρεώσεις;», διερωτήθηκε.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, οι αναθεωρήσεις των συμβάσεων δεν προέβλεψαν τις κοινωνικές ανάγκες, την οικονομική κατάσταση των πολιτών και τα προβλήματα που δημιουργούνται στις τοπικές κοινωνίες.
«Μείωσαν το φυσικό αντικείμενο των έργων, διασφάλισαν τις Τράπεζες και τους παραχωρησιούχους, αλλά συνέχισαν την ομηρία του Ελληνικού Δημοσίου και κατ’ επέκταση του ελληνικού λαού. Γι’ αυτό και οι όποιες αλλαγές σ’ αυτές τις συμβάσεις είναι αλλαγές δύσκολες, είναι μια προσπάθεια δύσκολη.
Αλλαγές που οφείλουν να λάβουν υπ’ όψιν τους τις συνέπειες από την παύση των έργων, τις πιθανές ρήτρες και το πρόσθετο κόστος του Ελληνικού Δημοσίου, το ελληνικό κόστος και τις ευθύνες της ασφάλειας των πολιτών από τη μη ολοκλήρωση των έργων. Γι’ αυτό και η δική μας πολιτική για τις παραχωρήσεις και τη συνεργασία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα είναι απολύτως διαφορετική από την πολιτική, τη στρατηγική αντίληψη που υπήρχε όλο το προηγούμενο διάστημα», τόνισε ο Πρωθυπουργός.
«Θα τη δείτε σύντομα αυτή τη διαφορετική λογική να υλοποιείται σε νέα έργα, που παρά τις δυσμενείς συνθήκες είμαστε έτοιμοι να δημοπρατήσουμε, όπως για παράδειγμα η δημοπράτηση του έργου του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι του Ηρακλείου», είπε ο κ. Τσίπρας.
«Η δική μας πολιτική βασίζεται στην προστασία του δημόσιου συμφέροντος, στο σεβασμό των τοπικών κοινωνιών και των πολιτών, στ’ ανταποδοτικά οφέλη προς τους πολίτες, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, κυρίως όμως βασίζεται στη λογική της διαφάνειας σε όλα: Στα οικονομικά και τεχνικά στοιχεία, στις διαδικασίες, στους εμπλεκόμενους» τόνισε.
«Είναι στο δικό μας χέρι, εξαρτάται από τη δική μας δουλειά, να υλοποιήσουμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα δημοσίων υποδομών που θα είναι ικανό να βοηθήσει ουσιαστικά για την έξοδο από την κρίση, την έξοδο από την ύφεση, που θ’ αντιμετωπίσει το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας, που θ’ αντιμετωπίσει το πρόβλημα των εσόδων των Ασφαλιστικών Ταμείων» συνέχισε ο πρωθυπουργός.
Για κάθε 100 ευρώ δαπάνης για δημόσιες υποδομές, πάνω από 55 ευρώ εισρέουν στα Δημόσια Ταμεία, παρατήρησε. «Μ’ αυτή την έννοια για κάθε 100 ευρώ δημοσίων υποδομών, από τη χρηματοδότηση για παράδειγμα των 35 δισεκατομμυρίων ευρώ που εξασφαλίσαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όσον πρόσθετα μπορούμε να διασφαλίσουμε από συνεργασίες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αλλά ακόμα και από την αξιοποίηση και όχι την εκποίηση σε χαμηλές μάλιστα τιμές της δημόσιας περιουσίας, για κάθε 100 ευρώ δημοσίων υποδομών, θα εισρέουν 55 ευρώ στα Δημόσια Ταμεία, που θα λειτουργήσουν αν θέλετε και αντίρροπα στα δύσκολα μέτρα που περιέχονται στη συμφωνία».