Η ιρακινή κυβέρνηση ενέκρινε την Κυριακή σχέδιο μεταρρυθμίσεων, το οποίο περιλαμβάνει την κατάργηση τριών θέσεων αντιπροέδρων της χώρας, καθώς και τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Στόχος είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς.
Ουσιαστικά, το σχέδιο του πρωθυπουργού Χαϊντέρ αλ-Αμπάντι έχει ως αποτέλεσμα την κατάργηση της θέσης που κατέχει ο πρώην πρωθυπουργός -και πολιτικός αντίπαλος του αλ-Αμπάντι- Νούρι Αλ Μαλίκι. Πολλοί κατηγορούν τον Αλ Μαλίκι ότι έχει ως στόχο να υπονομεύσει τον αλ-Αμπάντι, προκειμένου να αποκτήσει ο ίδιος την εξουσία.
Ωστόσο, το σχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο.
Τα μέτρα, τα οποία ανακοινώθηκαν διαδικτυακά, ακολουθούν εβδομάδες διαδηλώσεων διαμαρτυρίας στη Βαγδάτη και σε πόλεις του νότιου Ιράκ με αίτημα την καλύτερη διακυβέρνηση αλλά και την έκκληση την Παρασκευή από τον σημαντικότερο σιίτη πνευματικό ηγέτη της χώρας, τον αγιατολάχ Άλι αλ-Σιστάνι, προς τον αλ-Αμπάντι να «πατάξει με σιδηρά πυγμή» την διαφθορά και να διορίζει υπουργούς με κριτήριο τις ικανότητές τους και όχι την κομματική ή θρησκευτική τους ταυτότητα.
Ανάμεσα στα προτεινόμενα μέτρα, τα πιο δραστικά είναι η κατάργηση των τριών αναπληρωτών πρωθυπουργών και των τριών αντιπροέδρων της κυβέρνησης.
Το Ιράκ έχει τρεις αντιπροέδρους -δύο σιίτες και έναν σουνίτη- και τρεις αναπληρωτές πρωθυπουργούς -έναν σιίτη, έναν σουνίτη κι έναν Κούρδο.
Το ιρακινό σύστημα που θέλει το δια-θρησκευτικό μοίρασμα των κυβερνητικών θέσεων έχει δεχτεί έντονη κριτική καθώς κατηγορείται ότι προωθεί ακατάλληλους υποψήφιους και ανοίγει τον δρόμο στην διαφθορά.
Ο αλ-Αμπάντι ζήτησε τον τερματισμό της θρησκευτικής και κομματικής ποσόστωσης στις κυβερνητικές θέσεις, το εκ νέου άνοιγμα των υποθέσεων διαφθοράς και την ανάθεση ξανά του ζητήματος της ασφάλειας αξιωματούχων στα υπουργεία Άμυνας και Εσωτερικών.