Σε αντίθεση με την ιδέα της «αειφόρου ανάπτυξης» μιας οικονομίας, που είναι μεν οικονομικά και ιστορικά αμφιλεγόμενη αλλά πολιτικά ακούγεται υπέροχη, στις αγορές η έννοια της «αειφορίας» απλώς δεν υφίσταται. «Δεν υπάρχει διαρκής τάση στις αγορές» σημείωνε σε επιστολή προς τους επενδυτές ο Πολ Σίνγκερ, ιθύνων νους του hedge fund Elliott Associates.

Στην επιστολή του ο διάσημος διαχειριστής κεφαλαίων εκφράζει τις ανησυχίες του για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας και προετοιμάζει τους πελάτες του για νέες αναταραχές στις αγορές.

Ο Σίνγκερ δεν κρύβει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι και τα δύο funds των οποίων προΐσταται, το Elliott Associates LP και το Elliott Associates Limited, ξεπερνούν σε ετήσια απόδοση τον δείκτη Standard & Poor’s 500 του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, πετυχαίνοντας αποδόσεις 2,8% και 2,2% αντιστοίχως έναντι ανόδου 1,2% του S&P.

Παρά την πολύ καλή επίδοση της νεοϋορκέζικης Elliott Associates ωστόσο, στην πολυσέλιδη επιστολή του ο Σίνγκερ εξηγεί ότι έξι χρόνια ανόδου στις διεθνείς αγορές είναι πολλά και επ’ ουδενί λόγω δεν στοιχειοθετούν ενδείξεις πως η άνοδος θα συνεχιστεί. Μάλλον το αντίθετο προοιωνίζονται! Διότι «η διαρκής άνοδος στις αγορές είναι κάτι που δεν υπάρχει».

Ο αμερικανός μεγαλοεπενδυτής, ο οποίος έχει προσωπική περιουσία 1,9 δισ. δολαρίων σύμφωνα με το ειδικευόμενο στους σύγχρονους κροίσους περιοδικό «Forbes», εκφράζει την ανησυχία του για την πολιτική των κεντρικών τραπεζιτών να πλημμυρίζουν με «εύκολο χρήμα» τις αγορές και τις οικονομίες. Εκτιμά μάλιστα ότι τα κράτη και οι κυβερνήσεις «έχουν καταχραστεί το δικαίωμα που έχουν να κόβουν χρήμα και η Ιστορία έχει δείξει πως όποτε κατά το παρελθόν είχαν εμφανίσει τέτοιες καταχρηστικές τάσεις πλήρωσαν πολύ ακριβά την ασωτία τους αυτή».

Για τον λόγο αυτόν, «δίχως να αισθανόμαστε ότι πρέπει να υιοθετήσουμε μια αμυντική πολιτική, είναι ανάγκη να είμαστε προσεκτικοί στις επενδύσεις μας, ιδιαίτερα σε μια χρονική συγκυρία που οι πιθανότητες για μια σοβαρή αναταραχή στις αγορές μοιάζουν να πληθαίνουν».
Επισφαλές το ευρώ



Ο ηλικίας 71 ετών μπίζνεσμαν, ο οποίος σημειωτέον ότι είναι αυτοδημιούργητος, εκφράζει επίσης την ανησυχία του για το μέλλον της Ευρώπης και ειδικότερα για το μέλλον της ευρωζώνης: «Ακόμη κι αν βρέθηκε μια λύση για το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας, η Ευρώπη ταλανίζεται από διαρκή και επιτακτικά προβλήματα τα οποία δεν έχουν αντιμετωπιστεί ακόμη όπως θα έπρεπε και θα μπορούσαν να προκαλέσουν ακόμη και τη διάλυση της ζώνης του ευρώ». «Αφετηρία της άποψής μας για τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις είναι ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση» υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.
Επενδυτικός ακτιβισμός



Ο Σίνγκερ και οι επιτελείς της Elliott Associates θεωρούν ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμη ελκυστικές ευκαιρίες για δράση στην περιοχή της ακτιβιστικής διαχείρισης κεφαλαίων, καθώς και σε τομείς όπως είναι η διαμεσολάβηση και η διαιτησία (arbitrage). Η Elliott, για παράδειγμα, προσπάθησε προσφάτως να αποτρέψει τη συγχώνευση δύο θυγατρικών της Samsung στη Νότια Κορέα. Δεν τα κατάφερε, αλλά η ίδια η εταιρεία και ο επικεφαλής της σημειώνουν ότι θα συνεχίσουν να παρεμβαίνουν για να επηρεάζουν επιχειρηματικές αποφάσεις.
Με την επιστολή ενημερώνονται επίσης οι πελάτες του hedge fund ότι οι επενδύσεις στον ευρύτερο κλάδο των ακινήτων θα παγώσουν, διότι «η πλάστιγγα στο χαρτοφυλάκιο των μετοχών real estate έχει γείρει προς την πλευρά των πωλήσεων».
Μυστικός κόσμος



Τέλος, ο Σίνγκερ υπενθυμίζει στους επενδυτές που τον εμπιστεύονται ότι ο κόσμος των hedge funds λειτουργεί κάτω από ένα πέπλο μυστικότητας. Γι’ αυτό τούς προειδοποιεί να πάψουν να δημοσιοποιούν σε δημοσιογράφους ή αλλού το περιεχόμενο των επιστολών και των ενημερώσεων που λαμβάνουν. «Εχουμε μάθει τα στοιχεία κάποιων πελατών μας που παραβιάζουν την υποχρέωση για εχεμύθεια την οποία έχουν, αποκαλύπτοντας το περιεχόμενο των ανακοινώσεων και των τριμηνιαίων αναφορών της Elliott» αναφέρεται στην επιστολή.

Ο Σίνγκερ προειδοποιεί μάλιστα ότι «η εταιρεία αναλαμβάνει πρωτοβουλία για να διεκδικήσει χρηματικές αποζημιώσεις για τη ζημιά που έχει υποστεί από όσους παραβιάζουν τους όρους εχεμύθειας». Το περιγραφέν περιεχόμενο της τελευταίας επιστολής, η οποία φέρει ημερομηνία 23 Ιουλίου, αποτελεί ασφαλώς προϊόν διαρροής. Το Reuters σημειώνει ότι περιήλθε στην κατοχή του την Πέμπτη 30 Ιουλίου. Το βρετανικό πρακτορείο αναφέρει ότι η εφημερίδα «Wall Street Journal» πρώτη δημοσίευσε την αυστηρή στάση που κρατά η Elliott Associates σε ό,τι αφορά τη διατήρηση της εμπιστευτικότητας των επιστολών της.

HeliosPlus