Στο 2009, όταν παρέδωσε την ηγεσία ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, επιστρέφει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, θέλοντας τους μήνες της προεδρικής του θητείας να ξαναπιάσει το νήμα της σχέσης του κόμματος με τους κεντροδεξιούς και μετριοπαθείς ψηφοφόρους.
Η επιλογή του κ. Μεϊμαράκη να επιμένει να επανατοποθετηθεί το στίγμα του κόμματος στον χώρο του μεταρρυθμιστικού και κοινωνικού κέντρου είναι μια σαφής πολιτική κίνηση με υψηλό πολιτικό συμβολισμό. Οπως επίσης και η επαναφορά στη δημόσια ρητορική της ΝΔ του όρου «μεσαίος δρόμος» (παραλλαγή του μεσαίου χώρου) χωρίς ακρότητες αποτελεί σαφή διαχωρισμό από την περίοδο 2009-2015 επί προεδρίας Αντώνη Σαμαρά.
Τέλος η θεωρία των δύο άκρων


Η σημερινή ΝΔ, με τη νέα της ηγεσία και με εμφανή την πολιτική επικυριαρχία των «καραμανλικών»… στέκεται απέναντι στη θεωρία των δύο άκρων και της δεξιάς ρητορικής που κυριάρχησε –όπως πιστεύουν οι ίδιοι –ως αντίληψη την προηγούμενη περίοδο της ΝΔ και θα επιχειρήσει την επανατοποθέτηση του κόμματος στον μεσαίο δρόμο.
Οσους μήνες παραμείνει στην ηγεσία της ΝΔ ο κ. Μεϊμαράκης θέλοντας να αντιμετωπίσει και την πίεση που θα ασκηθεί στο κόμμα του από το Ποτάμι ή και έναν «ευρωπαϊκό» ΣΥΡΙΖΑ, με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, θα επιχειρήσει την επαναπροσέγγιση με παραδοσιακούς ψηφοφόρους που στις τελευταίες τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις γύρισαν την πλάτη στην αξιωματική αντιπολίτευση, είτε επιλέγοντας άλλα κόμματα είτε απέχοντας.
Ο βασικός στόχος όμως του κ. Μεϊμαράκη με τη στρατηγική επιλογή της μετακίνησης της ΝΔ προς το «κοινωνικό και μεταρρυθμιστικό κέντρο», όρο που χρησιμοποίησε πριν από πολλούς μήνες ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος σε σημείο που ενόχλησε την τότε ηγεσία, είναι εν όψει πιθανών πολιτικών εξελίξεων η αξιωματική αντιπολίτευση να αποτελέσει την πολιτική στέγη ψηφοφόρων που στο δημοψήφισμα ψήφισαν «Ναι».
Μάλιστα, για την προσυνδιάσκεψη της Θεσσαλονίκης, στις 4 Οκτωβρίου, ημέρα ίδρυσης της ΝΔ από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, υπάρχουν σκέψεις να μετεξελιχθεί ουσιαστικά σε ένα νέο «συνέδριο της Χαλκιδικής», όπου θα σφραγιστεί και επίσημα η στροφή στο Κέντρο με την πολιτική επικύρωση του όρου «μεταρρυθμιστικό και κοινωνικό κέντρο» ως σημείο αναφοράς για τη ΝΔ.
Πολιτικό εγχείρημα δύσκολο για τον κ. Μεϊμαράκη που μπορεί να θεωρείται ικανός να νοικοκυρέψει το κόμμα στην παρούσα περίοδο, αλλά διατυπώνονται ερωτηματικά από ορισμένα κεντρικά στελέχη κατά πόσο μπορεί ο ίδιος να είναι φορέας ανανέωσης ενός φθαρμένου πολιτικού προϊόντος και αν η προτεινόμενη πολιτική του πρόταση δύναται να καταστεί ελκυστική για τμήματα της ελληνικής κοινωνίας.
Το βασικότερο όμως πρόβλημα της ΝΔ δεν είναι τόσο τα χαμηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις, αλλά η κάθετη πτώση του ευρύτερου πολιτικού κύρους και της επιρροής της. Αναμφίβολα η ΝΔ οφείλει να περάσει μέσα από μια φάση εσωτερικής ανασυγκρότησης, την οποία ακόμη αντιμετωπίζουν πολλοί με δισταγμό και καχυποψία, ενώ είναι εμφανές το στρατηγικό της αδιέξοδο. Και αυτό διότι έχει καταγραφεί κοινωνική και πολιτική περιθωριοποίηση της ΝΔ την τελευταία επταετία.
Το ζητούμενο όμως για τον κ. Μεϊμαράκη, σύμφωνα με κορυφαία στελέχη της Κεντροδεξιάς, είναι να παραχθεί συγκεκριμένη πολιτική που θα ακολουθείται από όλους και να μην αναδειχθεί διχασμός της πολιτικής φυσιογνωμίας που θα ξαναφέρει γκρίνια και οι φακοί θα μεγεθύνουν και πάλι τις διαχρονικές αδυναμίες της συντηρητικής παράταξης.
Σοβαρότερο πάντως πονοκέφαλο θα αποτελεί για τον κ. Μεϊμαράκη το χάντικαπ που έχει στον τομέα προβολής των απόψεων της ΝΔ και βέβαια επηρεασμού της κοινής γνώμης και άρα αύξησης των ποσοστών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εξάλλου, ένα από τα διαχρονικά προβλήματα κακοδαιμονίας στη ΝΔ ήταν τα πολλά καπετανάτα και οι προσωπικές στρατηγικές.
Η Δεξιά της ΝΔ ανασυντάσσεται


Η στροφή της ΝΔ προς το Κέντρο αφήνει αναπόφευκτα ζωτικό πολιτικό χώρο στη δεξιά πτέρυγα του κόμματος. Κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει την ενίσχυσή της τα τελευταία χρόνια. Πλέον αυτή η δεξιά τάση της ΝΔ, αρκετά ισχυρή, αναμένεται να κάνει έντονα αισθητή την παρουσία της με κεντρικό εκφραστή της τον Μάκη Βορίδη, που έχει την ιδεολογική και πολιτική συγκρότηση να ηγηθεί του χώρου. Ο κ. Βορίδης, ως καθαρόαιμος δεξιός, θα επιχειρήσει να προσωποποιήσει και να περιχαρακώσει τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος. «Αυτή η παράταξη, όπως και αν εκφράστηκε (Λαϊκό Κόμμα, Συναγερμός, ΕΡΕ και ΝΔ) είναι η παράταξη που λέγεται Δεξιά στην Ελλάδα. Αυτό εκπροσωπούμε. Αυτό είμαστε και αυτό δεν αλλάζει…» τονίζει.


Επιστροφή στελεχών
Σε κατάσταση εκλογικού συναγερμού

Σε ρυθμούς εκλογικής και πολιτικής ετοιμότητας έθεσε τη ΝΔ ο κ. Μεϊμαράκης, εκτιμώντας ότι η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές είναι πολύ πιθανή. Αν και ο ίδιος απορρίπτει μια νέα εκλογική περιπέτεια ως επώδυνη για τη χώρα και τονίζει συνεχώς ότι ο Πρωθυπουργός πρέπει να αναζητήσει λύσεις από την υπάρχουσα Βουλή, προβλέπει τις κάλπες και γι’ αυτό ανεβάζει υπέρμετρα για την εποχή τους αντιπολιτευτικούς τόνους.
Ο κ. Μεϊμαράκης θέλει όμως να ξεπεράσει και η ΝΔ χωρίς απώλειες τη δοκιμασία των ψηφοφοριών στη Βουλή για τα προαπαιτούμενα και τη νέα συμφωνία. Επιμένει πως η ΝΔ, όπως οφείλει, θα στηρίξει όποιο νομοθέτημα συνδέεται με την παραμονή της χώρας στην Ευρώπη, αλλά δεν παραγνωρίζει τις γκρίνιες και τη δυσφορία στο εσωτερικό του κόμματος από βουλευτές.
Συνεχώς τις τελευταίες ημέρες επισημαίνει, και θα το κάνει πιο έντονα το επόμενο διάστημα, τη βούληση της ΝΔ να υποστηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και με την ψήφο της Βουλής, καθώς τονίζει πως η υπογραφή της συμφωνίας είναι η «τελευταία ευκαιρία για την πατρίδα», αλλά διευκρινίζει –με μια παράδοξη για πολλούς κίνηση –ότι «τα μέτρα φέρουν την υπογραφή των Αλ. Τσίπρα και Π. Καμμένου».
Για να αλλάξει το κλίμα στην κοινωνία για τη ΝΔ και να πείσει ότι διαθέτει πολιτική πρόταση που ξεφεύγει από τα στενά όρια του Μνημονίου και να ακουστεί ξανά στην κοινωνία, η αξιωματική αντιπολίτευση προετοιμάζεται να παρουσιάσει ένα νέο εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Με αργό αλλά σταθερό τρόπο ο κ. Μεϊμαράκης προετοιμάζει την επιστροφή διαφόρων στελεχών που είχαν αποστασιοποιηθεί τα τελευταία χρόνια από τη ΝΔ, ενώ έχει συναντήσει πολλούς, όπως π.χ. τον Γιώργο Βουλγαράκη (διατηρούν πολυετή πολιτική σχέση), τον Ευάγγελο Αντώναρο κ.ά. Ο ίδιος θέλει η επανάκαμψη πολλών να διαμορφώσει κλίμα συστράτευσης γύρω από τη ΝΔ ύστερα από πολλά χρόνια.

«Δεν θα υπάρξει άτακτη προσχώρηση διαφόρων. Η κάθε περίπτωση θα κριθεί ξεχωριστά»
λένε από τη ΝΔ, αλλά και μόνο η διαδικασία εγγραφής νέων μελών στο κόμμα ή η επανεγγραφή άλλων θα αποτελέσει ένα πρώτο σήμα για το αν η επιχείρηση συστράτευσης και ενότητας θα πετύχει.
Την ίδια στιγμή ο κ. Μεϊμαράκης, για να μην υπάρξουν γκρίνιες και εσωτερικές εντάσεις λόγω της επιστροφής διαφόρων προσώπων, έχει δεσμευθεί ότι αν γίνουν εκλογές το φθινόπωρο και επειδή ισχύει η λίστα θα τηρηθεί αυστηρά η σειρά εκλογής του περασμένου Ιανουαρίου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ