Μόλις πριν από μία εβδομάδα, αμέσως μετά τα προσβλητικά σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ αναφορικά με την αιχμαλωσία του Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή Τζον Μακέιν κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, σχολιαστές και αναλυτές έσπευσαν να γράψουν τον πολιτικό επικήδειο του νεοϋορκέζου δισεκατομμυριούχου και υποψηφίου για το προεδρικό χρίσμα του Κόμματος των Ρεπουμπλικανών.
«Το τσίρκο σχεδόν τελείωσε» έγραψε στο «Politico» ο πολιτικός αναλυτής Ρικ Γουίλσον, ενώ αρκετοί επιφανείς Ρεπουμπλικανοί, πρώην και νυν υποψήφιοι για το προεδρικό χρίσμα, όπως ο Μιτ Ρόμνεϊ και ο Τζεμπ Μπους, κατακεραύνωσαν τον Ντόναλντ Τραμπ –ο οποίος είχε σχολιάσει ότι δεν είναι ήρωας κάποιος που πιάνεται αιχμάλωτος. Πρόσφατη ωστόσο δημοσκόπηση του CNN/ORC καταδεικνύει ότι ο ζάπλουτος επιχειρηματίας εξακολουθεί να προηγείται των αντιπάλων του, καθώς συγκεντρώνει ποσοστό 18%, την ώρα που ο Τζεμπ Μπους περιορίζεται στο 15%.
Επιθυμώντας να εξηγήσει την αναπάντεχη έλξη που ασκεί ο Ντόναλντ Τραμπ στο εκλογικό σώμα των Ρεπουμπλικανών, το BBC παραθέτειπέντε πιθανούς παράγοντες.

Αντιμεταναστευτική ρητορική και επιχειρηματική δεινότητα

Αφότου κατηγόρησε το Μεξικό –κατά τη διάρκεια, μάλιστα, της πρώτης προεκλογικής ομιλίας του –ότι στέλνει στις ΗΠΑ τα ναρκωτικά του, τους εγκληματίες του και τους βιαστές του, το μεταναστευτικό ζήτημα κατέληξε να αποτελεί έναν από τους κύριους πυλώνες της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ. Παρότι αυτά τα άκρως προσβλητικά σχόλια χαρακτηρίστηκαν από πολλούς ακραία και ρατσιστικά, αποδεικνύεται πως η αντιμεταναστευτική ρητορική του Τραμπ έχει μεγάλη απήχηση μεταξύ των ψηφοφόρων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του CNN/ ORC, το 63% των Ρεπουμπλικανών τάσσεται υπέρ της απέλασης των περισσότερων από 10 εκατομμύρια παράνομων μεταναστών που βρίσκονται σήμερα στις ΗΠΑ. Από αυτούς, το 23% υποστηρίζει τον Τραμπ, ενώ υπέρ του Τζεμπ Μπους τάσσεται το 10%.
Την ίδια ώρα, παρότι η ανεργία μειώνεται ενώ το χρηματιστήριο παρουσιάζει άνοδο, πάρα πολλοί Αμερικανοί εξακολουθούν να εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, ειδικά όσον αφορά τη στασιμότητα των μισθών και το ολοένα διευρυνόμενο χάσμα ανάμεσα στους πιο πλούσιους και στη μεσαία τάξη. Εκμεταλλευόμενος τη μακρά πορεία του στον κόσμο των επιχειρήσεων και χαρακτηρίζοντας αρκετούς από τους αντιπάλους του «αποτυχημένους πολιτικούς» και «άτομα ανίκανα να επιτύχουν στον ιδιωτικό τομέα», ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει πως στην περίπτωση που λάβει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών και εκλεγεί στην προεδρία των ΗΠΑ θα είναι «ο καλύτερος πρόεδρος που δημιούργησε ποτέ ο Θεός» για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, προσελκύοντας έτσι προς την πλευρά του και αρκετούς νέους Αμερικανούς οι οποίοι αγωνιούν για το μέλλον τους.
Ενας αναγνωρίσιμος και επιθετικός εκφραστής της «σιωπηλής πλειοψηφίας» των Αμερικανών
Οι επιχειρηματικές επιτυχίες του Ντόναλντ Τραμπ τον καθιστούν επίσης έναν από τους πιο αναγνωρίσιμους Αμερικανούς. Το όνομά του φιγουράρει εδώ και δεκαετίες σε ουρανοξύστες του Μεγάλου Μήλου, σε γήπεδα γκολφ της Καλιφόρνιας, σε ατράκτους αεροπλάνων, ενώ οι Αμερικανοί, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί, οι οποίοι δεν έχουν ακούσει ποτέ το όνομά του είναι ελάχιστοι –1% σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του CNN. Η αναγνωρισιμότητα του ονόματός του έχει ως αποτέλεσμα να ασχολούνται διαρκώς μαζί του τα αμερικανικά, και όχι μόνο, ΜΜΕ, συμβάλλοντας περαιτέρω στην αύξηση των ποσοστών του.
Σημαντικό ρόλο όσον αφορά την απήχηση του Ντόναλντ Τραμπ στους Ρεπουμπλικανούς ψηφοφόρους διαδραματίζει και το γεγονός ότι οι περισσότεροι από αυτούς τον θεωρούν έναν άνθρωπο ο οποίος δεν διστάζει να εκφράσει την όποια άποψή του, σε αντίθεση με πολλά από τα πιο επιφανή στελέχη του Μεγάλου Παλαιού Κόμματος (GOP) των Ρεπουμπλικανών, οι οποίοι, παρότι κατέχουν την πλειοψηφία στο αμερικανικό Κογκρέσο, δεν έχουν ακόμη καταφέρει να αντιταχθούν σθεναρά σε ζητήματα όπως η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του CNN, το 25% των ερωτηθέντων οι οποίοι δήλωσαν πως είναι «εξαιρετικά σημαντικό» για έναν υποψήφιο να υπερασπίζεται τις θέσεις του όποτε δέχεται κριτική υποστηρίζει τον Ντόναλντ Τραμπ.
Υπέρ του νάρκισσου κροίσου λειτουργεί και το γεγονός ότι ένα σημαντικό τμήμα των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων θεωρεί πως δεν εκπροσωπείται επαρκώς στην Ουάσιγκτον. «Υπάρχει μια σιωπηλή πλειοψηφία εκεί έξω» δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο Τραμπ στη Νότια Καρολίνα. «Εχουμε κουραστεί να μας σπρώχνουν, να μας κλωτσούν και να μας καθοδηγούν ανόητοι άνθρωποι» συμπλήρωσε, χρίζοντας τον εαυτό του ηγέτη των Αμερικανών που ανήκουν στο «ριζοσπαστικό κέντρο», σύμφωνα με τον Μάθιου Κοντινέτι από τη συντηρητική ιστοσελίδα Washington Free Beacon, ανθρώπων οι οποίοι παρότι πολιτισμικά ανήκουν στη Δεξιά επιθυμούν για πρόεδρό τους όχι τόσο έναν επαγγελματία πολιτικό αλλά έναν πατριώτη.

HeliosPlus