«Οταν όλες οι φωνές ακούγονται, όταν οι άνθρωποι ξέρουν ότι περιλαμβάνονται στην πολιτική διαδικασία, αυτό είναι που κάνει μία χώρα πιο επιτυχημένη». Ο Μπαράκ Ομπάμα ήταν ξεκάθαρος απέναντι στους ηγέτες της Αιθιοπίας: παρά την τεράστια πρόοδο της χώρας, οι πολιτικές ελευθερίες και ελευθερία του Τύπου είναι δύο τομείς που θέλουν ακόμη πολύ δουλειά, τόνισε στο πρώτο του ταξίδι στην Αιθιοπία ως πρόεδρος, ένα ταξίδι για το οποίο δέχθηκε έντονες επικρίσεις από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι «νομιμοποιεί» μία τυραννική κυβέρνηση.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της χώρας, τον Χαϊλεμαριάμ Ντεζαλέν, ο αμερικανός πρόεδρος κατέστησε σαφή την ανάγκη να δοθεί στους πολιτικούς αντιπάλους η δυνατότητα να εκφράζονται ελεύθερα. Σε αυτή τη βάση υπερασπίστηκε επίσης την απόφασή του να ταξιδέψει στην Αιθιοπία, δίνοντας επίσης το παράδειγμα της προσέγγισης ΗΠΑ – Κίνας, μίας ακόμη χώρας με σοβαρά ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Κανείς δεν αμφισβητεί την ανάγκη μας να συνεργαζόμαστε με μεγάλες χώρες, με τις οποίες μπορεί να έχουμε διαφορές σε αυτά τα θέματα. Το ίδιο ισχύει και με την Αφρική», υπογράμμισε ο Ομπάμα.
Ο πρόεδρος της Αιθιοπίας από την πλευρά του προσπάθησε να υπερασπιστεί τη δέσμευση της χώρας του στις αρχές της δημοκρατίας. Στο μείζον θέμα της κράτησης και φυλάκισης δημοσιογράφων, ο Ντεζαλέν αρκέστηκε να απαντήσει πως η χώρα έχει ανάγκη από «ηθική δημοσιογραφία» και όχι ρεπόρτερ που συνεργάζονται με τρομοκρατικές οργανώσεις.

Η Αιθιοπία είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο – μετά την Ερυθραία – με τους περισσότερους φυλακισμένους δημοσιογράφους, σύμφωνα με την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων. Εν όψει της επίσκεψης Ομπάμα, η κυβέρνηση της χώρας άφησε ελεύθερους αρκετούς δημοσιογράφους και μπλόγκερ, οι οποίοι κρατούνταν από τον Απρίλιο του 2014 με την κατηγορία της τρομοκρατίας. Πολλοί ωστόσο παραμένουν υπό κράτηση.

Αργοτέρα τη Δευτέρα, ο Ομπάμα αναμένεται να συναντηθεί με αφρικανούς ηγέτες για να συζητήσουν την κρίση στο Νότιο Σουδάν. Ο πόλεμος που μαίνεται στη χώρα ξέσπασε τον Δεκέμβριο του 2013, μετά τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν στους κόλπους του στρατού, ο οποίος διασπάστηκε μεταξύ αυτών που υποστηρίζουν τον πρόεδρο Σάλβα Κιρ και αυτών που υποστηρίζουν τον πρώην αντιπρόεδρό του Ρικ Μάκαρ.

«Η κατάσταση στο έδαφος γίνεται όλο και χειρότερη», υπογράμμισε ο Ομπάμα και προειδοποίησε ότι εάν μία συμφωνία ειρήνης δεν έχει επιτευχθεί έως τις 17 Αυγούστου, οπότε λήγει και η διορία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι «θα πρέπει να σκεφτούν τι άλλα εργαλεία έχουν». Οι επιλογές που έχουν μέχρι στιγμής πέσει στο τραπέζι είναι η επέκταση των οικονομικών κυρώσεων και ίσως η επιβολή ενός εμπάργκο όπλων.

Επιμέλεια: Μάρω Βακαλοπούλου