Την εκτίμηση ότι «δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία» που δημιουργείται με την παρούσα διαδικασία των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, διατύπωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πριν δεχθεί τον χαιρετισμό μεγάλης παρέλασης του τουρκικού στρατού στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας, με την ευκαρία της συμπλήρωσης 41 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Ο Τούρκος Πρόεδρος έφτασε στα κατεχόμενα με το προεδρικό αεροπλάνο «ΑΝΑ» το μεσημέρι και συναντήθηκε κατ’ ιδίαν με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες.

Σε δηλώσεις του μετά τις συνομιλίες, ο κ. Ερντογάν είπε ότι αξιολογήθηκαν «ένα – ένα τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι τώρα στην πορεία των συνομιλιών και φαίνεται ότι και οι δύο πλευρές είναι αποφασισμένες να συνεχίσουν για την επίλυση του Κυπριακού».

«Αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί», επεσήμανε. Με την ιδιότητα της «μητέρας πατρίδας» η Τουρκική Δημοκρατία είναι δίπλα στην «μικρή πατρίδα», δηλαδή την «Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου», δήλωσε ο Ερντογάν. Ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε και στο σχέδιο μεταφοράς νερού από Τουρκία στο νησί, σχέδιο το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες.

Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος και η Τουρκία στηρίζουν τη διαδικασία της λύσης του Κυπριακού και αναφερόμενος στην σημερινή ημέρα εξέφρασε την ελπίδα «να λήφθηκαν επαρκή μαθήματα». Ανέφερε ότι «πριν από τις 20 Ιουλίου υπήρχε η 15η Ιουλίου. Εάν δεν υπήρχε η 15η Ιουλίου δεν θα υπήρχε και η 20η Ιουλίου».

Ευχήθηκε ούτε στην Κύπρο, ούτε στον υπόλοιπο κόσμο να υπάρξουν άλλες τέτοιες μέρες και οι άνθρωποι να μάθουν να ζουν ειρηνικά.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι «είναι θλιβερό το γεγονός ότι άλλοι πενθούν και άλλοι γιορτάζουν». Παρήγορο αποτελεί η χθεσινή δήλωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, που αναγνωρίζει ότι δεν ήταν μια ειρηνευτική επιχείρηση, αλλά ένας πόλεμος, είπε.

«Ας ελπίσουμε ότι ο κ. Ερντογάν τουλάχιστον θα υποδηλώσει την αποφασιστικότητα της χώρας του να τερματίσει αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, αποφεύγοντας τις όποιες προκλήσεις», τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.