Νόνο 12 ώρες, μετά από μία πολύμηνη δίκη, χρειάστηκαν οι ένορκοι για να καταλήξουν στην απόφαση για τον Τζέιμς Χολμς, τον κατηγορούμενο για το μακελειό στον κινηματογράφο του Κολοράντο το 2012, στην πρεμιέρα του Μπάτμαν: Ο 27χρονος κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία, και τώρα η διαδικασία συνεχίζεται για την απόφαση της ποινής.

Ο Χολμς αντιμετωπίζει ακόμη και καταδίκη σε θάνατο, ενώ η υπεράσπισή του έχει κινηθεί στην γραμμή ότι ο 27χρονος πάσχει από σχιζοφρένεια.

Στην επίθεση το καλοκαίρι του 2012, ο Χολμς είχε ξεκινήσει να πυροβολεί στα τυφλά κατά τη διάρκεια της ταινίας, σκοτώνοντας 12 άτομα και τραυματίζοντας άλλους 50 – αρκετοί εκ των οποίων σοβαρά.

Επιζώντες και συγγενείς των θυμάτων της επίθεσης, που είχαν βρεθεί στο δικαστήριο, υποδέχθηκαν με ανακούφιση την ετυμηγορία.

Η δίκη ήταν ιδιαίτερα σκληρή, καθώς ήταν από τις λίγες φορές που δράστες τέτοιων τυφλών επιθέσεων επιζούν και στέκονται στο εδώλιο.

Η εισαγγελία είχε παρουσιάσει τον Χολμς ως ψυχρό εκτελεστή που αντιλαμβανόταν ακριβώς τι έκανε, στοχεύοντας και πυροβολώντας ψύχραιμα ακόμη και θεατές που προσπαθούσαν να διαφύγουν.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, κλήθηκαν να καταθέσουν αρκετοί επιζώντες -κάποιοι παράλυτοι- ή συγγενείς θυμάτων.

Το νεαρότερο θύμα ήταν μία 6χρονη, η έγκυος μητέρα της οποίας επίσης απέβαλε και έμεινε παράλυτη. Δεύτερη γυναίκα, που ήταν επίσης έγκυος, περιέγραψε την δραματική επιλογή στην οποία βρέθηκε όταν αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον σύζυγό της στην αίθουσα για να γλιτώσει τη ζωή του παιδιού της -γέννησε στη συνέχεια στο ίδιο νοσοκομείο που ο σύζυγός της βρισκόταν σε κώμα (σήμερα, δεν μπορεί να περπατήσει και έχει δυσκολίες στην ομιλία).