Ο τρόπος που έφυγε βιαστικά ο Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, μόλις ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία τα δείχνει όλα. Ήταν φανερά προβληματισμένος, καταβεβλημένος, αμίλητος. Ηθελε να αποφύγει τους πάντες, ακόμα και τους πιο στενούς συνεργάτες του. Και πώς να μην ήταν προβληματισμένος από τα τόσα «Οχι» και τα τόσα «παρών» της ψηφοφορίας που μέσα σε μισή ώρα μείωσαν την κοινοβουλευτική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ στους 110 βουλευτές και της κυβερνητικής συνοχής στους 123. Ηταν 32 οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν «Οχι», οι 6 που είπαν «παρών» και η μία απουσία που ενέτειναν τον προβληματισμό και το άγχος του και δεν έκανε την παραμικρή προσπάθεια να τα κρύψει. Τα χείλη του έτρεμαν, έπινε συνεχώς νερό, έδειχνε ότι ζούσε την τραγικότητα της κατάστασης. Είχε ακόμα να αντιμετωπίσει και τον Ευ. Μεϊμαράκη, ο οποίος προσπαθούσε με κάθε τρόπο, ακόμα και με χιούμορ να αυξήσει την… συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ. Εκανε, βλέπετε, ότι μπορούσε ο μεταβατικός Πρόεδρος της ΝΔ από το βήμα της Βουλής να πείσει τους διαφωνούντες του κυβερνώντος κόμματος να ψηφίσουν το «Ναι».
Ο μόνος που έδειχνε κάπως να αντιλαμβάνεται με ψυχραιμία την όλη κατάσταση που δημιουργήθηκε ήταν ο Ν. Βούτσης. Σ΄όλη τη διάρκεια της ψηφοφορίας και ενώ στα υπουργικά έδρανα σημείωναν εναγωνίως οι υπουργοί τα «Ναι» και τα «Οχι», αυτός παρήγγειλε από το καφενείο της Βουλής ένα λαχταριστό… Cheesecake και το απόλαυσε, αδιαφορώντας για τα βλέμματα γεμάτα φθόνο των υπολοίπων βουλευτών: «Περιμέναμε ότι οι διαφωνούντες θα ήταν 45 ή ακόμα περισσότεροι, μας έκατσαν 38, κάτι είναι και αυτό», είπε. Η κυβερνητική προπαγάνδα για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας άρχιζε εκείνη την ώρα, γύρω στις 2 τα ξημερώματα. Ο κ. Βούτσης έδειχνε ικανοποιημένος και για έναν άλλο λόγο, ότι η κυβερνητική συνοχή δεν κατέβηκε κάτω από τους 120 βουλευτές (αυτό είχαν θέσει όριο για να μην παραιτηθεί η κυβέρνηση) και το σημαντικότερο ότι ουδείς της αντιπολίτευσης έθεσε θέμα δεδηλωμένης. Το τελευταίο το τόνιζε συνεχώς με την κατάληξη, «άρα συνεχίζουμε».

Ήταν βεβαίως και ο Γιάνης Βαρουφάκης, τον οποίο μετά την ψηφοφορία περικύκλωσαν ξένοι ανταποκριτές, αλλά δεν εξηγούσε γιατί ψήφισε «Οχι», παρά μόνον, έλεγε ότι «η συμφωνία αυτή είναι αδύνατον να εφαρμοστεί στην πράξη». Όπως επίσης ο Κ. Λαπαβίτσας (ο πλέον διάσημος και παλαιότερος «δραχμολάτρης» του ΣΥΡΙΖΑ), που είπε το εξής απίστευτο: «Επρεπε να είχα ψηφίσει «Ναι», αφού είναι ο ασφαλέστερος δρόμος για να οδηγηθούμε στη δραχμή. Δεν πρόκειται έτσι και αλλιώς να εφαρμοστεί η συμφωνία, οπότε γυρνάμε πίσω στη δραχμή».
Αλλά μη νομίσετε ότι και της Αριστερής Πλατφόρμας ήταν ικανοποιημένοι. Και αυτοί περίμεναν ότι θα τους ακολουθούσαν 45 σύντροφοί τους και τελικά μόλις 39 πείστηκαν. Προβληματισμένοι ήταν και οι βουλευτές της ΝΔ, ΠαΣοΚ και του Ποταμιού, όχι τόσο επειδή ξαναψήφισαν μνημόνια, όσο γιατί στην επόμενη ψηφοφορία, στις 22 Ιουλίου, τα πράγματα θα είναι ακόμα δυσκολότερα, ακόμα και για τους ίδιους τι θα ψηφίσουν. Θεωρούσαν μάλιστα σίγουρο ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δεν θα ψηφίσουν στις 22 Ιουλίου θα είναι πολύ περισσότεροι από τους 39 που είπαν την Τετάρτη το «Οχι». Αλλωστε, έλεγαν μεταξύ αστείου και σοβαρού, ότι «το αριστερό μνημόνιο είναι ισχυρότερο των άλλων προηγούμενων δύο, αφού ψηφίστηκε με 229 βουλευτές, ενώ το πρώτο μνημόνιο με 172 και το δεύτερο 199 βουλευτές».
Η κυβέρνηση έχασε τη δεδηλωμένη, αλλά κανείς, όπως ειπώθηκε δεν το έκανε θέμα και έτσι ο Πρωθυπουργός συγκάλεσε γύρω στις 3 τα ξημερώματα σύσκεψη στο γραφείο του. Πρώτος πήγε σχεδόν τρέχοντας στο πρωθυπουργικό γραφείο ο Αλ. Φλαμπουράρης και ακολούθησαν οι Ν. Παππάς, Γαβ. Σακελλαρίδης και Ν. Φίλης (ο τελευταίος ήταν τόσο προβληματισμένος, που δεν του έβγαζες μιλιά από το στόμα και όταν κάποιος πήγαινε να τον συναντήσει, τον… έδιωχνε λέγοντας «φύγε- φύγε δεν είναι ώρα για κουβέντες»). Το πρώτο θέμα που εξετάστηκε στη μεταμεσονύχτια αυτή σύσκεψη ήταν τι θα γίνει με τους πέντε υπουργούς που ψήφισαν«Οχι» και βεβαίως το θέμα του ανασχηματισμού. Ελεγαν ότι το αργότερο έως την Πέμπτη το βράδυ θα έχει ανακοινωθεί.
Είχε προηγηθεί της ψηφοφορίας ένα απίστευτο «μασάζ» στους διαφωνούντες βουλευτές από τον γραμματέα της ΚΟ Χρ. Μαντά και τον υπουργό Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρη, το οποίο επεκτάθηκε ακόμα και στο Περιστύλιο της Βουλής. Εως και την Ραχήλ Μακρή την «έπιασαν», η οποία όμως αντέδρασε λέγοντάς τους «δεν έχετε τσίπα πάνω σας; Φύγετε από εδώ…»
Στην αίθουσα της Ολομέλειας το κλίμα ήταν και πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, σχετικά καλό. Ακούστηκαν, για παράδειγμα αποδοκιμαστικά «ουάου» όταν ψήφισε ο κ. Βαρουφάκης, χειροκρότησαν τον Π. Καμμένο όταν είπε το «Ναι», όλοι γέλασαν όταν η Ραχήλ Μακρή είπε «Οχι σε όλα», χάιδεψαν το… κεφάλι του Ι. Μιχελογιαννάκη, ως επιδοκιμασία επειδή ψήφισε «Ναι», πείραξαν την Ζωή Κωνσταντοπούλου όταν σηκώθηκε από τα έδρανα με τον γαλάζιο Κ. Τασούλα να της υποδεικνύει πού είναι το… ιατρείο. Οι βουλευτές της ΝΔ φαινόταν ότι το διασκέδαζαν βλέποντας τους Συριζαίους που είχαν κτίσει εδώ και πέντε χρόνια το πολιτικό τους προφίλ στην αντιμνημονιακή ρητορική, να ψηφίζουν το μνημόνιο. Τόσο πολύ το διασκέδαζαν που εκνεύρισαν τον κ. Τσίπρα που τους έκανε νόημα με τα χέρια να σταματήσουν. Μόνον μία φορά δημιουργήθηκε ένταση με πρωταγωνιστή τον Αδωνι Γεωργιάδη. Είχε φροντίσει να καθήσει πίσω από τα έδρανα των ΑΝΕΛ και κάθε φορά που ένας βουλευτής τους ψήφιζε «Ναι», φώναζε «στα τέσσερα, στα τέσσερα»«, με αποτέλεσμα να κινηθεί με απειλητικές διαθέσεις εναντίον του ο βουλευτής Κοζάνης των ΑΝΕΛ Χρ. Κατανάς.
Ο Ευ. Βενιζέλος πάλι κέρδισε τις εντυπώσεις από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς με τον γεμάτο πολιτικά και οικονομικά επιχειρήματα λόγο του, κυρίως όταν είπε στον κ. Τσίπρα και στους βουλευτές του ότι είναι υπόλογοι πλέον.
Λίγο πριν αρχίσει η ψηφοφορία έκανε την εμφάνισή του στο διάδρομο της Βουλής και ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς. Εδειχνε εύχαρις. Τι έλεγε; Οτι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τη ψηφοφορία, ότι και οι ξένοι ηγέτες αναγνωρίζουν πως ο Τσίπρας στην Ελλάδα δεν έχει αντίπαλο, ότι έκανε τις προάλλες μία τηλεφωνική έρευνα στην εκλογική του περιφέρεια και όσους ρώτησε είπαν ότι είναι ικανοποιημένοι από τον κ. Τσίπρα και ότι κάποια ημέρα που άφησε το κινητό του στο σπίτι, επέστρεψε με την νταντά έκπληκτη να του λέει: «Τηλεφώνησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας»!