Με «κομμένη ανάσα» περιμένουν τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους οι τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας, προκειμένου να εξομαλυνθεί η ανάσχεση του ρυθμού κρατήσεων που έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα. Η παρατεταμένη αβεβαιότητα για την έκβαση των διαπραγματεύσεων έχει εξουδετερώσει τα ποσοστά ανόδου που αποτυπώθηκαν στα τέλη του 2014, ενώ η στάση αναμονής στη ζήτηση επηρεάζει και το πρόγραμμα πτήσεων κάποιων εταιρειών προς την Ελλάδα. Μεμονωμένες, αλλά υπαρκτές, είναι και κάποιες ακυρώσεις σε προορισμούς. Ωστόσο, αν υπάρξει μια τελική συμφωνία, η ανάσχεση αυτή μπορεί να αναστραφεί.
Την ίδια ώρα, ο διευθύνων σύμβουλος της TUI Hellas κ. Μιχάλης Μαυρόπουλος επιβεβαίωσε ότι ο κορυφαίος ταξιδιωτικός οργανισμός θα φέρει εφέτος στην Ελλάδα 2,2 εκατ. τουρίστες, αυξάνοντας το τουριστικό ρεύμα κατά 10%, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «αυτά τα μεγέθη θα μπορούσαν να είχαν εκτοξευτεί».
Αρνητικό κλίμα


Η γερμανόφωνη αγορά, από τις κυριότερες δεξαμενές τουριστών για τη χώρα, είναι η πιο ευαίσθητη στο αρνητικό κλίμα για την Ελλάδα και, παρά το δυναμικό της ξεκίνημα τον Δεκέμβριο, τον Μάρτιο κατέγραψε πτώση 26%. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, το «πάγωμα» του ρυθμού θα φανεί πιο έντονα στα μεγέθη του Ιουνίου, καθώς οι κρατήσεις για τον Μάιο είχαν γίνει αρκετά νωρίτερα. Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι, για πρώτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια, παρατηρείται στο πεντάμηνο μικρή πτώση αφίξεων σε Ηράκλειο και Ρόδο, η οποία αντανακλάται και στο σύνολο της Κρήτης και των Δωδεκανήσων.
Εν τω μεταξύ, η καθυστέρηση στην οριστική διαμόρφωση συντελεστή ΦΠΑ στις τουριστικές υπηρεσίες εμποδίζει την υπογραφή συμβολαίων των ελληνικών ξενοδοχείων με tour operators για το 2016, με κίνδυνο να χαθεί μερίδιο αγοράς για τη νέα χρονιά, ενώ το ερωτηματικό παραμένει και στον προγραμματισμό.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ