Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βαλντις Ντομπρόβσκις και ο ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί υπερασπίστηκαν τις προτάσεις της ΕΕ για την επίλυση του ελληνικού ζητήματος, και πρόσθεσαν ότι περιμένουν από την ελληνική πλευρά νέες προτάσεις.
«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε εναλλακτικές προτάσεις. Να μας πει η ελληνική πλευρά όχι μόνο τι δεν θέλει, αλλά και τι θέλει» σημείωσε ο Ντομπρόβσκις.
Η μπάλα είναι στο ελληνικό γήπεδο είπε ο κ. Μοσκοβισί, ενώ ο κ. Ντομπρόβσκις επεσήμανε τις μεγάλες αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας.
Από κοινού, οι κύριοι Ντομπρόβσκις και Μοσκοβισί δήλωσαν ότι δεν εξετάζουν κανένα σενάριο Grexit, υπάρχει μόνο ένα σενάριο, της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ, ενω υπογράμμισαν ότι υπάρχουν οι τεχνικές προϋποθέσεις για συμφωνία αλλά απαιτείται ελληνική βούληση.
Το Grexit, επί του παρόντος, είναι απλώς μια εικασία σημείωσε ο κ. Ντομπρόβσκις. Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει νευρικότητα σε ορισμένες χώρες της ΕΕ, αλλά εργαζόμαστε για να καταλήξουμε σε συμφωνία, πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Ο χρόνος που απομένει ως τις 30 Ιουνίου που λήγει το ελληνικό πρόγραμμα είναι λίγος.., η μπάλα βρίσκεται στο ελληνικό γήπεδο, υπογράμμισε ο Επίτροπος Οικονομίας.
Από την πλευρά της Επιτροπής και των θεσμών, ο Π. Μοσκοβισί ανέφερε ότι έχει γίνει σκληρή δουλειά για να επιτευχθεί συμφωνία. Τόνισε, επίσης, ότι η πρόταση που υπέβαλαν οι θεσμοί στις ελληνικές αρχές, αποτελεί «καλή βάση για συμφωνία», σημειώνοντας ότι είναι μια «λογική», «ρεαλιστική» και «κοστολογημένη» πρόταση.
«Είναι λάθος να παρουσιάζει κανείς την Επιτροπή ως κάποιον που προσπαθεί να επιβάλει λιτότητα στην Ελλάδα», δήλωσε ο Π. Μοσκοβισί, επισημαίνοντας ότι οι θεσμοί έχουν επιδείξει σημαντική ευελιξία, ειδικότερα όσον αφορά τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα. Όσον αφορά μέτρα, όπως ο ΦΠΑ στα φάρμακα και το ηλεκτρικό, αλλά και οι μικρές συντάξεις, ο Επίτροπος Οικονομίας, τόνισε ότι οι θεσμοί είναι έτοιμοι να συζητήσουν εναλλακτικά μέτρα που δεν θα πλήττουν τα ευάλωτα στρώματα του πληθυσμού της Ελλάδας.
Όσον αφορά το αυριανό Eurogroup, o Π. Μοσκοβισί εκτίμησε ότι αν και δεν αναμένονται αποτελέσματα, θα είναι «χρήσιμο». Σημείωσε, ακόμη, ότι αύριο οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα ενημερωθούν για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, ώστε να δώσουν κάποιες κατευθύνσεις για τη συνέχιση των εργασιών.
Καταλήγοντας, ο Π. Μοσκοβισί συνέστησε «ψυχραιμία» και «πολιτική βούληση», προκειμένου να καταφέρουν η Ελλάδα και οι θεσμοί να συμφωνήσουν σε μια λίστα μεταρρυθμίσεων που θα διέπεται από «πνεύμα δικαιοσύνης». Υπογράμμισε, τέλος, ότι το μόνο σενάριο πάνω στο οποίο εργάζονται όλοι είναι ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη.
Νωρίτερα ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει μακρά συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα αύριο, σημειώνοντας ότι το μήνυμα που θα εκπέμψουν αύριο Πέμπτη από το Λουξεμβούργο οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα είναι ότι η μπάλα βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος.
Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, η συζήτηση για την Ελλάδα στο αυριανό Eurogroup θα είναι σύντομη και οι υπουργοί Οικονομικών θα αποτιμήσουν την κατάσταση, βάσει της ενημέρωσης που θα κάνουν οι εκπρόσωποι των θεσμών για την πορεία των διαπραγματεύσεων, αλλά και βάσει των εκτιμήσεων του Έλληνα υπουργού Οικονομικών.
«Ας είμαστε ρεαλιστές το πρόγραμμα της Ελλάδας λήγει σε 14 ημέρες», ανέφερε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης, σημειώνοντας ότι μετά από μια ενδεχόμενη επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο, οι διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθήσουν ορισμένα εθνικά κοινοβούλια απαιτούν τουλάχιστον μία εβδομάδα.
Ο ίδιος αξιωματούχος επισήμανε ότι από τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, οι υποχωρήσεις που έχουν γίνει από την πλευρά των θεσμών είναι τεράστιες, όχι μόνο στο θέμα των εσόδων και των εξόδων, αλλά και σε τομείς που αφορούν την αναδιάρθρωση αγορών. Σημείωσε ακόμη ότι μεταξύ των θεσμών, υπάρχει σημαντική σύγκλιση απόψεων και ότι οι προτάσεις τους είναι σταθερές και συμπαγείς.
Τέλος, ανέφερε ότι τα κενά που χωρίζουν τις ελληνικές αρχές από τους θεσμούς δεν είναι μόνο δημοσιονομικά, έχουν να κάνουν με τη δομή του φορολογικού συστήματος, με το συνταξιοδοτικό και με άλλα ζητήματα. «Μας ενδιαφέρει η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών μακροπρόθεσμα», πρόσθεσε.