Λόγω της στασιμότητας των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και δανειστών, οι ευρωπαίοι εταίροι εκπόνησαν ένα σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για την Ελλάδα. Αυτό γράφει στην on line έκδοσή της η γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung» («SZ»). Σύμφωνα με αυτό, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί σχετική συμφωνία στη συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Πέμπτη, θα διεξαχθεί αμέσως μετά, δηλαδή την Παρασκευή, μια σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες, κατά την οποία θα αναζητηθεί πολιτική λύση στο πρόβλημα.

Το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης προβλέπει την προετοιμασία του ελέγχου της κίνησης κεφαλαίων κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Προς το σκοπό αυτό, οι ελληνικές τράπεζες θα έπρεπε να μείνουν κλειστές για μερικές ημέρες. Μετά το άνοιγμά τους θα μπορούσε να περιοριστεί η καθημερινή ανάληψη καταλήψεων από τα αυτόματα των τραπεζών, καθώς και η ηλεκτρονική διακίνηση κεφαλαίων στο εσωτερικό της χώρας, ενώ εκείνη προς το εξωτερικό θα διακοπεί εντελώς. Τέτοιοι έλεγχοι, υπενθυμίζει η εφημερίδα, αποβλέπουν στην αποτροπή πανικού και τη μαζική εκροή χαρτονομισμάτων από τις τράπεζες και εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά «επιτυχώς» το 2013 στην Κύπρο.

Δεδομένου ωστόσο, συνεχίζει η «SZ», η ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων αποτελεί βασική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα έπρεπε η Αθήνα να ψηφίσει έναν έκτακτο νόμο, που θα επιτρέπει τέτοιους περιορισμούς και ελέγχους. Σε περίπτωση άρνησης της ελληνικής κυβέρνησης, στις χώρες της ευρωζώνης θα έμενε ένα ύστατο μέσο: Ο αποκλεισμός της Αθήνας από το σύστημα πληρωμών – κάτι που θα αναλάμβανε να πραγματοποιήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Διπλωματικές πηγές στο Βερολίνο δεν αμφέβαλαν για την εγκυρότητα των πληροφοριών που δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα. Το ερώτημα είναι μόνο, έλεγαν, αν οι πληροφοριοδότες αναφέρονται σε μια ήδη ειλημμένη απόφαση από τους εταίρους, ή σε ένα από τα πάμπολλα σενάρια, που κυκλοφορούν τελευταία μεταξύ Βρυξελλών και Βερολίνου και αποβλέπουν στην αύξηση της πίεσης επί της Αθήνας. Κι αυτό επειδή τα μηνύματα που έρχονταν τη Δευτέρα τόσο από την γερμανική κυβέρνηση, όσο και από τα κυβερνητικά κόμματα, τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Σοσιαλδημοκράτες, δεν περιείχαν ούτε ίχνος από τέτοιο σχέδιο εκτάκτου ανάγκης.