Η κυβέρνηση της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ μπορεί να είναι ικανοποιημένη εάν η Ελλάδα υλοποιήσει τουλάχιστον μία μεταρρύθμιση από αυτές που ζητούν οι πιστωτές, προκειμένου να ανοίξει την πόρτα σε κεφάλαια διάσωσης, σύμφωνα με δύο πηγές που γνωρίζουν καλά τις γερμανικές θέσεις και τις οποίες επικαλείται το δίκτυο Bloomberg.
Αν και οι Γερμανοί εξακολουθούν να επιμένουν σε ένα πακέτο που περιλαμβάνει υψηλότερους φόρους, πωλήσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων και λιγότερο γενναιόδωρα επιδόματα γήρατος, μπορεί να αρκεστούν με μια σαφή δέσμευση από την ελληνική κυβέρνηση για ένα προκαταβολικό μέτρο ώστε να ξεκλειδώσει η βοήθεια, δήλωσε η πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Έτσι, αν και η κυβέρνηση μπορεί να λάβει προθεσμία μέχρι τον επόμενο χρόνο για να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να ξεκινήσει μία μείζονα μεταρρύθμιση εάν θέλει να αρχίσει η παροχή βοήθειας, δήλωσε η ίδια πηγή.
Καμία από τις πηγές που επικαλείται το Bloomberg δεν αποκάλυψε ποια μπορεί να είναι αυτή η μεταρρύθμιση-κλειδί.
Για να πείσει τους πιστωτές, ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να αναλάβει συγκεκριμένη δράση, για παράδειγμα εισάγοντας μεταρρυθμιστική νομοθεσία στο ελληνικό Κοινοβούλιο, δήλωσε μία πηγή.
Εάν οι Έλληνες κινηθούν γρήγορα, τα κεφάλαια θα μπορούσε να εισρεύσουν στην Ελλάδα στις αρχές Ιουλίου, πρόσθεσε.
Η Γερμανία, επίσης, δεν θα είχε αντίρρηση να επεκταθεί και πάλι το τρέχον πρόγραμμα, εάν ο κ. Τσίπρας παρουσιάσει συγκεκριμένες πολιτικές για την επίτευξη των στόχων που συμφωνήθηκαν με τους εταίρους στις 20 Φεβρουαρίου.
Με το τρέχον πρόγραμμα να λήγει στις 30 Ιουνίου και καμία συμφωνία ακόμη στον ορίζοντα, τα σχόλια αυτά αντανακλούν μία γερμανική ευελιξία μεγαλύτερη από τις δημόσιες δηλώσεις της κυβέρνησης, σχολιάζει το Bloomberg.
Η Ανγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αναμένεται να έχουν συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ – Λατινικής Αμερικής την Τετάρτη.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 10 το βράδυ, ώρα Ελλάδας.
Επέκταση του προγράμματος για 9 μήνες
Επέκταση του προγράμματος κατά εννέα μήνες, δηλαδή έως τον Μάρτιο του 2016, οπότε ολοκληρώνεται και το πρόγραμμα του ΔΝΤ, φέρεται να ζητάει η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες.
Επικαλούμενη δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γαβριήλ Σακελλαρίδη, η εφημερίδα αναφέρει ότι οι βασικοί άξονες είναι να αγοράσει o Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ και λήγουν το καλοκαίρι.
Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση προτείνει να χρησιμοποιηθούν τα περίπου 11 δισ. που βρίσκονταν μέχρι πρόσφατα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τώρα έχουν περάσει στον ESM και να αυξηθεί το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων από την ΕΚΤ. Στο σχέδιο δεν προβλέπεται να εκταμιεύσει χρήματα το ΔΝΤ.