Ομοβροντία πυρών κατά των προτάσεων που εμφάνισαν οι δανειστές, υπήρξε στην Βουλή από πρωτοκλασάτους υπουργούς όπως ο Π. Λαφαζάνης, ο Π. Σκουρλέτης και ο Δ. Στρατούλης. Μάλιστα ο τελευταίος δήλωσε αναφορικά με τις μειώσεις συντάξεων και την κατάργηση του ΕΚΑΣ που ζητούν οι εταίροι, ότι «αυτά δεν περνάνε» και ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις και δημοκρατικές διέξοδοι από την «επαίσχυντη και κατάπτυστη προτεινόμενη συμφωνία».
Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης τόνισε ακόμα: «Απαντάμε όχι στην εξολόθρευση του ελληνικού λαού. Ζητούν νέες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων και κατάργηση του ΕΚΑΣ. Αυτά δεν περνάνε! Γιατί οδηγούν στην πραγματική εξόντωση των συνταξιούχων». Ενώ πρόσθεσε ο κ. Στρατούλης: «Δεν υπάρχει κανένα μα καθένα περιθώριο να υλοποιηθεί αυτή η θρασύτατη και προκλητική απαίτησή τους. Αν δεν υποχωρήσουν η χώρα δεν θα χαθεί, έχει εναλλακτικές λύσεις και δημοκρατικές διεξόδους για να τοποθετηθεί και ο λαός. Υπάρχουν εναλλακτικές που στοιχίζουν λιγότερο από το να υπογράψουμε μια επαίσχυντη και κατάπτυστη συμφωνία».
Αλλά και ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Λαφαζάνης εμφανίστηκε κατηγορηματικός όσον αφορά τις απαιτήσεις των Θεσμών: «Δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχθεί η κυβέρνηση τα περίφημα ΄΄ΝΟΜΕ΄΄ (διαδικασία που θέτει συγκεκριμένα όρια τιμών με βάση το κόστος παραγωγής) που προτείνονται από τους θεσμούς». Ενώ ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται να ανεβεί ο ΦΠΑ στην ενέργεια. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο μέσω του ΦΠΑ να υπάρξει νέα αύξηση. Αυτό δεν πρόκειται να το αποδεχθούμε. Η συμφωνία που τυχόν θα κάνει η κυβέρνηση με τους θεσμούς θα είναι συμβατή με το πρόγραμμά μας. Και δεν θα φέρει νέα βάρη» κατέληξε.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Π. Σκουρλέτης έκανε λόγο για «ακήρυχτο πόλεμο που δεν γίνεται με στρατεύματα στα σύνορα, αλλά με όρους και όλα τα μέσα που διαθέτει ο σύγχρονος καπιταλισμός». Και δήλωσε ότι «δεν έχει υπάρξει, ούτε θα υπάρξει συμφωνία που θα προσθέσει νέα βάρη». «Κοντός ψαλμός αλληλούια. Ο πόλεμος είναι μεγάλος. Δύο σχέδια συγκρούονται για την Ευρώπη. Ευθύνη της κυβέρνησης η αμφισβήτηση του φιλελευθερισμού. Ευθύνη του καθενός πώς πολιτεύεται και ποια στάση κρατάει», πρόσθεσε απευθυνόμενος προς το ΚΚΕ το οποίο κάλεσε να ταχθεί «με τις δυνάμεις που υπερασπίζονται τα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας» και να μην συνεχίζει την «στάση του παρατηρητή σε αυτό τον πόλεμο».