«Μεγάλη εφεδρεία για τον τόπο» χαρακτήρισε τον Αντώνη Σαμαρά ο στενός του συνεργάτης Χρύσανθος Λαζαρίδης. Και τι θα μπορούσε να πει διαφορετικό ο Χρ. Λαζαρίδης και οποιοσδήποτε άλλος από την σημερινή ηγετική ομάδα για να περιφρουρήσει το κύρος του τέως Πρωθυπουργού; Αυτονόητη στήριξη του βαλλόμενου αρχηγού του.

Ο Χρ. Λαζαρίδης είπε αυτό που ως άποψη κυριαρχεί στο επιτελείο του νυν προέδρου της ΝΔ: ότι ο κ. Σαμαράς δύναται να διαδραματίσει εκ νέου κομβικό ρόλο στο πολιτικό παιχνίδι…και άρα ορισμένοι εκ της ηγετικής ομάδας θα βρεθούν ξανά στον…κυβερνοχώρο!

«Σενάρια επιστημονικής φαντασίας» κατά τους δελφίνους και αντιφρονούντες που θεωρούν ότι νομοτελειακά μετά την σύναξη συμφωνίας κυβέρνησης και πιστωτών και την ψήφισή της στη Βουλή ανοίγει το παιχνίδι της διαδοχής.

Από την περασμένη Κυριακή όμως που ο αποκαλούμενος και Σουσλόφ του κ. Σαμαρά είπε (σ.σ. στην εκπομπή Ακραίως του Σκάι) τα περί «μεγάλης εφεδρείας» και έδωσε τη γραμμή στήριξης του προέδρου της ΝΔ προβάλλοντας και το επιχείρημα ότι το κόμμα έχασε 1,8%, φάνηκαν πιο καθαρά οι προθέσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ακόμα και όσοι είχαν την ψευδαίσθηση ότι ο κ. Σαμαράς θα δρομολογούσε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την διαδοχή του διαψεύστηκαν…Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ δρομολογεί την επόμενη μέρα στο κόμμα, αλλά έχοντας τον εαυτό του στο επίκεντρο και στο κάδρο της αρχηγίας…, διαβάζοντας διαφορετικά και τις δημοσκοπήσεις.

Στη σκιά των πληροφοριών περί συμφωνίας των δελφίνων και αντιφρονούντων για κοινή δράση έναντι του κ. Σαμαρά, μόλις λήξει η εκκρεμότητα με τη συμφωνία, ο τέως Πρωθυπουργός είναι έτοιμος για όλα, ακόμα και για τη λήψη μέτρων! Αυτό που φαίνεται και από συγκεκριμένες πληροφορίες είναι ότι ο ίδιος θα δώσει σκληρή μάχη πολιτικής επιβίωσης εντός της παράταξης με ότι αυτό συνεπάγεται.

Με αυτή τη λογική έχει ανεβάσει τους τόνους στο εσωκομματικό μέτωπο και ρίχνει το γάντι στους δελφίνους και αντιφρονούντες, αν και δεν δέχεται τους όρους, εγκαλώντας τους για προσωπικά παιχνίδια και «δωράκια» στο ΣΥΡΙΖΑ.

Από την άλλη πλευρά οι δελφίνοι και οι αντιφρονούντες δείχνουν να βιάζονται και θέλουν να επισπεύσουν τις εσωκομματικές διαδικασίες, θεωρώντας ότι όσοι μένει στη θέση του προέδρου ο κ. Σαμαράς, η ΝΔ θα πέφτει όλο και περισσότερο στις μετρήσεις και το κόμμα θα βυθίζεται στην ανυποληψία.

«Μπορεί κόμμα αντιπολίτευσης, 100 μέρες μετά μια εκλογική ήττα να σηκώσει εύκολα κεφάλι. Εάν άλλαζε αρχηγός θα έβγαιναν με βάγια να τον υποδεχθούν οι ψηφοφόροι;» διερωτούνται περιπαικτικά μέλη της ηγετικής ομάδας υπό τον κ. Σαμαρά.

Παράλληλαθεωρούν ότι η «σεναριολογία» και οι παραλλαγές της δεν είναι τίποτε περισσότερο από«ασκήσεις επί χάρτου»και στην πραγματικότητα οι εξελίξεις στη ΝΔ θα κριθούν με μοναδικό κριτήριο την εσωκομματική κατάσταση στο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συμφωνία.

Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς που παρακολουθεί τις κινήσεις των δελφίνων και εξετάζει όλα τα πιθανά σενάρια, δίνει βάρος στη συμφωνία που θα έρθει, μιλάει για πρόσθετους φόρους και νέο μνημόνιο, και κατά βάθος ευελπιστεί στην παρούσα φάση, σε μία κυβέρνηση εθνικού σκοπού.

Ο τέως Πρωθυπουργός θέλει μέσω αυτή της εξέλιξης να ξαναμπεί ο ίδιος στο παιχνίδι της εξουσίας και γι’ αυτό εσχάτως προβάλλεται τόσο από τον ίδιο όσο και από τον εκπρόσωπο του κόμματος Κώστα Καραγκούνη και κεντρικά στελέχη της ηγετικής ομάδας τη «μεγάλη εθνική συνεννόηση».

Ο πρόεδρος της ΝΔ πάντως έχει αποφασίσει να ανεβάσει κι άλλο τους αντιπολιτευτικούς τόνους σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη θέση του και απαξιώνει κάθε σενάριο περί διαδοχής και αλλαγής σελίδας στο κόμμα, αν και η «εσωκομματική αντιπολίτευση» ξεκαθαρίζει ότι νομοτελειακά θα υπάρξει νέα εποχή στην αξιωματική αντιπολίτευση μετά τη συμφωνία.

«Εδώ δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τη χώρα και κάποιοι ασχολούνται με τα προσωπικά τους ιδιοτελή σχέδια»φέρεται να λέει σε συνομιλητές του, ενώ τονίζει με έμφαση ότι όσοι φέρονται ως επίδοξοι διάδοχοι δεν μπορούν να ομονοήσουν και να χαράξουν κοινή στρατηγική.

Πάντως, η επίτευξη συμφωνίας κυβέρνησης και πιστωτών, θα σημάνει την εκκίνηση των εσωκομματικών διαδικασιών, από τα κορυφαία στελέχη που έχουν κρατήσει αποστάσεις από τον κ. Σαμαρά, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Νίκος Δένδιας και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης και επιθυμούν αλλαγή ηγεσίας στην παράταξη.

Η στάση της ΝΔ επί της συμφωνίας θα δοκιμάσει τη συνοχή της Κ.Ο. του κόμματος, αλλά έχει ιδιαίτερη σημασία και βάρος η στάση του τέως Προέδρου της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη που αν και προκρίνει «όχι» στη συμφωνία, τάσσεται υπέρ της επιλογής να δοθεί η δυνατότητα στους «γαλάζιους» βουλευτές για ψήφο κατά συνείδηση.

Μέχρι στιγμής θεωρείται δύσκολο να αποδεχθεί αυτή την πρόταση ο κ. Σαμαράς, αν και δεν είναι απίθανο και όπως εκτιμάται μια τέτοια απόφαση θα άλλαζε και τους όρους στο εσωκομματικό παιχνίδι, παρά την άποψη των δελφίνων, ότι «η αλλαγή σελίδας ξεκίνησε».