Την ώρα που η Τουρκία περνάει δύσκολες ώρες με το εθνικό μπλακ-άουτ στο σύστημα ηλεκτροδότησής της, θρίλερ ομηρίας βρίσκεται σε εξέλιξη σε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης όπου ένοπλοι κρατούν τον εισαγγελέα που ερευνά την υπόθεση του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν, θύματος της βίαιης αστυνομικής καταστολής της εξέγερσης του καλοκαιρίου του 2013. Το απόγευμα ακούστηκαν πυροβολισμοί στον χώρο του δικαστηρίου και βγήκαν καπνοί.

Πρόκειται για τον εισαγγελέα, Μεχμέτ Σελίμ Κιράζ, φωτογραφίες του οποίου υπό την απειλή όπλου ανήρτησαν οι δράστες στο Twitter. Όπως φαίνεται και στην παρακάτω φωτογραφία, οι ένοπλοι τοποθέτησαν στους τοίχους σημαίες της αριστερής οργάνωσης DHKP-C.

Η κυβέρνηση απαγόρευσε τη δημοσίευση ειδήσεων σχετικά με την ομηρία.

Ισχυρές δυνάμεις ειδκών επιχειρήσεων της αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί έξω από το δικαστικό μέγαρο, στην περιοχή Τσαγλαγιάν της Κωνσταντινούπολης, όπου κρατείται όμηρος ο εισαγγελέας.

Πυροβολισμοί ακούστηκαν από την αίθουσα του δικαστηρίου του Τσαγλαγιάν, όπως μεταδίδει η Hurriyet.

Ο εισαγγελεας είχε διοριστεί στη θέση αυτή το περασμένο καλοκαίρι, με μία αμφιλεγόμενη νομοθετική πράξη του τότε πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι με μαζικούς διορισμούς και απομακρύνσεις επιχείρησε να ενισχύσει τον κυβερνητικό έλεγχο στο σώμα των δικαστών και εισαγγελέων.

Σύμφωνα με την τουρκική Hurriyet, οι δράστες έδωσαν προθεσμία μέχρι τις 15:36 για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, σε αντίθετη περίπτωση απειλούν να σκοτώσουν τον εισαγγελέα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι απαιτούν να εμφανιστούν οι αστυνομικοί που ευθύνονται για τη δολοφονία του Μπερκίν Ελβάν για να απολογηθούν δημόσια.

Ο 15χρονος είχε τραυματιστεί πολύ σοβαρά στο κεφάλι τον Ιούνιο του 2013 από κάνιστρο δακρυγόνου ενώ είχε βγει για να αγοράσει ψωμί εν μέσω επιχείρησης της αστυνομίας για τη διάλυση των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Κωνσταντινούπολη.

Ο θάνατός του, την 11η Μαρτίου 2014, αφού είχε παραμείνει σε κώμα επί 269 ημέρες, προκάλεσε μαζικές, αυθόρμητες διαδηλώσεις στους δρόμους όλων των μεγάλων πόλεων της χώρας με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να στρέφονται κατά της κυβέρνησης του Ερντογάν.

Η υπόθεση του Μπερκίν Ελβάν μετατράπηκε σε σύμβολο της βίαιης καταστολής που εξαπέλυσε η κυβέρνηση το 2013 και της «αυταρχικής εκτροπής» για την οποία την κατηγορούν οι αντίπαλοί της. Ο Ερντογάν είχε χαρακτηρίσει δημόσια «τρομοκράτη» τον έφηβο.