Σε κινήσεις παράλληλες προς την διαδικασία διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές, προκειμένου να διαμορφώσει πολιτικό κλίμα και να μετριάσει τις εσωκομματικές αντιδράσεις προ μίας ενδεχόμενης συμφωνίας προχωρεί τις τελευταίες ημέρες ο Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας.
Υπό αυτό το πρίσμα ερμηνεύτηκαν οι δύο διαδοχικές πρωτοβουλίες της Δευτέρας και της Τρίτης, όπου με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, συγκλήθηκε αρχικώς η ολομέλεια της Βουλής και εν συνεχεία αποφασίστηκε η κατάθεση πρότασης για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα μνημόνια.
Η μεν πρώτη πρωτοβουλία έληξε άδοξα, καθώς εν τέλει κυριάρχησαν και πάλι οι παρεμβάσεις της Προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Παρά ταύτα, ακόμη και εντός του ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξε η εκτίμηση ότι η κοινοβουλευτική διαδικασία είχε έναν κυρίαρχο σκοπό: να διαμορφώσει ένα κλίμα αντιπαράθεσης με την ΝΔ και το ΠαΣοΚ, στην λογική της σύγκρουσης με την διαφθορά και την διαπλοκή, να θέσει το δίλημμα «όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας» και να το απευθύνει εν είδει έμμεσης προειδοποίησης και στο εσωτερικό του κόμματός του, εν όψει ψηφοφοριών στη Βουλή, εφόσον έλθουν προς ψήφιση μέτρα που θα συνοδεύουν την πιθανολογούμενη συμφωνία με τους πιστωτές.
Η δεύτερη πρωτοβουλία περί εσπευσμένης κατάθεσης πρότασης για την Εξεταστική Επιτροπή, έρχεται κατά πολλούς ως συμπλήρωμα της συζήτησης στη Βουλή. Στόχος και πάλι είναι ο «στιγματισμός» των μνημονιακών δυνάμεων. Πλην όμως η αποφυγή διερεύνησης της περιόδου που προηγήθηκε του Οκτωβρίου του 2009, όταν και εκτινάχθηκε με ιλιγγιώδεις ρυθμούς το δημόσιο χρέος, προξένησε πολλά ερωτηματικά και λίγες, αλλά χαρακτηριστικές αντιδράσεις.
Η πλέον ενδεικτική ήταν αυτή του ευρωβουλευτή και αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Δ. Παπαδημούλη, ο οποίος με παρεμβάσεις του μέσω twitter εξέφρασε την διαφωνία του με την επιλεκτική διερεύνηση και τόνισε: «Η Εξεταστική επιτροπή να ψάξει όχι μόνο την υπογραφή των Μνημονίων, αλλά και την «ρίζα». Πώς φτάσαμε εκεί; Εξοπλισμοί, «2004», πάρτι δαπανών…».
Λίγα λεπτά αργότερα, με νέα του ανάρτηση ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, συμπλήρωσε: «Η δεκαετία 2000-2009, ΠαΣοΚ-ΝΔ, με τη δημοσιονομική ασωτία, τα σκάνδαλα, τα ελλείμματα και την δημιουργική λογιστική, διευκόλυνε τα μνημόνια», σε μία σαφή αναφορά για το ότι και η περίοδος διακυβέρνησης της χώρας από την ΝΔ του Κ. Καραμανλή θα έπρεπε να περιλαμβάνεται στο αντικείμενο διερεύνησης της υπό σύσταση Επιτροπής.