Το μεγαλύτερο κόμμα στη Τουρκία είναι το κόμμα «Σταματήστε τον Ερντογάν» είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη τουρκική εφημερίδα Hurriyet ο συγγραφέας και πολιτικός επιστήμονας Ατές Ιλιάς Μπάσοϊ, εξηγώντας γιατί το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP) κρατάει το κλειδί των επερχόμενων γενικών εκλογών στη χώρα.
Ο Μπάσοϊ, ο οποίος έχει γράψει το βιβλίο «Γιατί το AKP κερδίζει, Γιατί το CHP χάνει» που κυκλοφόρησε το 2011, είπε ότι η μεγαλύτερη δύναμη αυτή τη στιγμή στη Τουρκία είναι τα κόμματα που αντίκεινται στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). «Το AKP προσπαθεί να καθιερώσει ένα μοντέλο φασισμού με όσους δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στην πληροφορία και τους λιγότερο μορφωμένους, με τη βοήθεια των μέσων ενημέρωσης και άλλων εργαλείων της εξουσίας (…) Η προεκλογική εκστρατεία του AKP θα βασιστεί στην απάτη και τη νοθεία. Το να χρησιμοποιεί την θρησκεία για παράδειγμα, αυτό είναι νοθεία. Υπάρχουν βέβαια και πιο βασικές μορφές απάτης στις εκλογές» σχολίασε.
Και προσέθεσε: «Το κλειδί σε αυτές τις εκλογές το κρατάει το HDP. Όταν το HDP ήρθε αντιμέτωπο με την κυβέρνηση στη διάρκεια των προεδρικών εκλογών, ανταμείφθηκε αλλά παράλληλα τιμωρήθηκε επειδή αντιτάχθηκε και στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) στις τοπικές εκλογές. Αν το HDP γίνει το κόμμα των εργατών, των φτωχών και όλων εκείνων που ζουν με δυσκολίες, μπορεί να γίνει ένα κόμμα που θα το υποστηρίζει ολόκληρη η Τουρκία. Επομένως πιστεύω ότι θα περάσει το όριο του 10%. Στην πραγματικότητα μπορεί να ξεπεράσει το όριο κατά μία ή και δύο ποσοστιαίες μονάδες. Αλλά το HDP πρέπει να συνεχίσει το στιλ που υιοθέτησε στη διάρκεια των προεδρικών εκλογών».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το μεγαλύτερο κόμμα στη Τουρκία είναι το «το AKP δεν πρέπει να κερδίσει» ή το «Σταματήστε τον Ερντογάν». «Σε μία χώρα που υπάρχει όριο 10%, ο κόσμος δεν ψηφίζει το κόμμα που θέλει αλλά το κόμμα που θα μπορούσε να περάσει αυτό το όριο. Αν δεν υπήρχε όριο, ή αν αυτό ήταν στο 2% ή 3%, το CHP δεν θα έπαιρνε τόσες ψήφους. Το ίδιο ισχύει για το AKP και το MHP. Ο κόσμος λέει «Αν δεν ψηφίσω αυτό το κόμμα, θα ευνοηθεί το κόμμα που δεν συμπαθώ, έτσι καλύτερα να ψηφίσω αυτό το κόμμα». Η διαφορά σε αυτές τις εκλογές είναι ότι μπορεί να μπει και τέταρτο κόμμα στο κοινοβούλιο» είπε ο Μπάσοϊ.