Ζήτημα παράστασης ή μη του ελληνικού Δημοσίου ως Πολιτική Αγωγή, αλλά και ο βαθμός της ζημίας που έχει υποστεί το Δημόσιο, τέθηκαν σήμερα Δευτέρα στη δίκη του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την υπόθεση των ιερών ανταλλαγών, με κορυφαίο τον ρόλο της Μονής Βατοπαιδίου.
Η υπεράσπιση διατύπωσε ένσταση ζητώντας την αποβολή του Δημοσίου το οποίο διεκδικεί 234 εκατομμύρια ευρώ που αντιστοιχούν στην πραγματική αξία των ακινήτων, ή 69 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που εκτιμούν οι αρμόδιες ΔΟΥ ως προς τα συμβόλαια, αλλά και 1,8 εκατομμύρια ευρώ «εις ολόκληρον» για την ηθική βλάβη που υπέστη από τις πράξεις των 13 κατηγορουμένων.

Ενδιαφέρον στο σημείο αυτό παρουσιάζει ο ισχυρισμός της κυρίας Αικατερίνης Πελέκη, ότι η αξίωση για τη ζημία σχετικά με το πρόσωπό της, δεν υφίσταται, καθώς το σχετικό αίτημα θα έπρεπε να έχει κατατεθεί κατά τους πρώτους έξι μήνες της οικείας διαδικασίας, όπως ορίζει ο νόμος για τους συμβολαιογράφους.

Ο κ. Άρης Χαραλαμπάκης, συνήγορος του κ. Εφραίμ, έθεσε πάντως ζήτημα διπλού υπολογισμού της ζημίας στην υπόθεση, παρά τις έγγραφες υπομνήσεις της υπεράσπισης. «Αν δεχθούμε ότι παρανόμως παραχωρήθηκε η λίμνη, δεν μπορεί η ζημία να υπολογίζεται και επί της αξίας της λίμνης και επί της αξίας των ανταλλαγών των ακινήτων», είπε.

«Άλλη ζημία αναφέρεται στο βούλευμα και άλλη στις αστικές αγωγές του Δημοσίου, ενώ η Πολιτική Αγωγή αξιώνει δυο πόρρω απέχοντα ποσά, 234 και 69 εκατ. ευρώ», σημείωσε ο ίδιος, για να καταλήξει ότι «αν η ζημία δεν είναι επαρκώς καθορισμένη, έχουμε αοριστία και συνακόλουθα ακυρότητα ως προς το ζήτημα παράστασης της Πολιτικής Αγωγής».

«Αρνούμεθα τα ποσά που χρωστάει η Μονή», συμπύκνωσε τον συλλογισμό του ο κ. Σπύρος Τσαντίνης, εκ των συνηγόρων της Μονής (μαζί με τον κ. Λάμπρο Κιτσαρά) ως προς το αστικό σκέλος της υπόθεσης. Αμφότεροι υπογράμμισαν τις 18 δικαστικές αποφάσεις με τις οποίες η λίμνη Βιστωνίδα μπορεί και να είναι κοινόχρηστη και να ανήκει σε ιδιώτη, ενώ τόνισαν ότι «τα χρυσόβουλα είναι 1.000 χρόνια εδώ…».

«Το κατηγορητήριο εκ των υστέρων προσπαθεί να καταγράψει ως σενάριο αυτό που νωρίτερα είχε παιχτεί ως ταινία στα ΜΜΕ», σημείωσε ο κ. Τσαντίνης, ενώ επεσήμανε ότι η ελληνική πολιτεία γνωρίζει από το 1951 ότι η κυριότητα της λίμνης ανήκει στη Μονή. Ο συνήγορος προσκόμισε μάλιστα ένορκη βεβαίωση του πρώην Πρωθυπουργού κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, με την οποία επισημαίνεται ότι «όλες οι κυβερνήσεις αποδέχονταν τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα της Μονής επί της λίμνης. Το αποδεχόταν πάντα η ελληνική Πολιτεία».

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 31 Μαρτίου.