Στην αντεπίθεση πέρασε η Πρόεδρος της Βουλής μετά τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν για τους χειρισμούς της κατά την ψηφοφορία επί της αρχής του ν/σ για την ανθρωπιστική κρίση και την έμμεση αποδοκιμασία από το κόμμα της. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου επέλεξε να κατέβει από την έδρα της Προέδρου για να τοποθετηθεί από του βήματος της Βουλής για όσα της καταμαρτυρήθηκαν, λέγοντας ότι «ως μέλος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ μιλώ τώρα».

«Αυτό που επιδεικνύουν δεν είναι η απόστασή τους από την Χ.Α. αλλά η εγγύτητά τους», είπε για όσους την κατηγόρησαν για ταύτισή της με το μόρφωμα αυτό, ενώ έκανε λόγο για «εσκεμμένη διαστρέβλωση» των απόψεών της. «Κάποιοι κάνουν ασκήσεις επαναστατικής γυμναστικής να επιδείξουν δήθεν την αντιφασιστικής τους στάση», είπε η κυρία Κωνσταντοπούλου, ενώ σχετικά με την θέση της να διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία παρά το γεγονός ότι δεν ήταν παρόντες όσοι βουλευτές από την Χ.Α. είχαν υπογράψει το σχετικό αίτημα, όπως προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής, επικαλέστηκε την δήλωση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ότι για τα πρώτα νομοσχέδια που θα καταθέσει η κυβέρνηση θα ζητήσει η ίδια ονομαστική ψηφοφορία.

«Απευθύνθηκε στους βουλευτές και είπε ότι θα τα φέρουμε εμείς με ονομαστική ψηφοφορία γιατί δεν φοβόμαστε την ονομαστική ψηφοφορία. Και θα σπάσουμε αυτό το κατεστημένο να ζητείται η ονομαστική ψηφοφορία μόνο από την αντιπολίτευση. Αυτή την έννοια είχε η κρίση της Προέδρου και επιβεβαιώνεται από αυτά που ακολούθησαν», ανέφερε η κυρία Κωνσταντοπούλου.

Επιχειρώντας να αιτιολογήσει το σκεπτικό της είπε επίσης ότι «η έννοια της ανάγκης να διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία ήταν να μην έχουμε Πόντιους Πιλάτους αλλά να έχουμε βουλευτές υπεύθυνους που κατά συνείδηση απαντούν ότι ανάμεσα στα συμφέροντα των δανειστών προκρίνουμε τα συμφέροντα του ελληνικού λαού». «Όποιος έχει δεύτερες σκέψεις σε αυτό το επίπεδο, τότε αυτός πρέπει και στην ονομαστική ψηφοφορία να αναλαμβάνει την ευθύνη», τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής και απέδωσε σε «τερτίπια» τις απόψεις ότι δήθεν έχει «εκλεκτικές συγγένειες» με την Χ.Α.

Επικαλέστηκε δε την πολιτική και προσωπική της διαδρομή λέγοντας ότι «έχω συγκρουστεί ως μέλος των κινημάτων» και ότι «ακόμη και πριν πέντε μέρες υπήρχε δίκη που ήμουν αντίδικος του Κασιδιάρη». «Παρά αυτή την συνεπή στάση μου δεν δυσκολεύομαι να δω τι είναι εκείνο που αφορά την πολιτική αντιπαράθεση και τι είναι αυτό που αφορά την δημοκρατική λειτουργία», συμπλήρωσε η κυρία Κωνσταντοπούλου.

Και προκάλεσε τους επικριτές της: «Αφήστε σε μένα τα μαθήματα αντιφασιστικής και αντιναζιστικής συμπεριφοράς. Ο καθένας το αποδεικνύει από την θέση του».

Μάλιστα διατύπωσε αιχμή, όπως ερμηνεύθηκε, για την στάση που τήρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι «αυτά τα λέω και προς εκείνους που με μεγάλη ευκολία επιλέγουν να χρωματίζουν μια επιλογή που είναι καθαρά προσηλωμένη στην πιστή εφαρμογή του Κανονισμού της Βουλής» Και πρόσθεσε ότι έλαβε τον λόγο κάνοντας χρήση του προνομίου που έχει ως Πρόεδρος της Βουλής για να καταλήξει: «Δεν είναι επιλογή μου να κάνω χρήση αυτού του προνομίου, αλλά δεν μπορώ να παραμένω σιωπηλή και απαθής απέναντι στην κανιβαλική, ακραία διαστρέβλωση και αυτά τα παιχνίδια».

Αντιπαράθεση με τον Κυρ. Μητσοτάκη

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης παίρνοντας τον λόγο είπε ότι «δεν θα της είναι πολύ ευχάριστο να την αδειάζει η κυβέρνηση και να ανακαλεί το αίτημα που η ίδια έθεσε» (περί ονομαστικής ψηφοφορίας). «Καταλαβαίνω την δύσκολη θέση της και την ένταση», πρόσθεσε εγκαλώντας την ότι αντί να δημιουργεί ως Πρόεδρος της Βουλής ένα κλίμα συναίνεσης και σύμπνοιας, δυναμιτίζει τις διαδικασίες.

«Δεν απολαμβάνετε της πλήρους εμπιστοσύνης της Βουλής, τουλάχιστον της αξιωματικής αντιπολίτευσης», της είπε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ απαντώντας στους υπαινιγμούς που διατύπωσε η κυρία Κωνσταντοπούλου για χρήση εκ μέρους του προνομίων όπως η χρήση του γραφείου που διατηρεί ως πρώην πρωθυπουργός ο Κων. Μητσοτάκης, της υπενθύμισε ότι πριν τέσσερα χρόνια με επιστολή του προς τον τότε ΠτΒ είχε αποποιηθεί του προνομίου του βουλευτικού αυτοκινήτου, ενώ είχε προτείνει να μην λαμβάνουν οι βουλευτές αποζημιώσεις για την συμμετοχή τους στις κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου αντεπιτέθηκε στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ λέγοντας ότι «δεν υπάρχει ούτε ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που να τα πήρε από την Ζήμενς, που να του έκανε δώρο τηλεφωνικό κέντρο, που ανέλαβε να εισπράττει μαύρα χρήματα και μετά να ψηφίζει επονείδιστους συμβιβασμούς εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος». Και πρόσθεσε ότι αυτό που ενοχλεί κάποιους είναι ότι «θα γίνει υπό την αιγίδα του Κοινοβουλίου λογιστικός έλεγχος του χρέους και θα δούμε ποιος χρέωσε ποιον και για ποιους σκοπούς», πρωτοβουλία που όπως επισήμανε «δεν συγκρούεται με την κυβέρνηση, αλλά είναι επιβεβλημένη από τον λαό».

«Αρνούμαι κατηγορηματικά ότι έχω πάρει οτιδήποτε. Να ανακαλέσετε τώρα», της ζήτησε ο κ. Μητσοτάκης, λέγοντάς της όσον αφορά τα περί προνομίων για την διατήρηση εκ μέρους του πατέρα του γραφείου στην Βουλή, ότι «δεν υπάρχει οικογενειακή ευθύνη», αλλά εν πάση περιπτώσει τόνισε ότι «αν απολαμβάνει ένα προνόμιο είναι γιατί το προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής».

Και κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης λέγοντας στην Πρόεδρο της Βουλής: «Πέσατε τόσο χαμηλά. Δεν ήταν η καλύτερη μέρας σας. Θα έλεγα ότι ήταν άλλη μια κακή μέρα».