Συνέχεια έχει, σήμερα Τρίτη, το θέμα της παραίτησης του Σωτήρη Χατζάκη:

Μετά το χθεσινό δημοσίευμα του vima.gr, το υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε ανακοίνωση επιβεβαιώνοντας πλήρως τόσο τη συνάντηση ανάμεσα στον αναπληρωτή υπουργό Νίκο Ξυδάκη και τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου όσο και στην άρνηση του τελευταίου να παραιτηθεί.

Η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ έχει ως εξής:
«Την περασμένη Πέμπτη ο αν. Υπουργός Πολιτισμού κ. Νίκος Ξυδάκης κάλεσε στο γραφείο του τον κ. Σωτήρη Χατζάκη για να του ζητήσει να υποβάλει την παραίτησή του από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.


Ο υπουργός διαβεβαίωσε τον κ. Χατζάκη ότι τιμά την προσφορά του στο θέατρο. Πρόσθεσε, όμως, ότι χρειάζονται νέα πρόσωπα για να υπηρετηθεί ένα νέο όραμα για το Εθνικό Θέατρο, την πρώτη σκηνή της χώρας.


Ο κ. Χατζάκης αντέτεινε ότι η θητεία του προβλέπεται να ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2016. Και μάλιστα, την επομένη έσπευσε να παρασύρει τον πρόεδρο της Ένωσης Θεάτρων της Ευρώπης, o οποίος, δίχως να ενημερωθεί, θεώρησε σε επιστολή του ότι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου διώκεται για πολιτικούς λόγους!


Προφανώς, ο κ. Χατζάκης, που έχει διατελέσει και καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών (1993-1994), αν. καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου (2005-2006) και καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ (2009-2013), έχει πραγματοποιήσει δε πλήθος σκηνοθεσιών από διευθυντικές θέσεις σε δημόσιους οργανισμούς την τελευταία εικοσαετία, δυσκολεύεται να αντιληφθεί την εργασία του διαφορετικά».

Η απάντηση του Σωτήρη Χατζάκη στην ανακοίνωσητου Αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού εχει ως εξής:

«Με οδυνηρή έκπληξη διάβασα το δελτίο τύπουπου συνέταξε ο αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού κύριος Νίκος Ξυδάκης. Δεν πρόκειται να επιβεβαιώσω ή να διαψεύσω το περιεχόμενο της συνάντησής μας την περασμένη Πέμπτη στο γραφείο του. Ούτε εν όλω,ούτε εν μέρει. Ούτε πρόκειται να περιγράψω το ύφος, το στυλ, την ένταση καιτουςακριβείς χαρακτηρισμούς και αφορισμούς σε βάρος μουαπό τον κύριοΞυδάκη. Την πλήρη περιγραφή την συνάντησής μας τηνεξέθεσαγραπτά,εκεί που έπρεπε,αμέσως μετά τη συνάντησή μας.

Οφείλω όμως να διευκρινίσω τα ακόλουθα:

Πρώτονδεν είμαι μετακλητός δημόσιος υπάλληλος. Ούτε συνδικαλιστής, ούτε αιρετός οποιουδήποτε φορέα. Είμαι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου με τριετή θητεία και βρίσκομαι στο μέσον αυτής. Ο ετήσιος απολογισμός του έργου μου εγκρίθηκεπρόσφατα από το Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Θεάτρου. Ως εκ τούτου δεν έχει καμία αρμοδιότητα ο εκτελών τα χρέη του Υπουργού Πολιτισμού να με ανακαλέσει από τη θέση μου αυτή. Μια κατοχύρωση του έργου του καλλιτεχνικού διευθυντή που το Εθνικό Θέατρο την οφείλει στον ιδρυτικό του νόμο και στον αείμνηστο Νίκο Κούρκουλο.

ΔεύτερονΔουλεύοντας σε ένα δύσκολο και ευαίσθητο χώρο μπορώ να επικαλεστώ την αποδοχή μου, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, και μερικά ατράνταχτα στοιχεία για το έργο αυτό. Αυτό μπορούν να το επιβεβαιώσουν:

·οι 432.848 θεατές που γέμισαν τις θεατρικές σκηνές του Εθνικού Θεάτρου από την έναρξη της θητείας μου.

·οιδέκα θεατρικές σκηνές που λειτουργούν καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

·οι 36 παραγωγές πουαφορούν σε όλα τα είδη του θεατρικού λόγου από το αρχαίο δράμα έως το ρηξικέλευθο σύγχρονο θεατρικό έργο.

·το άνοιγμα σε όλες τις σχολές και κατηγορίες καλλιτεχνών. Το Εθνικό Θέατροέγινε χώρος έκφρασης όλων των Ελλήνων ηθοποιών.

·οι κοινωνικές δράσεις του Εθνικού Θεάτρου σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού καθώς και το άνοιγμα στην περιφέρεια με την χειμερινή σκηνή περιοδείας.

·οι συνεργασίες με οργανισμούς καιεπιφανήθέατρα του εξωτερικού.

·ηδιεύρυνση των κτιριακών υποδομών. Στη διάθεση του εθνικού και παιδαγωγικού ρόλου του Εθνικού Θεάτρου, βρίσκεται σήμερα ολόκληρο το συγκρότημα του θεάτρου «Κοτοπούλη – Ρεξ» και το «Σχολείον» της Ειρήνης Παπά.

·τα εξαιρετικά διαχειριστικά και οικονομικά αποτελέσματα κατά τη θητεία μου, ελεγμένα από ορκωτούς ελεγκτές. Τα ταμειακά διαθέσιμα του θεάτρου που ανέρχονταν στις 05.03.15 στο ποσό των 3.720.248,53ευρώ,χωρίς καμία οφειλή σε κανέναν.

ΤρίτονΣτην ανακοίνωσή του ο κύριος Ξυδάκης με περιγράφει ως οδοιπόρο του δημοσίου επί εικοσαετία. Προφανώς οι γνώσεις του δεν του επέτρεψαν να αξιολογήσειότι πριν από τη θητεία μου στα κρατικά θέατρα υπήρξα ιδρυτής και επί μακρόν διάστημα στέλεχος σε αυτοδιαχειριζόμενα θέατρα,όπωςτο «Θέατρο Καισαριανής», το «Θέατρο Πολιτεία» κ.α. Ούτε είχα, ούτε έχω δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία.

ΤέταρτονΔεν παρέσυρα τον πρόεδρο της Ένωσης Θεάτρων της Ευρώπης κύριοIlanRonenσε ανακριβή δήλωσησυμπαράστασης. Η καταδικαστική για τον κύριο Ξυδάκη δήλωση υπογράφεται από όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Θεάτρων της Ευρώπης. Επισυνάπτω τη δήλωση και τις υπογραφές.

ΠέμπτονΕγώ θα συνεχίσω το έργο μου, μακριά από οποιεσδήποτε σκοπιμότητες. Γνωρίζω τη δύναμη του έργου μου στο Εθνικό Θέατρο,τη δύναμητωνεξαίρετων συνεργατών μου και τη δύναμη του θεατρικού κοινού που μας στηρίζει.

Σε παράτον Νόμουπουργικές επιθυμίεςδεν υπακούω. Ειδικά αν συνοδεύονται απόανεπίτρεπτες κινήσεις».