Φόβους για τεράστιες καταστροφές και δεκάδες νεκρούς δημιούργησε ο σφοδρός τροπικός κυκλώνας Παμ, κατηγορίες 5, που έπληξε το αρχιπέλαγος του Βανουάτου, στον Ειρηνικό Ωκεανό. Για «15 με 30 λεπτά απόλυτου τρόμου» έκανε λόγο η Άλις Κλέμεντς, εκπρόσωπος τύπου της UNICEF, περιγράφοντας το πέρασμα του κυκλώνα.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο κυκλώνας ενδέχεται να είναι «ένας από τους χειρότερους στην ιστορία του Ειρηνικού».

«Αν και είναι πολύ νωρίς για να είμαστε σίγουροι, οι πρώτες πληροφορίες καταδεικνύουν ότι αυτή η φυσική καταστροφή ενδέχεται να είναι μία από τις χειρότερες στην ιστορία του Ειρηνικού» επισημαίνει η Βίβιεν Μάινταμπορν, εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF Νέας Ζηλανδίας. {{{ map }}}

Προς το παρόν είναι δύσκολο να διευκρινιστεί το εύρος της καταστροφής, καθώς οι επικοινωνίες διακόπηκαν σε ένα μεγάλο τμήμα της περιοχής όταν ο κυκλώνας έπληξε το Βανουάτου τη νύχτα της Παρασκευής, συνοδευόμενος από ανέμους εντάσεως 340 χιλιομέτρων/ ώρα.

«Ενδέχεται να έχουμε θύματα, (υπάρχει) ενδεχομένως ένας σημαντικός αριθμός θυμάτων, ωστόσο δεν μπορούμε ακόμα να γνωρίζουμε» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σούνε Γκούντνιτζ, επικεφαλής του γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τον συντονισμό των ανθρωπιστικών υποθέσεων (OCHA) στον Ειρηνικό.

«Όπως όλα δείχνουν, έχουν προκληθεί μεγάλες καταστροφές. Οι δρόμοι έχουν γεμίσει συντρίμμια και εκτεταμένες πλημμύρες έχουν σημειωθεί» είπε η ίδια.

Σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες που επικαλείται ο ΟΗΕ, 44 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε μία μόνο από τις επαρχίες του Βανουάτου.

«Σήμερα το πρωί, (αντικρίσαμε) ένα θέαμα ολοκληρωτικής καταστροφής εδώ» δήλωσε ο Τομ Σκίροου, της ανθρωπιστικής οργάνωσης Save the Children, που έκανε δηλώσεις από την πρωτεύουσα του Βανουάτου, Πορτ Βίλα.

«Σπίτια έχουν καταστραφεί, δέντρα έχουν ξεριζωθεί, οι δρόμοι έχουν αποκλειστεί και ο κόσμος έχει βγει στους δρόμους αναζητώντας βοήθεια» πρόσθεσε.

«Οι επικοινωνίες έχουν διακοπεί στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας και το πλήρες εύρος των καταστροφών δεν θα γίνει γνωστό παρά σε διάστημα αρκετών ημερών» υπογράμμισε ο Σκίροου. Αυτή η κατάσταση αποτελεί μία τεράστια πρόκληση για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, σημείωσε.

Η Κλόι Μόρισον, εργαζόμενη σε οργάνωση αρωγής που βρίσκεται στο Πορτ Βίλα, περιέγραψε ότι πέρασε τη νύχτα σε ένα καταφύγιο, σε κατάσταση τρόμου.

«Υπάρχουν πληροφορίες από τους συναδέλφους μας, σύμφωνα με τις οποίες ολόκληρα χωριά ισοπεδώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας» δήλωσε η ίδια στο πρακτορείο ειδήσεων της Αυστραλίας AAP.

«Σπίτια και καλύβες διαλύθηκαν και μετατράπηκαν σε συντρίμμια» ανέφερε η ίδια.

Ο κυκλώνας σάρωσε το μεγαλύτερο νησί του αρχιπελάγους, όπου ζουν περισσότεροι από 65.000 άνθρωποι, αλλά και νησιά που βρίσκονται νοτιότερα όπου ζουν περίπου 33.000 άνθρωποι.

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της Αυστραλίας, που παρακολουθεί το φαινόμενο, το μεγαλύτερο τμήμα του Βανουάτου έχει πληγεί.