Με τους εισηγητές των κομμάτων άρχισε στη Βουλή, σε κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων, Οικονομικών και Δημόσιας Διοίκησης, η συζήτηση του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και τη σύσταση Γενικής Γραμματείας Καταπολέμησης της Διαφθοράς.

Στην έναρξη της συνεδρίασης, ο υπουργός Επικρατείας για την καταπολέμηση της Διαφθοράς, Παναγιώτης Νικολούδης, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην αλλαγή του επίμαχου άρθρου 10, το οποίο είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, και σύμφωνα με το οποίο οι εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος και εγκλημάτων διαφθοράς θα υπάγονται στη νεοσύστατη Γενική Γραμματεία του υπουργείου.

Ως πρώτο βήμα για την άμεση ανακούφιση ευπαθών κοινωνικών ομάδων, «και όχι ολοκληρωμένο σχέδιο κοινωνικής πολιτικής», παρουσίασε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνος Ζαχαριάς το νομοσχέδιο. Τόνισε πως έπειτα από έξι χρόνια νεοφιλελεύθερων πολιτικών, η ανθρωπιστική κρίση μπαίνει για πρώτη φορά στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής.

Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, συνιστά τροχοπέδη για τις παλαιότερες νεοφλελεύθερες επιλογές που διόγκωσαν την ακραία φτώχεια, καθώς θέτει διαφορετικές επιλογές με κοινωνικό πρόσημο, αποτελώντας έτσι και μια έμπρακτη ανταπόκριση στο κίνημα αλληλεγγύης που συγκροτήθηκε τα τελευταία χρόνια για την προστασία των ανέργων και των νεόπτωχων.

«Όλες οι παροχές γίνονται σε είδος και όχι σε υλική αξία. Παρεμβαίνουμε δίνοντας στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες πρόσβαση στα βασικά κοινωνικά αγαθά, όπως η παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος και νερού και η δωρεάν επανασύνδεση- και οι ρυθμίσεις αυτές έρχονται να συμπληρώσουν εκείνες του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ» ανέφερε ο κ. Ζαχαριάς.

Χαρακτήρισε, επίσης, «σημαντική» την επιδότηση του ενοικίου των πολύτεκνων και μονογονεϊκών οικογενειών και σημείωσε πως το νομοσχέδιο ωστόσο, αποτελεί «πρώτο βήμα άμεσης παρέμβασης» που πρέπει άμεσα να συμπληρωθεί με μέτρα που θα εξασφαλίζουν την ισότιμη πρόσβαση των ατόμων που αντιμετωπίζουν την ακραία φτώχεια, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, «χωρίς εξαιρέσεις και γραφειοκρατικά εμπόδια».

Για το δεύτερο κεφάλαιο του νομοσχεδίου, που αφορά την πάταξη της διαφθοράς, προβλέποντας συν τοις άλλοις συγκέντρωση των υφισταμένων υπηρεσιών σε μία ενιαία Γενική Γραμματεία, υπό τον υπουργό Επικρατείας, ο κ. Ζαχαριάς παρατήρησε πως η δέσμευση της Αριστεράς για απόλυτη διαφάνεια δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί μέσω κατακερματισμένων υπηρεσιών και πως ο συγκεκριμένος κυβερνητικός σχεδιασμός θα επιφέρει οφέλη και εξοικονομήσεις, ιδίως στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων.

Υπερψηφίζουν επί της αρχής ΝΔ, ΧΑ, ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ

Την στήριξή τους στο πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης δίνουν ΝΔ και ΠαΣοΚ τα οποία θα το υπερψηφίσουν επί της αρχής, παρά την έντονη κριτική που ασκούν στην κυβέρνηση ότι δεν αντιμετωπίζει το φαινόμενο της ακραίας φτώχειας στην πραγματική του έκταση, ενώ σχετικά με τις διατάξεις που περιέχονται στο ν/σ για την οργάνωση της κυβέρνησης κάνουν λόγο για «κομματικοποίηση» της δημόσιας διοίκησης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης μίλησε για «δημιουργική ασάφεια» του νομοσχεδίου» και όπως είπε «οι λύσεις δίνουν μια προσωρινή ανακούφιση, δεν είναι όμως επαρκείς και κατάλληλες για την αντιμετώπιση του προβλήματος», ενώ χαρακτήρισε παράξενο το γεγονός «το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να επισημαίνει ότι δεν έχει την δυνατότητα να ποσοτικοποιήσει την πρωτοβουλία της κυβέρνησης».

Ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δ. Μάρδας κοστολόγησε τα μέτρα σε 200 εκ. ευρώ τα οποία, όπως είπε, θα προκύψουν από τις καταναλωτικές δαπάνες και τις κρατικές προμήθειες, ενώ τα υπόλοιπα 20 εκ. ευρώ από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

«Το υπερψηφίζουμε παρά το ότι υπάρχουν ασάφειες ως προς το κόστος και τον σαφή προσδιορισμό των δικαιούχων», είπε ο εισηγητής της ΝΔ Ν. Παναγιωτόπουλος, ενώ από το ΠαΣοΚ ο Ι. Κουτσούκος τόνισε ότι το νομοσχέδιο «δεν αντιμετωπίζει συνολικά το πρόβλημα και απέχει από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ», επισημαίνοντας ότι δίνει 300 kwh οι οποίες αντιστοιχούν σε 65.000-70.000 νοικοκυριά κάτω από το όριο της φτώχειας και όχι 300.000 όπως προβλεπόταν. Ενώ ο Β. Κεγκέρογλου κάλεσε την κυβέρνηση να ολοκληρώσει τις προσπάθειες που έγιναν από την προηγούμενη κυβέρνηση για την καθολική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (το ΠαΣοΚ κατέθεσε σχετική τροπολογία).

Επικριτικός εμφανίστηκε και ο πρώην υπουργός Εργασίας Ι. Βρούτσης, ο οποίος είπε ότι η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης απέχει από την πραγματικότητα και επιχειρεί να μας πείσει ότι με έναν μαγικό τρόπο θα λύσει το πρόβλημα.

«Μας κατηγορούν ότι μέσα σε ένα μήνα δεν κάναμε όσα δεν έκαναν εκείνοι επί χρόνια», απάντησε στην κριτική η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου, ενώ ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ζαχαριάς είπε με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας θέτει για πρώτη φορά άλλες προτεραιότητες. «Θέλουμε στο επίκεντρο να βρίσκονται οι άνθρωποι, όπως οι οικογένειες με ανήλικα παιδιά που αποκλείστηκαν από βασικά αγαθά όπως το ρεύμα, η σίτιση κλπ.», πρόσθεσε.

Η βουλευτής του Ποταμιού Αντιγόνη Λυμπεράκη σημείωσε ότι αποτελεί «ψυχρολουσία το γεγονός ότι για την αντιμετώπιση των ακραίων συνεπειών της κρίσης υπάρχουν ουσιαστικά μόνο τρία άρθρα» και ότι «το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι ότι αν και αναφέρεται στην ακραία φτώχεια πουθενά δεν την προσδιορίζει». Πάντως είπε ότι «έχουμε ένα καλόπιστα ειλικρινές βήμα για την αντιμετώπιση καταστάσεων ακραίας φτώχειας», ενώ επιφυλάχθηκε για την στάση που θα κρατήσει το κόμμα της όταν το νομοσχέδιο έρθει στην Ολομέλεια. Από το ΚΚΕ η Διαμάντω Μανωλάκου τόνισε ότι η φτώχεια είναι αποτέλεσμα του συστήματος που ζούμε και ανακυκλώνεται» και έκανε λόγο για πετσοκομμένα ψίχουλα για αυτούς που έχουν ανάγκη. Ενώ από την Χ.Α. ο Ηλ. Παναγιώταρος δήλωσε ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει επί της αρχής αν και χαρακτήρισε το ν/σ «απλή ασπιρίνη».