Αν κρίνει κανείς από την εμφάνιση των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας και τα ελάχιστα που βγήκαν μετά τη συνάντησή τους στη Γενεύη, το κλίμα στη συνάντηση Κέρι και Λαβρόφ ήταν ψυχρό με φόντο τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ περιορίστηκε να αναφέρει ότι οι συνομιλίες ήταν «ειλικρινείς», ενώ τις προηγούμενες ημέρες οι τόνοι είχαν οξυνθεί με την αναφορά του Κέρι πως η Μόσχα ψεύδεται για την εμπλοκή της στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Κέρι είχε διευκρινίσει στη συνέχεια πως δεν αναφερόταν συγκεκριμένα στον Σεργκέι Λαβρόφ, αλλά εν γένει «στη ρωσική μηχανή προπαγάνδας».

Τη Δευτέρα, οι δύο ΥΠΕΞ είχαν συνάντηση περίπου 80 λεπτών σε ξενοδοχείο στη Γενεύη. Το αμερικανικό ΥΠΕΞ δεν έδωσε λεπτομέρειες, και ο Κέρι περιορίστηκε να ανακοινώσει πως έγιναν «ειλικρινείς συζητήσεις» για την Ουκρανία, τη Συρία και το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Πριν τη συνάντηση, κανείς από τους δύο δεν τήρησε τη μέχρι τώρα συνήθεια τους να χαμογέλασουν για τους φωτογραφικούς φακούς ή να ανταλλάξουν πάνω από δύο λέξεις κατά την τυπική τους χειραψία.