Ο Μάρτιν Σουλτς καταφθάνει στην Αθήνα για να διερευνήσει τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης για τη δημοσιονομική πολιτική αλλά και για τη διαφαινόμενη απόκλιση της χώρας από την κοινή γραμμή της ΕΕ έναντι της Ρωσίας μεταδίδει ηDeutsche Welle.

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του δεύτερου προγράμματος της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης (ZDF) ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου είπε ότι θα συζητήσει με τον Αλέξη Τσίπρα τι αναμένει η Ελλάδα από την Ευρώπη, αλλά και τι αναμένουν οι Ευρωπαίοι από την Ελλάδα. Παράλληλα προειδοποίησε την Αθήνα για μονομερείς ενέργειες στο ζήτημα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, τονίζοντας ότι δεν βοηθούν την Ελλάδα. Δήλωσε μάλιστα σοκαρισμένος από τη μετεκλογική συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες λέγοντας ότι «δεν είναι καλή για τη χώρα».

Την ίδια στιγμή χαρακτήρισε τη συζήτηση για ενδεχόμενο κούρεμα περιττή στην παρούσα φάση, λέγοντας ότι το σημαντικό τώρα είναι «πώς μπορούμε να βοηθήσουμε έτσι ώστε η οικονομία να πάει καλύτερα και οι νέοι να βρουν δουλειά».

Λίγο πριν την αναχώρησή του για την Αθήνα ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου δήλωσε στην γερμανική εφημερίδα Bild ότι θα μιλήσουν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ανοιχτά χωρίς περιστροφές. Για μια ακόμα φορά ο κ. Σουλτς απέκλεισε κούρεμα του ελληνικού χρέους, είπε ωστόσο ότι «θα ενθαρρύνει τον Αλέξη Τσίπρα να φορολογήσει επιτέλους τους πολύ πλουσίους που έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Το μέτρο είναι εφικτό βραχυπρόθεσμα και βοηθά τις Βρυξέλλες στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Η φορολόγηση πλουσίων γίνεται πολύ ευκολότερα από ένα κούρεμα».

Ο Αλέξης Τσίπρας «πρόκληση» για την Ευρώπη

Στην Ελλάδα αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ λέγοντας ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να σεβαστεί την Ευρώπη».

Η Ευρώπη, είπε, αναγνωρίζει τον πόνο και τη δυστυχία στην Ελλάδα, όμως η Αθήνα, θα πρέπει να σεβαστεί την «κοινή γνώμη» στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Ο κ. Γιούνκερ απέκλεισε το ενδεχόμενο κουρέματος, το οποίο, όπως υπογράμμισε «δεν πρόκειται να αποδεχθούν οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης».

Πρόσθεσε ωστόσο ότι υπάρχουν περιθώρια για «συμβιβασμούς».
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε στην γαλλική εφημερίδα ότι σε ένα από τα τηλεφωνήματα με τον Αλέξη Τσίπρα, ο έλληνας πρωθυπουργός του είπε ότι «δεν βλέπει τον εαυτό του ως κίνδυνο για την Ευρώπη, αλλά ως πρόκληση». Και ο κ. Γιούνκερ απάντησε ότι «ούτε η Ευρώπη είναι κίνδυνος, αλλά πρόκληση για την Ελλάδα».